Moc radia a moc glosnikow
-
- Forum Audi 80
Moc radia a moc glosnikow
Witam zamontowalem radio Alpine cde-9881 4 x 50 z przodu zmienilem glosniki na nowe Hertz 100 mm(Moc Max: 60 W, Moc RMS: 30 W) tył Hertz 130mm (Moc Max 120W, Moc RMS 60W) no i pojawil sie problem przy podkreceniu radia glosniej automatycznie sie wyłacza, nie wiem co jest nie tak????
Czy moze to byc za cienki kabel zasilania????
Czy moze to byc za cienki kabel zasilania????
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 22:42 przez Piotr Cienki, łącznie zmieniany 5 razy.
Przyczyn może być kilka:
jedna z przyczyn to jak koledzy piszą słaba instalacja zasilająca radio (sprawdź masę) a prowizorycznie podaj mu napięcie z akumulatora czy się objaw pojawi jeżeli nie to już wiesz co należy zrobić.(to samo z masą) pewna masa z nadwozia
kolejna przyczyna to uszkodzenie radyjka Jak sprawdzić? podłącz na ground starcie z innymi głośnikami (bezpośrednio z akumulatora) jeżeli przyczyna się pojawi to już wiemy co jest
Jeżeli na podłączeniu w pierwszym i drugim przypadku jest prawidłowe działanie sprawdź rezystancję głośników czy jest prawidłowa 4 ohm, i tę samą procedurę powtórz przy kostkach które wpinasz do radyjka również musisz uzyskać 4 ohm.
Pozdrawiam Amcataudio
jedna z przyczyn to jak koledzy piszą słaba instalacja zasilająca radio (sprawdź masę) a prowizorycznie podaj mu napięcie z akumulatora czy się objaw pojawi jeżeli nie to już wiesz co należy zrobić.(to samo z masą) pewna masa z nadwozia
kolejna przyczyna to uszkodzenie radyjka Jak sprawdzić? podłącz na ground starcie z innymi głośnikami (bezpośrednio z akumulatora) jeżeli przyczyna się pojawi to już wiemy co jest
Jeżeli na podłączeniu w pierwszym i drugim przypadku jest prawidłowe działanie sprawdź rezystancję głośników czy jest prawidłowa 4 ohm, i tę samą procedurę powtórz przy kostkach które wpinasz do radyjka również musisz uzyskać 4 ohm.
Pozdrawiam Amcataudio
Tak, może się coś zmieni ale na mierniku za parę złoty i tak mu precyzyjnie nie pokaże. Musiał by mieć do`sć precyzyjny przyrząd. Ja podałem mu punkty zaczepne do usunięcia usterki.Doc pisze:Przy oryginalnej wiązce 15 letniej nie zdziwiłbym się gdyby się zmieniła i stawiała większy opóramcataudio pisze:tę samą procedurę powtórz przy kostkach które wpinasz do radyjka również musisz uzyskać 4 ohm.