Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 RU] Swap na 2.0 3A

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Awatar użytkownika
SzymonTG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 RU] Swap na 2.0 3A

Post autor: SzymonTG » 26 wrz 2013, 10:38

Witam was szanowni koledzy...
Niestety mój 1.8 RU jest jedną nogą na tamtym świecie, już panewki słychać i słabe sprężanie ma.

Więc postanowiłem zmienić sam słupek na 2.0 l o oznaczeniu 3a. I teraz takie małe pytania :
- jak chce przełożyć sam słupek bez osprzętu to czy kolektor razem z gaźnikiem podpasuje pod głowicę ? a jeżeli nie to czy głowica podajże z ABT podpasuje ?

- jak jest z sankami czy muszę zmieniać na te z 3a czy mogą pozostać z mojego RU?

- skrzynia biegów podpasuje P&P?

i z jakimi problemami mogę się spotkać przy takim czymś ?
Pozdrawiam

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 27 wrz 2013, 09:17

Kolektor powinien pasować na śruby tylko trzeba zrobić metalową podkładkę zasłaniającą gniazda wtryskiwacz bo kolektor od gaźnikowca ich nie zasłoni. Nigdy tego nie sprawdzałem ale ktoś kiedyś na forum pisał że tak się da.
Skrzynia biegów będzie pasować. Tylko uważaj na tulejki abyś nie miał w tym samym miejscu włożonej w silniku i skrzyni.

Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 27 wrz 2013, 09:26

Sprawdź jeszcze kanały wodne kolektor vs głowica. Jak masz fabrycznie gaźnik to w kolektorze powinny być kanały wodne podgrzewające mieszankę - dodatkowo byłt też elektryczne. Ale probem polega na tym, że jeśli silnik nie ma wyjścia na kanały do kolektora to może deliktanie się różnić wejściami kanałów dolotowych.

Słupki są takie same w każdym R4 bez względu na pojemność 1,6-2,0. Moc i pojemność robiona jest poprzez skok tłoka, długość korby, gniazda komory spalania w głowicy, etc . (w zaleznosci od potrzeb). DLatego wszystko siądzie Ci p&p. Skrzynia tak jak aldi wspomniał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl