[ALL] Przechowywanie silnika
[ALL] Przechowywanie silnika
Mam silnik do mojego Audi, w razie "W", jakby ten, który aktualnie jeździ odmówił współpracy Czy są jakieś szczególne rzeczy, o których trzeba pamiętać, trzymając silnik w garażu (wyjęty z auta)? Dodam, że stoi tam teraz bez osłony rozrządu, czy muszę jak najszybciej znaleźć jakąś i założyć?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Wg. mnie najważniejszą rzeczą byłoby zabezpieczenie tulei cylindra przez korozją, szczególnie gdy w garażu masz wilgotno. Poszukaj na internecie bo jesteś nie pierwszą osobą która ma podobny problem.
Do zabezpieczenia gładzi różne osoby stosują różne substancje ale niema żadnych naukowych badań na temat co najlepiej się sprawdzi.
Do zabezpieczenia gładzi różne osoby stosują różne substancje ale niema żadnych naukowych badań na temat co najlepiej się sprawdzi.
-
- Forum Audi 80
A ja mam taki przypadek. Mój dziadek też ma audi 80 tylko b3. Zaczeła brać więcej oleju niż benzyny wiec brat wziął silnik z passata który mieliśmy wyrejestrowany i od mniej więcej 3 lat stał w krzakach nie używany, zarośnięty i zardzewiały. Po swapie do audi chodzi do tej pory jak zegareczek. Więc moim zdaniem specjalnie nie musisz się przejmować czy się z nim cokolwiek stanie. Chociaż wiadomo nie polecam przechowywania tak jak ja ;] Wystarczy że jakimś olejem, ropą lub czymś tłustym wysmarujesz jakimś pędzelkiem newralgiczne punkty, nic mu nie będzie. Ważne żebyś też zabezpieczył miejsca do których nie powinno się dostać paprochy jakieś i bedzie spokuj. Pozdro