[80 B4 1.9 TDI] Nie odpala - rozrusznik nie kręci
Panowie mam problem jak koledzy w temacie. Od czasu do czasu tzn 2 razy kiedyś miesiąc temu i dziś 2 razy nie mogłem auta odpalić. Przy pierwszej takiej sytuacji wrazie czego dałem przycisk za stacyjką który daje sygnał na rozrusznik. No i dziś było tak jak wyżej. Przekręcam kluczyk kontrolki świeca daje na rozruch i przekaźnik pyka, wyłącza się wentylator dmuchawy a rozrusznik nie zakręcił. Przycisk obchodzący stacyjkę też nie pomógł. Więc stacyjka odpada. Auto postało chwilę i odpaliłem normalnie. Później wieczorem sytuacja ta sama przyjezdzam do domu później chce odpalić i nic, nie da rady. Co to może być? denerwujące jest to bo pierwsza taka sytuacja miała miejsce 50km od domu i trzeba było ryzykować na pych ;/
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Dziwne !! Zimny kręci jak szalony,gorący ledwo albo wcle odp
Witam...
Panowie czy może mnie ktoś naprowadzić co może być..?
Objawy :
Zimny pali na dotyk.
Gorący: kilka razy było tak że rozrusznik leeedwo zakręcił, fakt że benzyna aby mały obrót rozr i pali.
A dziś zjechałem z trasy po 350klm zatankować gaszę tankuje odplam...!! a tu stacyjka się świeci przekręcam na rozruch a tu nic cisza!! rozrusznik milczy,jak by go coś trzymało i mocy brak żeby zakręcić, albo nie wiem nic nie reagował na przekręcanie kluczyka.
Gdzie szukać przyczyny. odpalałem na pb.
Panowie czy może mnie ktoś naprowadzić co może być..?
Objawy :
Zimny pali na dotyk.
Gorący: kilka razy było tak że rozrusznik leeedwo zakręcił, fakt że benzyna aby mały obrót rozr i pali.
A dziś zjechałem z trasy po 350klm zatankować gaszę tankuje odplam...!! a tu stacyjka się świeci przekręcam na rozruch a tu nic cisza!! rozrusznik milczy,jak by go coś trzymało i mocy brak żeby zakręcić, albo nie wiem nic nie reagował na przekręcanie kluczyka.
Gdzie szukać przyczyny. odpalałem na pb.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
U mnie dzis w audi 80 b3 1.8 pm skrzynia biegow manualna, po rozebraniu tego przekaźnika nr 5 odciazajacego styk X i przesmarowania kontakt sprayem, auto przestalo "cykac" i normalnie kreci i odpala.mrc92ns pisze:A jest jakiś przekaźnik odpowiadający za dawanie sygnału na rozruszik (automat) nie jest to przekaźnik nr 5? Czy on może mieć coś z tym wspólnego. Po pukaniu w rozrusznik nie było reakcji ale właśnie nie wiem czy może przekaźnik nie jest uszkodzony i raz łapie raz nie.