[80 b4 1z] urwany pasek wielorowkowy
-
- Forum Audi 80
[80 b4 1z] urwany pasek wielorowkowy
witam,
urwał mi się pasek wiele-rowkowy w audi 80 b4 1.9 tdi 1z 94r. wersja z klima. czy można odpalić i przejechać bez niego ok 10km. I jak go wymienić. proszę o pomoc
urwał mi się pasek wiele-rowkowy w audi 80 b4 1.9 tdi 1z 94r. wersja z klima. czy można odpalić i przejechać bez niego ok 10km. I jak go wymienić. proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 15 paź 2013, 10:40 przez kacperek285, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
Ja przejechałem bez mojego 30 km ale na nowym aku-Bosch S5:) ogólnie wymiana jest tylko trochę trudniejsza ze względu na to że masz drugi klinowy, a wielo.. idzie pod niego (bliżej silnika). Musisz poluzować pompę wspomagania (śruba główna z ząbkami i chyba 3 pomocnicze), ściągasz klinowy, nowy wielorowek zakładasz na wszystkie koła oprócz krążka napinacza-jest gładki dlatego łatwiej przełożysz, napinasz napinacz kluczem, zakładasz pasek i puszczasz napinacz. Sprawdzasz czy wszędzie na wszystkich kołach pasek mikro siedzi i zakładasz klinowy , jeżeli nie dużo mu brakuje żeby wejść-możesz założyć go na dwa koła a na trzecie np. pompę wody tylko go naciągasz ile idzie, bierzesz 19 i kręcisz wałem w prawo-sam wejdzie. Potem napinacz pompą wspomagania pasek klinowy-średnio 1-1,5 cm ugięcia gdy naciskasz kciukiem w połowie drogi między kołem pasowym a pompą wspomagania i jest gotowe:)
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zależy jaki masz napinacz.
Ja mam sprężynowy do rolki od alternatora i po odkręceniu rolki napinacza sprawdź czy się porusza. Jak nie to szmata i trzeba pomoczyć w ropie i następnie szmatę nasączoną upchać jak najbliżej miejsca zamocowania. Małymi szwedami trzeba później rozruszać. Jak tego nie rozruszasz daremna robota, bo za niedługo będziesz miał powtórkę z rozrywki.
Mnie dziś to czeka bo mi się rozsypała rolka a pasek powędrował sobie gdzieś..... w okolice pompy wspomagania .
Warto zainwestować w Rouville, INA lub SKN. Miałem zamiennik i się wykruszył.
Poza tym ori w zestawie ma dekielek chroniący przed zanieczyszczeniami. Ja nie miałem i takie oto efekty.
Dobrze zdjąć wentylatory i się nie męczyć.
Ja mam sprężynowy do rolki od alternatora i po odkręceniu rolki napinacza sprawdź czy się porusza. Jak nie to szmata i trzeba pomoczyć w ropie i następnie szmatę nasączoną upchać jak najbliżej miejsca zamocowania. Małymi szwedami trzeba później rozruszać. Jak tego nie rozruszasz daremna robota, bo za niedługo będziesz miał powtórkę z rozrywki.
Mnie dziś to czeka bo mi się rozsypała rolka a pasek powędrował sobie gdzieś..... w okolice pompy wspomagania .
Warto zainwestować w Rouville, INA lub SKN. Miałem zamiennik i się wykruszył.
Poza tym ori w zestawie ma dekielek chroniący przed zanieczyszczeniami. Ja nie miałem i takie oto efekty.
Dobrze zdjąć wentylatory i się nie męczyć.
-
- Forum Audi 80