[1.9TDI 1Z] Podwyższone spalanie 7,2l/100km.
[1.9TDI 1Z] Podwyższone spalanie 7,2l/100km.
spalanie 7,2l/100km
tyle wlasnie dzisiaj mi wyszlo po przejechaniu ok 700km
w tym troche stania w korkach ale duzo tez jazdy autostrada katowice-gliwice, caly czas ja + pasazer
czy to nie przesada?
nie wiem czy to cos z autkiem czy tez z moja technika jazdy
jezdze do ok 2400obr/min tylko piatka troche wyzej nie startuje ze swiatel jak wariat a tu autko taka niemile niespodzianki mi robi... a w wakacje trase 3000km zrobil mi ze srednia 6,2l/100km (caly czas z klima i po brzegi wypakowany)
co sie moglo mu odmienic?
dodam ze wszystkie filtry ostatnio wymienilem.. co jezcze moge zrobic ?
Pozwoliłem sobie na poprawienie tematu zgodnie z regulaminem
tyle wlasnie dzisiaj mi wyszlo po przejechaniu ok 700km
w tym troche stania w korkach ale duzo tez jazdy autostrada katowice-gliwice, caly czas ja + pasazer
czy to nie przesada?
nie wiem czy to cos z autkiem czy tez z moja technika jazdy
jezdze do ok 2400obr/min tylko piatka troche wyzej nie startuje ze swiatel jak wariat a tu autko taka niemile niespodzianki mi robi... a w wakacje trase 3000km zrobil mi ze srednia 6,2l/100km (caly czas z klima i po brzegi wypakowany)
co sie moglo mu odmienic?
dodam ze wszystkie filtry ostatnio wymienilem.. co jezcze moge zrobic ?
Pozwoliłem sobie na poprawienie tematu zgodnie z regulaminem
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 17:03 przez lukasz_l, łącznie zmieniany 4 razy.
ale juz przy poprzednim tankowaniu spalil 7,0l/km a wtedy jeszcze zimno nie bylo...
troszke dymi ale tylko jak jest zimny i wyczytalem tu na forum ze to normalny objaw
wlasnie najwiekszy problem mam z okresleniem temperatury bo wskaznik nie dziala ( przynajmniej mam taka nadzieje bo ledwo sie podnosi - a ze zepsuty to wnioskuje po tym ze paliwo tez jest zle wskazywane)
troszke dymi ale tylko jak jest zimny i wyczytalem tu na forum ze to normalny objaw
wlasnie najwiekszy problem mam z okresleniem temperatury bo wskaznik nie dziala ( przynajmniej mam taka nadzieje bo ledwo sie podnosi - a ze zepsuty to wnioskuje po tym ze paliwo tez jest zle wskazywane)
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Postaraj sie przywrócić do zycia wkaźniki bo bez nich cieżko cokolwiek stwierdzić...sprawdź to co pisze kolega WOJTEK26, jak byś nie wiedział jak to z góry Ci powiem, czujniek do komputera to ten niebieski w króćcu wychodzącym z głowicy(możesz sprawdzić miernikiem czy jest dobre przejscie prądu przez czujnik i prze kable) termostat możesz sprawdzić z rana odpal auto zostaw na jakieś 15minut i zobacz czy dolny wąz od chłodnicy nie zrobił sie przypadkiem letni, bądź ciepły. Całkiem możliwe jest ze wskaźnik temperatury masz dobry jedynie obieg jest cały czas otwarty przez co silnik nie łapie temperatury (jest niedogrzany) co bedzie powodowało podwyższone spalanie.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
lukasz_l, Z mechanikiem od czujnika jak nrazie sie wstrzymaj, sprawdź pierw to co mozesz (potrafisz) samemu czyli termostat, a dopiero jak to nie da rezultatu to do diagnosty z czujniekm, co do komputera to nim sie kiedyś zdecydujesz gdzieś kolwiek jechać to poszukaj kogos na forum, teraz dużo osób posiada vagi i można wiekszość rzeczy zdiagnozowac i sprawdzić bez niepotrzebnego wyrzucania pieniedzy.
-
- Forum Audi 80
Ja miałem coś podobnego. Wskaźnik od temperatury ledwo co się podnosił i miałem większe spalanie. Wymieniłem termostat na nowy i teraz temperatura albo jest tuz przed 90 stopni albo na 90 st. w zimie to raczej przed 90-tką. Po wymianie spalanie mi trochę spadło-myślę że nie dogrzanie silnika to powodowało. pozdro
Witam u mnie jest podobny problem co u kolegi duże spalanie mawet w trasie.
Mam silnik 19TD a pali ok. 7l na 100 km. wczoraj sprawdzałem termostat i po odpaleniu silnika pozostawiłem go na ok 15-20 sekund póżniej zgasiłem auto i okazało się, ze ten wąż dolny wychodzący od chłodnicy idący w stronę pomoy wody był ciepły czyli może jest walnienty termostat :-| <osohozi> :mrgreen:
A może to jest wina chłodnicy bo mam założoną od 2 litrowej benzyny oryginalna była większa i miedziana a w tej chwili mam mniejszą i aluniniową
Mam silnik 19TD a pali ok. 7l na 100 km. wczoraj sprawdzałem termostat i po odpaleniu silnika pozostawiłem go na ok 15-20 sekund póżniej zgasiłem auto i okazało się, ze ten wąż dolny wychodzący od chłodnicy idący w stronę pomoy wody był ciepły czyli może jest walnienty termostat :-| <osohozi> :mrgreen:
A może to jest wina chłodnicy bo mam założoną od 2 litrowej benzyny oryginalna była większa i miedziana a w tej chwili mam mniejszą i aluniniową