[B4 2.0 ABK 115KM] Czy jest jakiś sposób na wyjęcie kolektor
[B4 2.0 ABK 115KM] Czy jest jakiś sposób na wyjęcie kolektor
Jak w temacie. Przymierzam się do wyjęcia kolektora wydechowego w celu pospawania i z tego co patrzyłem jest problem z nakrętką przy trzecim cylindrze (ciężki dostęp). Czy ktś to już robił? Wszelkie wskazówki będą mi bardzo przydatne. A jeśli mi sie nie uda to poszukam jakiegoś warsztatu w Lbn który mi to zrobi.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
W sumie da się z góry na upartego bez kanału ale to trochę roboty.
Dolotowy trzeba zwalić, obudowę z filtrem powietrza i wybebeszyć jak najwięcej.
Tylko, że dolotowy jest przykręcony długimi cienkimi śrubami na imbus (u mnie były dwa rozmiary) i warto to odkręcać z "udarem".
Jak zdejmiesz dolot to prawie wszystko będziesz widział a przynajmniej to co nie będzie widoczne będzie do wymacania. Z dwururki rozpina się kluczem 17 (z tego co pamiętam tylko jedną trzeba od spodu łamańcem odkręcać, resztę można z góry).
Odepnij tylko klemę bo może łapnąć błąd TPS-a z przepustnicy.
Kilka razy robiłem głowicę i przyznam się szczerze zawsze zwalałem głowicę z kolektorami.
Dolotowy trzeba zwalić, obudowę z filtrem powietrza i wybebeszyć jak najwięcej.
Tylko, że dolotowy jest przykręcony długimi cienkimi śrubami na imbus (u mnie były dwa rozmiary) i warto to odkręcać z "udarem".
Jak zdejmiesz dolot to prawie wszystko będziesz widział a przynajmniej to co nie będzie widoczne będzie do wymacania. Z dwururki rozpina się kluczem 17 (z tego co pamiętam tylko jedną trzeba od spodu łamańcem odkręcać, resztę można z góry).
Odepnij tylko klemę bo może łapnąć błąd TPS-a z przepustnicy.
Kilka razy robiłem głowicę i przyznam się szczerze zawsze zwalałem głowicę z kolektorami.