[1.9TDI 1Z] Świece żarowe.
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
ja też trzymam niunie w garażu i z ranie nie miała problemów z odpalanie, tylko jak sobie pomarzła przed sklepem to musiałem pokręcić, jakoś to się stał że od tamtej zimy padły mi wszystkie świece, ciekawa sprawa, bo przecież w dodatnich temperaturach nie grzeją. wczoraj wymieniłem wszystkie na d-power4 bo beru nie mieli w hurtowni.
- RaKo
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Podłączę się pod temat świec,a te takie 3 sztuki na przewodzie od ogrzewania to też świece żarowe?Jak one działają,znaczy kiedy i ile powinny mieć amper?
Dziś w swoim zdjąłem te czapeczki przy głowicy i kabelek do aku do + ,koniec kabelka delikatnie do świecy i nic nie iskrzy na żadnej.No to amperomierzem na 10A nastawiłem i na 2 normalnie nicwięc chyba padnięte,na kolejnych 2 na amperomierzu wskazanie 0,58 .0,49 Powinno być po 10A prawda czyli 2 ledwie zipią,a dwie już nie żyją tak??I co z tymi trzema na przewodach od grzania?? :?:
Dziś w swoim zdjąłem te czapeczki przy głowicy i kabelek do aku do + ,koniec kabelka delikatnie do świecy i nic nie iskrzy na żadnej.No to amperomierzem na 10A nastawiłem i na 2 normalnie nicwięc chyba padnięte,na kolejnych 2 na amperomierzu wskazanie 0,58 .0,49 Powinno być po 10A prawda czyli 2 ledwie zipią,a dwie już nie żyją tak??I co z tymi trzema na przewodach od grzania?? :?:
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
dziś rano nie mogłem odpalić samochodu po całej nocy stania na zewnątrz.temperatura była ok -8 stopni i gdy weszłem do samochodu i przekręciłem kluczyk wogóle nie zaświeciło sie grzanie swiec a powinno przy takiej temperaturze.kręciłem chyba z 3 razy po 5 sekund i nic dopiero za 4 razem odpalił.jak juz odpalił to palił za kazdym razem.czyżby świece?? czy jak świece są walnięte to kontrolka grzania świec nie będzie się świecić czy będzie świecić sie cały czas?? wiem ze w nowych dieslach jak cos jest nie tak ze swiecami to kontrolka sie swieci cały czas lub mruga a jak jest w naszych samochodach??
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
najpierw zacznij od sprawdzenia świec + od aku i do świecy, a czujnik znajduje się na króćcu od górnego węża chłodnicy, króćcu przy głowicy obok 4 świecy. bo jak odepniesz ten czujnik to kontrolka musi się zaświecić i świece mają grzać bezwzględnie od temp(oczywiście jak są sprawne). ale zacznij od świec, bo one najczęściej podają.
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
no i sprawdziłem świece i sytuacja nie wygląda za wesoło.najpierw sprawdziłem przewodem i zero iskrzenia,puźniej był motyw z żarówka i też nie zaświeciła się.na końcu wziołem miernik ustawiłem na 10A i na 3 świecach wskaźnik nawet sie nie ruszył a na jednej wyskoczyło 0,02 także świece do wymiany.MARCIN 80B4 po odpieciu wtyczki od czujnika kontrolka świec paliła sie cały czas.ciekawe czy rano odpale jak nie to urlop na żądanie :mrgreen: