[B4] Błąd ABS
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Kurde no chyba tak. Dwa litry płynu przelałem przez układ. Hamulec drży i opada, tylko podczas jazdy.Niki20 pisze:Kamil a na pewno dobrze odpowietrzyłeś układ? Hamulec przy naciśnięciu drży czy "kopie"?
Normalnie jak jest błąd to po prostu bierze na samym dole.
Kurde, tylko że ja mam wiązkę z ośki nadal, i musiał bym to po prostu przerobić Ale cały czas nie mogę się za to zabrać.A spróbuj podpiąć na szybko. Cały czas mi chodzi po głowie blokada i jej wpływ na układ ABS - mi odpowietrzanie pompy ABS zajeło cały dzień - trzykrotne odpowietrzanie po kilku przejazdach.
- sagem
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak dominik, nawet na odpalony aucie. I w różnych kolejności koła, raz od najdalszego raz od najbliższego. Jedyne czego nie wiem, to czy przy teoretycznie nie sprawnym systemie ABS można skutecznie odpowietrzyć hamulce? może trzeba przepomować więcej płynu :cry:Niki20 pisze:Odpowietrzałeś na włączonym zapłonie itd? Prawe tylne, lewe tylne, prawe przednie i lewe przednie koło? O sprzęgle nie zapomniałeś?
To, że mi nie działa ABS mam brzydko mówiąc z tyłu.. chce mieć.. chce... muszę mieć dobre hamulce. Pojechał bym z tym do kogoś, ale do kogo ?
Ktoś zmieniał elastycznie przewody hamulcowe? jest gdzieś do kupienia komplet np. do b4 avant quattro?
- sagem
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dobrze, więc ponawiam pytanie, tylko dodam, że po odpaleniu auta, na postoju wszystko jest ok, kontrolka ABS się zapala i po chwili gaśnie, tak jak powinna, więc układ jest sprawny i gotowy do pracy?bloku pisze:sagem napisał/a:
czy przy teoretycznie nie sprawnym systemie ABS można skutecznie odpowietrzyć hamulce
Z mojego doświadczenia nie, z racji iż pompa przytrzyma ewentualne pęcherzyki.
( błąd wystepuje dopiero podczas jazdy, czasami po 100 metrach, czasami po 2kilometrach ).
Więc teoretycznie bez problemu powinien dać się odpowietrzyć po odpaleniu.
Ja zaś mam tak z jednym kołem w którym wymieniałem czujnik absu że jak wpadnę w jakąś dziurę to mi wywala abs zapala się kontrolka i go nie mam jak zgaszę odpalę ponownie to mam i zaś jak dziura to nie mam sam wiem że zle osadziłem czuja ale wkładając go miałem wszystko poskładane i tylko sam czujnik dawałem bałem się że go za bardzo wsadzę i zrobiłem to na ślepo zresztą mi bardziej abs przeszkadza więc nie przeszkadza mi to a jak wcześniej nie chciałem mieć absu to wyjmowałem przekaznik i po sprawie twój przypadek jest co najmniej dziwny ale jakiś powód tego jest po dobrym odpowietrzeniu nie powinien być hamulec na dole tylko żyleta