Otóż mam problem z silnikiem nie jest to może Audi 80 konkretnie ,ale Audi A6 C4 1995 rok na silniku 140 KM ACE. Z powodu niskiego ciśnienia oleju poszła panewka i teraz problem co z tym fantem. Ktoś może mieć to samo z Audi 80 więc piszę tutaj i pytam o porady. Dodam ,że silnik odpaliłem normalnie i "klekotał" od tej panewki jak potem się okazało.
Poszła druga panewka od rozrządu ( reszta wyglądała ładnie , głównych nie przeglądałem ). Troszkę śladu po sobie zostawiła więc wał wymaga szlifu w jednym gnieździe. Niestety w tym wypadku jestem laikiem i teraz pytanie następuje co robić ?
Wymienić panewkę ( sztuk jeden ) i dać jeden slot do szlifu tylko.
Wymienić wszystkie panewki i dać cały wał do szlifu co wiąże się już z kosztem 600 + zł
Wymienić blok silnika ( wiem ,że to ACE ,ale może jakiś inny pasuje bo niestety strasznie mało tego się pojawia na aukcjach ).
Góry nie chcę ściągać silnika i wyciągać reszty bo dobrze wiem ,że z takimi krokami zaraz zrobi mi się kolejne kilka stów to na uszczelki to na inny bzdety i opcja kupna silnika będzie bardziej opłacalna w takim wypadku.
A może jakieś inne propozycje ? Nie chcę naciągać siebie na koszty bo nie wiem czy samochód zostanie u mnie czy pójdzie dalej ,a swoją 80-tkę już porobiłem prawie kompletnie więc zostawię ją sobie raczej ,a ta pójdzie na sprzedaż.
Wiem ,że problem dotyczy innego auta ,ale blok ten sam i proszę odnośnie silniku pisać ,a nie auta konkretnie

Z góry dzięki za wyrozumiałość .
[ Dodano: 2013-10-24, 23:57 ]
Hm naprawdę nikt nie pomoże ??