[80 B3]Problem z pedałem hamulca
-
- Forum Audi 80
[80 B3]Problem z pedałem hamulca
witam mam takie pytanie kolega pare dni temu kupił Audi b3 silnik 1,8typ Ru ale nie o to chodzi jest taki problem ze dziwnie wpada peal hamulca ale jak sie go podpompuje jest twardszy ale po pewnym czasie znow zaczyna wpadac wpada w tym sensie ze jest duzo nizej jak powienien byc ale wszystko hamuje co to moze byc ??
Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, 16:54 przez ScaniaDriver, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Starszy w 1.8 PM jak wymienił klocku z przodu to tak zaczeło się dziać, winne były nowe klocke któe były za twarde i nie mogly sie "dotszeć", a teraz wymienil na inne z innej firmy i hamują zajebiscie, wspomne tylko że wymiana pompy nic nie dała, odpowietrzanie tez,a po wymiane na inne klocki wszystko ok.
ps. Pompy może i siadają, jeśli są wadliwe, ja mam prawie 200tyś na prawdopodobnie nie wymienianej pompie zrobione i żadnych problemów z nia nie mam.
ps. Pompy może i siadają, jeśli są wadliwe, ja mam prawie 200tyś na prawdopodobnie nie wymienianej pompie zrobione i żadnych problemów z nia nie mam.
Z powyższych opisów jasno wynika że uszczelki w pompie hamulcewej kończą swój żywot. Przy sprawnej pompie hamulcowej przy silnym naciśnięci na pedał powinien pojawiś się stały opór. Jednakże z chwilą dalszego wpadania pedału płyn przemieszcza się pomiędzy sekcjami pompy. Zacznij od sprawdzenia pompy, reszta pójdzie bez problemu. Płyn hamulcowy jeśli jest starszy niż 2 lata wymień na nowy.
wszystko ładnie i pięknie, ale najlepiej problem zajść od tyłu, tak więć zdejmij bębny i zobacz co się dzieje z okładzinami i cylinderkami., Sprawdź czy nie ma luzu na mocowaniu szzęk i czy działa automatyczna regulacja kasowania luzu pomiędzy szczęką i bębnem. Wzrób mały test zaciągnij lekko ręczny i napompuj hamulec. Jęśli stanie się twardy i nię będzie wpadal to zabieraj sie za tylne hamulce. Częsty objaw taki jak u ciebie to właśnię braki w hamowni z tyłu