[B4 ALL] Czyszczenie tapicerki, czym ? :)
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Najlepszym środkiem jaki miałem do tapicerki był produkt tuff stuff. Bez problemu wyczyścił nawet najgorsze plamy.Ale jak chcesz zrobić to dobrze domowym sposobem to jedyne wyjście to wyjąć fotele z samochodu,przeczyścić jakimś dobrym środkiem i spłukać karcherem lub jeszcze lepsza opcja zdjąć obicia foteli i wyprać w pralce...
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
hudy, łatwo Ci powiedziec zdjąc i wyprac. Przy tym jest duzo roboty a ja nawet nie wiem jak zdjac obicie, oraz nastepne pytanie czy one mi sie pozniej dobrze zaloza ? nie zniszcza w praniu ?
a po za tym chce od osob ktore juz czyscily tapicerke dowiedziec czym jest lepiej gabka szmatka czy szczotka ? i czy szczotka nie zniszczy tapicerki ?
a po za tym chce od osob ktore juz czyscily tapicerke dowiedziec czym jest lepiej gabka szmatka czy szczotka ? i czy szczotka nie zniszczy tapicerki ?
powiem Ci tak ostatnio miałem też problem z zapachem w środku i prałem 2 razy raz swoim odkurzaczem i tubą, a drugi raz wypożyczyłem z pralni odkurzacz i też tuba i proszek specjalny do odkurzaczy mechanicznych i dopiero za drugim razem uzyskałem efekt zadowalający. Czyściłem firanką, a jak chcesz szczotką to musi mieć miękki włos, żeby nie uszkodzić tapicerki. Teraz mogę powiedzieć, że pozbyłem się przykrego zapachu
-
- Forum Audi 80
U mnie problem za bardzo nie lezy w przykrym zapachu po prostu podczas mycia samochodu zapomnialem domknac okna i ochalapalem siedzenie woda a ze ja mam biala tapicerke to widac straszne plamy i planuje sie tego pozbyc, dzisiaj kupilem preparat tuff stuff i w ciagu najblizszych dni zamierzam sie za to zabrac kazdy zachwalal ten produkt wiec i ja sprawdze
a ile placiles za wypozyczenie odkurzacza ?
a ile placiles za wypozyczenie odkurzacza ?
Aha no takim odkurzaczem też spokojnie to zbierzesz, bo jak prałem to było widać różnicę,ale dla lepszego efektu jeszcze używałem firanki i do tego miałem oddzielne wiaderko z płynem do płukania i w tym moczyłem firankę, żeby lepiej się wchłonął zapach, bo u mnie palone pewnie było przez 19 lat użytkowania auta. Więc zapach straszny był,ale jak pisałem jest już dobrze. Płaciłem 40 zł więc za dobę wraz z proszkiem, więc na spokojnie sobie wyprałem i jeszcze dziewczyny samochód zrobiłem dokładnie. Jak polecają ten produkt to powinien pomóc.
-
- Forum Audi 80
Do czyszczenia tapicerki kupilem praparat tuff stuff i musze wam powiedziec, ze bylem w szoku jaki on jest skuteczny na mojej bialem tapicerce brud schodzil zaraz po pierwszym uzycie A woda ktorej do tego wygladala jak bagno wcale nie przesadzam pozostala mi jeszcze tylna kanapa ale to w weekend koszt tego preparatu to 26 zl za 500 ml no i troche ciezkiej prac. Napewno sie oplaca
pozdrawiam
pozdrawiam
smaqosz, wszystko się zgadza, tylko że firanki używało się w poprzedniej epoce, w tej używa się środka ogólnie nazywanego prespray. Poczytaj sobie o nim na internecie i na przyszłość pranie samochodu stanie się przyjemnością(oczywiście swojego). A jeżeli chodzi o tapicerkę to w A80 jest na prawdę ciężko zniszczyć ją. Musiał byś się zaopatrzyć w papier ścierny 60.
P.S.
mała podpowiedź do prania tapicerki i nie tylko świetnie nadaje się środek tersus pr 101 <ok> (używanie tylko i wyłącznie zgodnie z instrukcją :!: :!: )
P.S.
mała podpowiedź do prania tapicerki i nie tylko świetnie nadaje się środek tersus pr 101 <ok> (używanie tylko i wyłącznie zgodnie z instrukcją :!: :!: )
ysiul, może i prało się w tamtej opoce, podałem tutaj przykład najbardziej pospolitego sposobu co każdy w domu ma. Nawet gościu co zajmuje się praniem to mówił,że albo używać miękkiej szczoteczki bądź firanki, kto co woli i komu jak wygodniej. Twoja metoda jest dobra i moja efekt końcowy jest ten sam więc każdy niech wybierze komu wygodniej :->
- Rastaman25
- Forum Audi 80
Ja u siebie w starym polo pralem tapicerke biala w pralce. Jak postawilem czysty fotel obok jeszcze brudnego to normalnie roznica jakby jeden byl bialy a drugi czarny, nawet mam gdzies foto tego. Ciekawie to wygladalo...
[ Dodano: 2013-09-13, 12:39 ]
Tutaj macie panowie zdjęcie po wypraniu tapicerki w pralce <ok>
http://img197.imageshack.us/img197/6761/3a2.JPG
[ Dodano: 2013-09-13, 12:39 ]
Tutaj macie panowie zdjęcie po wypraniu tapicerki w pralce <ok>
http://img197.imageshack.us/img197/6761/3a2.JPG