[all] Światła mijania na przekaźnikach
ja dorzucę i swoje 3 grosze,
dzisiaj to przerabiałem znajomemu bo mu pająka ciągle paliło.
2 przekaźniki koło lamp, kable nowe od akku z masą włącznie.
efekt:
włączony zapłon włączam światła pozycyjne i zapalają się światła mijania. :shock:
wyłączam wszystko sprawdzam czy dobrze podpięte pod odpowiednie przewody od lamp.
kolejna próba. Zaplon włączony, włączam pozycyjne włącza się mijania, włączam mijania, jest ok. wyłączam mijania a żarówki dalej świecą przez około 5 sek i gasną.
znowu włączam mijania jest ok wyłączam i jest ok. :idea: :idea: :shock:
sprawdzam jakie napięcia są na przekaźniki.
przy włączaniu świateł pozycyjnych na przewodzie żółtym i żółto-czarnym te co zasilają żarówki świateł mijania pojawia sie niewielkie napięcie rzędu 3V i to wzbudzało cewkę w przekaźniku i włączało światła mijania :roll:
dobra myślę czemu tak jest :idea:
rozwiązanie: nie warto używać tanich przekaźników które są delikatnie mówiąc o d... rozbić.
założyłem 2 nowe markowe przekaźniki z wbudowaną diodą na obwodzie cewki przekaźnika (dioda wpięta równolegle z cewką przekaźnika na stykach 85 i 86)
Efekt: działa od kopa i włączenie swiateł pozycyjnych nie wzbudza przekaźnika.
Przyczyna to magnetyzm szczątkowy który to wzbudzał przekaźnik.
dzisiaj to przerabiałem znajomemu bo mu pająka ciągle paliło.
2 przekaźniki koło lamp, kable nowe od akku z masą włącznie.
efekt:
włączony zapłon włączam światła pozycyjne i zapalają się światła mijania. :shock:
wyłączam wszystko sprawdzam czy dobrze podpięte pod odpowiednie przewody od lamp.
kolejna próba. Zaplon włączony, włączam pozycyjne włącza się mijania, włączam mijania, jest ok. wyłączam mijania a żarówki dalej świecą przez około 5 sek i gasną.
znowu włączam mijania jest ok wyłączam i jest ok. :idea: :idea: :shock:
sprawdzam jakie napięcia są na przekaźniki.
przy włączaniu świateł pozycyjnych na przewodzie żółtym i żółto-czarnym te co zasilają żarówki świateł mijania pojawia sie niewielkie napięcie rzędu 3V i to wzbudzało cewkę w przekaźniku i włączało światła mijania :roll:
dobra myślę czemu tak jest :idea:
rozwiązanie: nie warto używać tanich przekaźników które są delikatnie mówiąc o d... rozbić.
założyłem 2 nowe markowe przekaźniki z wbudowaną diodą na obwodzie cewki przekaźnika (dioda wpięta równolegle z cewką przekaźnika na stykach 85 i 86)
Efekt: działa od kopa i włączenie swiateł pozycyjnych nie wzbudza przekaźnika.
Przyczyna to magnetyzm szczątkowy który to wzbudzał przekaźnik.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Odpowiedź jest prostsza niż myślicie
Potencjał masy.
Podstawowe pytanie czy masa świateł mijania drogowych to to samo co masa postojowych. Pewnie gdzieś zrobiłeś mały błąd słaby lut itp.
Te lepsze długo nie podziałają zbytnio bo teraz potencjał przejmuje dioda a że on był na tyle silny że działał przekaźnik to będzie na tyle silny żeby uszkodzić diodę i temat powróci.
widmo pisze:kable nowe od akku z masą włącznie.
Potencjał masy.
Podstawowe pytanie czy masa świateł mijania drogowych to to samo co masa postojowych. Pewnie gdzieś zrobiłeś mały błąd słaby lut itp.
Te lepsze długo nie podziałają zbytnio bo teraz potencjał przejmuje dioda a że on był na tyle silny że działał przekaźnik to będzie na tyle silny żeby uszkodzić diodę i temat powróci.
Masa to masa. We wtyczce od lamp masz 4 piny a przewody masowe i tak łączą się w jeden wspólny przewód.Jarewa pisze:Podstawowe pytanie czy masa świateł mijania drogowych to to samo co masa postojowych.
1. Masa
2. Pozycja
3. Mijania
4. Drogowe
4 razy sprawdziłem poprawność połączeń.Jarewa pisze:Pewnie gdzieś zrobiłeś mały błąd słaby lut itp.
Przewody 2,5mm2, konektory i oczka zaciskane i polutowane zgodnie ze sztuką.
Całość w termokurczliwkach i zaizilowane taśmą Tesa
Ale ta dioda w tych przekaźnikach (orginały VW) właśnie po to jest aby niwelować ten właśnie potencjał i zapobiegać samoistnemu wzbudzeniu przekaźnika.Jarewa pisze:Te lepsze długo nie podziałają zbytnio bo teraz potencjał przejmuje dioda a że on był na tyle silny że działał przekaźnik to będzie na tyle silny żeby uszkodzić diodę i temat powróci.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Popieram poprzednika - masę pociągnąć od klemy !!!
https://audi80.pl/all-tuning-swiatel ... t73967.htm
https://audi80.pl/all-tuning-swiatel ... t73967.htm
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Czyli jeśli u mnie (w Passacie, w Audi jest OK) też są cuda tego typu, że po załączeniu świateł postojowych załączają mi się automatycznie światła mijania to podłączenie równolegle do cewek przekaźników zwykłych diod prostowniczych (1N4007 oczywiście w kierunku zaporowym do zasilania aby tymi diodami nie zrobić zwarcia) zlikwiduje problem ?