[All] Diagnostyka - VAG - wszystko o ...
-
- Forum Audi 80
Witam w celu samodzielnej diagnostyki auta postanowiłem zakupic kabel .
Kupiłem :
-Interfejs VAG KKL USB 409.1 OBD2
-plus przejściówka na OB1
Zainstalowałem sterowniki (http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm) , instalacja przebiegła poprawnie.
Posiadam na lapku Windowsa 7 Home Premium 64bit próbowałem na nim odpalac:
-Vag Com 311.2 (wogóle nie ruszył)
-Vag Com 4.9: Odpalił , ale nie działa jest kilka prób polaczenia z sterownikiem i nic wyskakuje "Brak Komunikacji.
-Vag Com 208.1 Odpalił , ale także sie nie łaczy wyskakuje "Not Found or Not Ready".
Probówałem na róznych portach Com , zmieniałem Baud Rate na rózne wartości (240,255,9600...).Próby komunikacji na właczonym zapłonie.
Napiecie na czarnej wtyczce 12V , a na liniach K i L około 5V wiec jest chyba ok.
Po tych próbach postanowiłem wgrac Virtual Pc na którym zainstalowałem Xp-eka.
Ale to i tak chyba na nic ,ponieważ gdy wpinam interfejs do USB to wykrywa mi go na Windowsie 7 ;/
Jakies pomysły ?
pozdrawiam
Kupiłem :
-Interfejs VAG KKL USB 409.1 OBD2
-plus przejściówka na OB1
Zainstalowałem sterowniki (http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm) , instalacja przebiegła poprawnie.
Posiadam na lapku Windowsa 7 Home Premium 64bit próbowałem na nim odpalac:
-Vag Com 311.2 (wogóle nie ruszył)
-Vag Com 4.9: Odpalił , ale nie działa jest kilka prób polaczenia z sterownikiem i nic wyskakuje "Brak Komunikacji.
-Vag Com 208.1 Odpalił , ale także sie nie łaczy wyskakuje "Not Found or Not Ready".
Probówałem na róznych portach Com , zmieniałem Baud Rate na rózne wartości (240,255,9600...).Próby komunikacji na właczonym zapłonie.
Napiecie na czarnej wtyczce 12V , a na liniach K i L około 5V wiec jest chyba ok.
Po tych próbach postanowiłem wgrac Virtual Pc na którym zainstalowałem Xp-eka.
Ale to i tak chyba na nic ,ponieważ gdy wpinam interfejs do USB to wykrywa mi go na Windowsie 7 ;/
Jakies pomysły ?
pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
jak mu się uda na virtual pc zainstalować sterowniki do kabla to będzie chodziło, to zależy od wersji kabla, mojego po prostu komp nie widział i nie można było sterów wgrać, nie dało się i w ostateczności używam tego http://chomikuj.pl/metyoo/diagnostyka/vcds+lite*2bcrack do diagnostyki wystarcza i śmiga bez problemów na win 7 64 bit
-
- Forum Audi 80
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Kupiłem kabel z tego linka : http://allegro.pl/interfejs-vag-kkl-obd ... 67617.html
Próbowałem uruchomić VCDS , ale niestety to samo : "Com Ok , interface not found or not ready" :-|
Próbowałem uruchomić VCDS , ale niestety to samo : "Com Ok , interface not found or not ready" :-|
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
No to teoretycznie taki sam kabel instalowałem u axella z forum na laptopie i śmiga :]
Teoretycznie bo ma inny kolor hah i nie wiem czy bebechy te same bo go nie otwierałem ale śmiem twierdzić, że tak... choć różnie może być był na forum jeden gość co co mu próbowałem pomóc, coś tam poradziłem miał sprawdzić ale nie odezwał się czy pomogło heh.
Jak masz virtuala to musisz jeszcze przed zainstalowaniem sterowników "dołączyć" kabel pod xp w menu virtual boxa masz taką opcję. I wtedy dopiero instalujesz sterowniki pod xp. I jeśli kabel został zrobiony tak, że będzie się łączył na virtualu to będzie chodził bo może faktycznie są takie kable, które omijają to jakoś... a wiadomo, że dziś przynajmniej w domowych warunkach większość ludzi odchodzi już od starego wysłużonego xp na rzecz np. win 7 nie mówiąc już o 8
Teoretycznie bo ma inny kolor hah i nie wiem czy bebechy te same bo go nie otwierałem ale śmiem twierdzić, że tak... choć różnie może być był na forum jeden gość co co mu próbowałem pomóc, coś tam poradziłem miał sprawdzić ale nie odezwał się czy pomogło heh.
Jak masz virtuala to musisz jeszcze przed zainstalowaniem sterowników "dołączyć" kabel pod xp w menu virtual boxa masz taką opcję. I wtedy dopiero instalujesz sterowniki pod xp. I jeśli kabel został zrobiony tak, że będzie się łączył na virtualu to będzie chodził bo może faktycznie są takie kable, które omijają to jakoś... a wiadomo, że dziś przynajmniej w domowych warunkach większość ludzi odchodzi już od starego wysłużonego xp na rzecz np. win 7 nie mówiąc już o 8
-
- Forum Audi 80
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80