Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ Coupe 8B ABK] awaria napędu - co dokładnie?

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
pproniuk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ Coupe 8B ABK] awaria napędu - co dokładnie?

Post autor: pproniuk » 16 sie 2013, 22:34

Witam.

Przytrafiła mi się przygoda, która uziemiła mi auto.

Od dłuższego czasu w samochodzie było czuć koniec sprzęgła. Objawami było szarpanie przy ruszaniu - gdy auto było ciepłe to potrafiło trząść całą budą (przy np 30minutowym staniu w korku). Odgłosów nie słyszałem, sprzęgło brało dość wysoko.

Jadąc na trasie ze stałą prędkością około 100-110km/h poczułem szarpnięcie, w momencie puszczenia gazu, gdy prędkość lekko spadała. Szarpnięcia były dwa. Potem usłyszałem dość głośno, jakby chrobotanie. Bałem się, że to silnik - ale nie. Po zatrzymaniu się na poboczu stwierdziłem, że hałas ma znaczenie z pedałem sprzęgła (już nie pamiętam, czy było cicho jak wcisnąłem je, czy odwrotnie). Silnik pracował normalnie w każdym razie. Zgasiłem go, a z okolic skrzyni poszedł dym. Od tamtej pory nie mogę wrzucić żadnego biegu (dźwignia jest nieruchoma w pozycji luz, ale samochód zachowuje się jakby był na biegu).

Auta jeszcze nie rozbierałem, bo nie było na to ani czasu ani funduszy. Jednak teraz, planując się za to zabrać, mam pytanie - czy do wymiany jest tylko sprzęgło (cały zestaw już zakupiłem) czy trzeba się liczyć z wymianą/naprawą całej skrzyni biegów?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Leo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Adam
Model: Inny
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2,2 3B
Kontakt:

Post autor: Leo » 16 sie 2013, 22:39

no cóż, prawdopodobnie skończy się na wymianie tarczy sprzęgłowej i jeśli masz szczęście, to może tylko na tym, bo jeśli jeździłeś z padającym sprzęgłem , a ono się rozwarstwiło na nitach i zblokowało na kole zamachowym to będziesz miał też koło zamachowe do wymiany.
Skrzyni raczej bym do tego nie mieszał, ale aby wymienić sprzęgło i zdiagnozować koło zamachowe, warto zrzucić skrzynię.

pproniuk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pproniuk » 16 sie 2013, 22:41

Skrzynia będzie zrzucana. Pytanie moje jest czysto techniczne - po prostu nie wiem, na jakie ewentualne wydatki się przygotować (co by się w trakcie roboty nie okazało, że wyszło coś poważnego i drogiego - a czego nie wziąłem pod uwagę).

Zatem kolejne pytanie:

gdzie kupić i jaki jest koszt koła?

Awatar użytkownika
damianek1234561
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: damianek1234561 » 17 sie 2013, 15:33

koego tarcza lozysko i docisk kolo byc moze ale bym nie kupowal dopuki skrzyni sie nie zwali i sie nie zobaczy bo co do kola to pewno tylko serwis no chyba ze uzywka to okolo stowki

Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 17 sie 2013, 17:23

Jeśli już zwalisz skrzynie, dobrze zbadaj temat łożyska, docisku i przede wszytskim zamachu. Jak Leo wspomniał mogło się tam wiele wydarzyć ale nie sądze aby poza tarczą (sprężynki i okładziny) się coś więcej rozleciało. No może jeszcze łożysko na wałku - najważniejsze to wszystko zdjąć i dobrze się temu przyjrzęć. Również zamach sprawdź.

pproniuk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pproniuk » 17 sie 2013, 21:21

to od razu pytanie do ludzi z Gdańska - możecie polecić dobrego fachowca?

oOo

Post autor: oOo » 17 sie 2013, 21:38

Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 17 sie 2013, 22:29

pproniuk pisze:to od razu pytanie do ludzi z Gdańska - możecie polecić dobrego fachowca?
Kolega Bolo z PKAudi -> Rafał Zdunek

Osoba sprawdzona - wraz z Wąskim mają warsztacik we Wrzeszczu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl