[80 B4 2.0E ABK LPG] Nierówna praca silnika na benzynie
[80 B4 2.0E ABK LPG] Nierówna praca silnika na benzynie
Nierówna praca silnika na Benzynie (na gazie jest ok.) – jak jadę to szarpie jak stoi to rzuca obrotami (700 - 1000) poza tym spala mi około 14 – 15l na 100km. Oprócz tego mam problem z odpaleniem go po dłuższym postoju np. po nocy (i na benzynie i na gazie) muszę go męczyć dłuższą chwilę a i to nie zawsze odpali. Co to może być bo już tracę cierpliwość – wymieniłem: przepływomierz, kopułkę, paluch, przewody, świece, pompkę paliwa, czujnik temperatury. Akumulator mam nowy, sprawdzony alternator, regulator napięcia, silniczek krokowy i sonda. Co jeszcze mam zrobić żeby było dobrze? Czy może to być wina stukowego bo tylko taki błąd mi czasami wyskakuje na komputerze? POMOCY!
specjalista nie jestem ale to co mi pomoglo - wymiana sondy lambda (mimo ze pokazuje ze niby dobrze dziala - poczytaj co o tym pisze w paru topikach Danek), reset komputera i map wtrysku i ponowna jego adaptacja. Od tamtej pory na benzynie sie unormowalo i chodzi duzo lepiej.
BTW moze jeszcze filtr paliwa (benzyny) albo pompa paliwa umiera (skoro juz na gazie chodzi dobrze)? ale to takie moje luzne przypuszczenia
BTW moze jeszcze filtr paliwa (benzyny) albo pompa paliwa umiera (skoro juz na gazie chodzi dobrze)? ale to takie moje luzne przypuszczenia