[B3 1.8 PM 90KM] + LPG. Gaśnie, kreci nie odpala
[B3 1.8 PM 90KM] + LPG. Gaśnie, kreci nie odpala
Witam, na wiosnę miałem problem gdyż moje audi, nie chciało odpalić, dokładniej to auto kręciło lecz nie chciało odpalić. Gdy przygotowałem się na naprawę, cudem samochód odpalił i odpalał bez problemu aż do teraz. Zgasł mi na mieście sam i znów ten sam problem, kręci nie odpala, lecz gdy odpalę na hol (po przejechaniu jakiś 30m) odpala i wtedy znów mogę zgasić i odpalić już normalnie z kluczyka do pewnego czasu. Wczoraj wjeżdżając na parking samochód zaczął znów przygasać, wtedy zaobserwowałem chmurę dymu z wydechu czego wcześniej gdy auto chodziło normalnie nie miałem. W czym może być problem ?
W mojej audi jest troszkę inny problem,więc proszę koledzy o pomoc.
Problem objawia się przy zapalaniu audi rano. Zapali ,ale po chwili obroty silnika spadają poniżej 800 obr/min i silnik na chwile zaczyna szarpać po czym zaczyna dostawać obrotów do ok. 1500-1600 obr/min i później jest już wszystko ok. Zauważyłem,że te zjawisko nie występuje za każdym razem bo już 2 krotnie próbowałem nagrać to telefonem,lecz nie udało mi się tego złapać. Zauważyłem ,że zjawisko te występuje częściej gdy samochód postoi dłużej w garażu 3-4 dni nieuruchamiane. Na początku roku był wymieniany ten czujnik ,gdzie na górze jest niebieski chyba on jest od ssania.Mechanik wymienił na jakiś topran czy jakoś tak.Trochę pomogło to ,ale nie do końca.Panowie czego szukać i co sprawdzić.?
Problem objawia się przy zapalaniu audi rano. Zapali ,ale po chwili obroty silnika spadają poniżej 800 obr/min i silnik na chwile zaczyna szarpać po czym zaczyna dostawać obrotów do ok. 1500-1600 obr/min i później jest już wszystko ok. Zauważyłem,że te zjawisko nie występuje za każdym razem bo już 2 krotnie próbowałem nagrać to telefonem,lecz nie udało mi się tego złapać. Zauważyłem ,że zjawisko te występuje częściej gdy samochód postoi dłużej w garażu 3-4 dni nieuruchamiane. Na początku roku był wymieniany ten czujnik ,gdzie na górze jest niebieski chyba on jest od ssania.Mechanik wymienił na jakiś topran czy jakoś tak.Trochę pomogło to ,ale nie do końca.Panowie czego szukać i co sprawdzić.?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Koledzy wymieniłem cewkę zapłonową i po problemie z odpalaniem, lecz natknąłem się na kolejny, samochód mocno szarpie przy dodawaniu gazu. Dzieje się tak na benzynie jak i na gazie na zimnym silniku, jak chwilę postoi na odpalonym silniku to szarpanie "znika" . Audi nie szarpie jeśli wciskam pedał gazu strasznie delikatnie, gdy wcisnę więcej wtedy zaczyna się szarpanie. .Co może być tego przyczyną ?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80