Jaress pisze:Fakt że dają zimmermany w oryginale wziąłem pod uwagę kupując je ale niestety u mnie nie wytrzymały, może jakaś kałuża się w tym przyczyniła.
Z drugiej strony to będzie dużo słabsze żeliwo od tych branych przez fabryki, na pierwszy montaż, po prostu zamiennik i cena o tym świadczy.
Używałem w sumie ich przez prawie trzy lata więc reklamacja nie miała by sensu, postanowiłem je z toczyć, a klocki przetarłem papierem ściernym na szybie.
Teraz już leci im drugie życie, fajnie się ułożyły po około 100km i mogę przyznać że teraz idą idealnie, bez zastrzeżeń, żadnych wibracji, zobaczę jak długo.
Myślę że tarcze kiedy nimi powyrabia po roku bo tyle dają gwarancji,powinno się przetoczyć i wio dalej.
Zimmermann ma jedną linię produkcyjną i jednego dostawce odlewów, byłem niejednokrotnie w fabryce więc mogę Cię zapewnić, że tak jest Więc ten sam produkt idzie na pierwszy montaż i ten sam na aftermarket.
Tarcze hamulcowe są wykonywane z żeliwa, które jednak jest wrażliwe na warunki atmosferyczne, 3 lata to na prawdę bardzo, bardzo długo jak na tarcze, więc to mogło być również powodem Twoich problemów.
Z reguły tarcz nie powinno się toczyć bo nie zawsze daje to oczekiwany efekt a jeśli już to krótkotrwały, jednak jest to zabieg dość tani więc czasami warto spróbować.
Na tarcze hamulcowe nie ma gwarancji rocznej. Tarcze jak i klocki należą do grupy elementów eksploatacyjnych, które są objęte gwarancją producenta na zasadzie rękojmi czyli do 1000 km przebiegu, to samo ma miejsce w przypadku kupna nowego samochodu, także nie jest to wymysł sprzedawców czy producentów takich elementów.
Pozdrawiam