[B4 Avant] Tweetery Tył
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
[B4 Avant] Tweetery Tył
Dbając o pasażerów, a są najczęściej nimi moja żona i syn, postanowiłem dorzucić w tylne drzwi tweeterki.
Ponieważ w Avancie można zamontować głośniki tylko w drzwiach i grają one w siedzenie z oczywistych względów brakuje sopranu, zwłaszcza, że za plecami pracuje skrzynka basowa.
Problemu tego nie mają właściciele B4 Avant z tylnymi głośnikami fabrycznymi w drzwiach, ale one niestety również dają wiele do życzenia.
Zakupiłem te tweeterki i rozpocząłem rezanko.
1. Wymierzenie i odrysowanie kółka w tapicerce, oraz wycięcie gąbki i fragmentu tapicerki, aby dostać się do plastiku.
2. Rozgrzanym nożem ( nie chciałem szarpać tapicerki wyrzynarką ) wycinam otwór.
3. Po wycięciu ogradowuję ścianki otworu.
4. Otwór gotowy, przymierzam maskownice tweetera. Przyklejam ja na patex typu kropelka.
5. Następnie wkładam do środka tweeter, mocuję go roztopionym plastikiem i zalewam czarnym silikonem.
6. Przylepiam dobrej jakości kondensator do głosnika, aby służył jako mini zwrotnica do tweeterka.
7. Lutuje przewody tweeterka w torze dając kondensator. Następnie zalewam je klejem z pistoletu, aby nie brzęczały.
8. Montuje wygłuszenie fabryczne i tweeterki zamontowane.
9. Po teście na sprzęcie domowym tj Pionner, oba boczki czekają na montaż w aucie.
Czas począwszy od demontażu boczków z auta do momentu założenia ich ok 2 - 3 godziny.
Koszt pomijając zakup tweeterów ( warto zakupić takie, aby miały maskowniczkę )
10 zł kondensatory
6 zl silikon
2 zł klej patex
3 zł przewody
Pozdrawiam
Ponieważ w Avancie można zamontować głośniki tylko w drzwiach i grają one w siedzenie z oczywistych względów brakuje sopranu, zwłaszcza, że za plecami pracuje skrzynka basowa.
Problemu tego nie mają właściciele B4 Avant z tylnymi głośnikami fabrycznymi w drzwiach, ale one niestety również dają wiele do życzenia.
Zakupiłem te tweeterki i rozpocząłem rezanko.
1. Wymierzenie i odrysowanie kółka w tapicerce, oraz wycięcie gąbki i fragmentu tapicerki, aby dostać się do plastiku.
2. Rozgrzanym nożem ( nie chciałem szarpać tapicerki wyrzynarką ) wycinam otwór.
3. Po wycięciu ogradowuję ścianki otworu.
4. Otwór gotowy, przymierzam maskownice tweetera. Przyklejam ja na patex typu kropelka.
5. Następnie wkładam do środka tweeter, mocuję go roztopionym plastikiem i zalewam czarnym silikonem.
6. Przylepiam dobrej jakości kondensator do głosnika, aby służył jako mini zwrotnica do tweeterka.
7. Lutuje przewody tweeterka w torze dając kondensator. Następnie zalewam je klejem z pistoletu, aby nie brzęczały.
8. Montuje wygłuszenie fabryczne i tweeterki zamontowane.
9. Po teście na sprzęcie domowym tj Pionner, oba boczki czekają na montaż w aucie.
Czas począwszy od demontażu boczków z auta do momentu założenia ich ok 2 - 3 godziny.
Koszt pomijając zakup tweeterów ( warto zakupić takie, aby miały maskowniczkę )
10 zł kondensatory
6 zl silikon
2 zł klej patex
3 zł przewody
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 lis 2007, 22:35 przez Doc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OnlineDoc
- Administrator
- Kontakt:
No i właśnie tu jest problem, że głośnik ten gra centralnie w kanapę. Także sopranu z niego za cholere nie uslyszysz, więc nie pogryza się, chyba, ze po otwarciu drzwiAUDI_A6 pisze:w tych taszkach bym zamontował typego kickbasa a wywalił tego dwudrożnego Helixa bo przy dodatkowym tweeterze może tworzyć się muzyczne zamieszanie.
Masz rację. Lepiej grałby midbasowy głośnik, ale z drugiej strony, chyba szkoda ładować kasę w tył.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2007, 22:37 przez Doc, łącznie zmieniany 1 raz.
A co by to dalo zeby drot ktory idzie do tweetera w tych helixach przekroic? Jezeli go nie slychac to dlaczego by w ogule go nie odloczyc?Doc pisze:No i właśnie tu jest problem, że głośnik ten gra centralnie w kanapę. Także sopranu z niego za cholere nie uslyszysz, więc nie pogryza się, chyba, ze po otwarciu drzwi
Masz rację. Lepiej grałby midbasowy głośnik, ale z drugiej strony, chyba szkoda ładować kasę w tył.
-
OnlineDoc
- Administrator
- Kontakt:
Boczki w aucie.
Gra przyjemnie, choć słyszałem lepiej grające tweetery, ale cóż. Zawsze cena i producent ma wpływ, wiadomo. Myślę, że lepiej byłoby dołożyc im jeszcze cewkę i rezystor. Chyba na samym kondensatorze są ciut za głośne.
Kewlar nie skrzeczy jak piezoelektryczne badziewia z allegro, faktycznie syczy dość miękko, ale wydaje mi się, że są poprostu ciut za bardzo efektywne
Pozdrawiam.
Gra przyjemnie, choć słyszałem lepiej grające tweetery, ale cóż. Zawsze cena i producent ma wpływ, wiadomo. Myślę, że lepiej byłoby dołożyc im jeszcze cewkę i rezystor. Chyba na samym kondensatorze są ciut za głośne.
Kewlar nie skrzeczy jak piezoelektryczne badziewia z allegro, faktycznie syczy dość miękko, ale wydaje mi się, że są poprostu ciut za bardzo efektywne
Pozdrawiam.
Co masz na mysli muwiac ze zepsuloby? Nie wiem wiec pytam. Ktos z znajomych mowil ze prubowal odloczyc i na ile wiem glosniki graly dalejDoc pisze:A co by to dalo jakby go odłączyć poza tym, że zepsułoby się głosniki ? :mrgreen:ramzes13 pisze:A co by to dalo zeby drot ktory idzie do tweetera w tych helixach przekroic? Jezeli go nie slychac to dlaczego by w ogule go nie odloczyc?
-
- Forum Audi 80