[B4 TDI 1Z] Grzeje się, indywidualny problem.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Witam. Podepne się pod temat. Wymieniłem ostatnio czujnik temperatury cieczy ( 3 pinowy szary) bo stary był uszkodzony. Przy wymianie czujnika wyleciało trochę płynu i zaczeła mrugać kontrolka płynu chłodniczego , więc po założeniu nowego czujnika odpowietrzyłem układ ( odkręcając śrubkę na wężu od nagrzewnicy i dmuchając w zbiorniczek wyrównawczy az poleci płyn) i dolałem płynu a kontrolka dalej nie przestaje mrugać.. Po tym zauważyłem że temperatura na postoju wynosi 95-97 stopni a podczas jazdy 100-102, wąż ten gruby przy chłodnicy jest ciepły a dolny od chłodnicy zimny i chłodnica zimna.
Czyżby termostat był do wymiany? lub nie do końca odpowietrzony układ?
zmostkowałem też piny w wtyczce w chłodnicy i wentylatory się załączaj ( bo moim zdaniem przy tej temperaturze na wskażniku powinny się załączyć same) , czujnik w chłodnicy też do wymiany?
Czyżby termostat był do wymiany? lub nie do końca odpowietrzony układ?
zmostkowałem też piny w wtyczce w chłodnicy i wentylatory się załączaj ( bo moim zdaniem przy tej temperaturze na wskażniku powinny się załączyć same) , czujnik w chłodnicy też do wymiany?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Silnik: 1.9 1Z
kubica20 pisze:Wymieniłem ostatnio czujnik temperatury cieczy
Jaki czujnik ,takie temperatury czujnik pewnie topran ...szmelc jakich mało :roll: albo inny "chińczyk" za 10zł ....sam kiedyś dawno ,dawno temu ,też taki założyłem i zaczął pokazywać temperatury z kosmosu :roll:kubica20 pisze: Po tym zauważyłem że temperatura na postoju wynosi 95-97 stopni a podczas jazdy 100-102
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
kup dobry zamiennik np eps'akubica20 pisze:W sklepie dali mi jakis zamiennik firmy maxx gear 35zl dalem
nie poziomu a temp chyba ci miga i jak odepniesz ten czujnik co kupiłeś to powinno przestać migać, czujnik poziomu płynu jest w zbiorniczku i to nie w każdym aucie było.kubica20 pisze:No dobra a co z kontrolka mrugajaca o niskim poziomie plynu czy to na zimnym czy cieplym ?