[90 b3 2.0 PS]Wymiana tarcz hamulcowych tył
-
- Forum Audi 80
[90 b3 2.0 PS]Wymiana tarcz hamulcowych tył
Witam mam problem muszę wymienić tarcze hamulcowe z tyłu ponieważ jedna jest krzywa lecz gdy próbowałem odkręcić zacisk hamulcowy to objechały się obie śruby te na imbus pomóżcie gdzie takie śruby kupie i jak je tera odkręcić ?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
no musisz teraz z nimi walczyć aż do skutku, radzę kupić dobrego torksa i go nabić nie pamiętam tylko jaki tam rozmiar by pasował. Ostatnio miałem podobny przypadek u teścia w seacie gdzie po użyciu przez niego gównianego klucza obrobił łeb i po kilkunastu minutach walki udało się.ladypurple pisze:gdy próbowałem odkręcić zacisk hamulcowy to objechały się obie śruby te na imbus pomóżcie
pewnie w każdym sklepie ze śrubami tylko one muszą mieć odpowiednią twardość.ladypurple pisze:gdzie takie śruby kupie
a tak na marginesie jesteś lady :?:ladypurple pisze: próbowałem
-
- Forum Audi 80
Hehe, jestem lady, bo piszę z konta od żony.PieterB pisze:no musisz teraz z nimi walczyć aż do skutku, radzę kupić dobrego torksa i go nabić nie pamiętam tylko jaki tam rozmiar by pasował. Ostatnio miałem podobny przypadek u teścia w seacie gdzie po użyciu przez niego gównianego klucza obrobił łeb i po kilkunastu minutach walki udało się.ladypurple pisze:gdy próbowałem odkręcić zacisk hamulcowy to objechały się obie śruby te na imbus pomóżciepewnie w każdym sklepie ze śrubami tylko one muszą mieć odpowiednią twardość.ladypurple pisze:gdzie takie śruby kupie
a tak na marginesie jesteś lady :?:ladypurple pisze: próbowałem
A odpowietrzałeś układ hamulcowy po wymianie klocków i tarcz?
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
ladypurple pisze:gdy próbowałem odkręcić zacisk hamulcowy to objechały się obie śruby te na imbus pomóżcie gdzie takie śruby kupie i jak je tera odkręcić ?
Możesz próbować odkręcić za pomocą przecinaka i młotka. Uderzając młotkiem przez przecinak w śrubę po zewnętrznej stronie w kierunku odkręcania się śruby. Zastosowanie WD-40 na pewno też nie zaszkodzi.
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
WD raczej dużo nie zdziała, dobry ostry przecinak i tak jak kolega napisał.sylwester28ET pisze:ladypurple napisał/a:
gdy próbowałem odkręcić zacisk hamulcowy to objechały się obie śruby te na imbus pomóżcie gdzie takie śruby kupie i jak je tera odkręcić ?
Możesz próbować odkręcić za pomocą przecinaka i młotka. Uderzając młotkiem przez przecinak w śrubę po zewnętrznej stronie w kierunku odkręcania się śruby. Zastosowanie WD-40 na pewno też nie zaszkodzi.
A na przyszłość, we wszystkie torxy i imbusy w tego typu miejscach, zawsze dobrze oczyść i wbij do końca mlotkiem klucz w śrubę, inaczej robi się problem.
-
- Forum Audi 80