[B4 2.0 ABT 90KM] Tyrkotanie podczas jazdy przy dodawaniu ga
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABT 90KM] Tyrkotanie podczas jazdy przy dodawaniu ga
Witam potrzebuje pomocy od jakiegoś czasu mojej Audzi coś dolega.
Gdy przyspieszam slychac charakterystyczne "tyrkotanie" ale tylko przy dodaniu gazu , kiedy puszczam pedal lub jade na luziee wszystko jest ok , na postoju tez nie moge sie tego doslyszec. Cos jakby wkladanie czegoś w wentylator taki mi to przypomina dzwięk POMOCY!! <buu>
Gdy przyspieszam slychac charakterystyczne "tyrkotanie" ale tylko przy dodaniu gazu , kiedy puszczam pedal lub jade na luziee wszystko jest ok , na postoju tez nie moge sie tego doslyszec. Cos jakby wkladanie czegoś w wentylator taki mi to przypomina dzwięk POMOCY!! <buu>
- Hołowczyc20
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
powiem tak dzis zauwazyłem ze na zimnym silniku slychac bardziej ale po zagrzaniu nie znika i na zimnym slychac takze na postoju, czy ze skrzynii to niewiem zdaje mi sie jakby dochodzilo z pod maski bardziej, kurde moze i zapłon bo ostatnio tez cos mi sie dusi na benzynie jak przelaczy na gaz to juz jest ok i jak nabierze temp tez ok :roll:
[ Dodano: 2013-11-08, 21:59 ]
JEST TO COS TAKIEGO TYLKO JESZCZE GO TAK NIE SLYCHAC GDY SAMOCHOD STOI
[ Dodano: 2013-11-08, 21:59 ]
JEST TO COS TAKIEGO TYLKO JESZCZE GO TAK NIE SLYCHAC GDY SAMOCHOD STOI
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
W audi ABT znajdują się popychacze hydrauliczne, które automatyczne kasują wszelkie luzy zaworowe. Jeśli jeden z popychaczy zostanie uszkodzony, luz nie zostanie skasowany co będzie objawiało się właśnie takim stukiem. Zakładam, że panewki są całe :->slusar_audi_80 pisze:siemanko dowiedzialem sie od czego ten dzwiek dochodzi a wiec mam uszkodzoną samoregulacje zaworów i stuka na czwartym z nich... musze sie dowiedziec jakie beda koszta naprawy pozdrawiam:)
Podejdź do samochodu z osobą, która z mechaniką jest na "Ty", niech sprawdzi Tobie wszystkie popychacze hydrauliczne.
Na jakim jeździsz oleju?
-
- Forum Audi 80
Witam wszystkich forumowiczów, miesiąc temu zakupiłem Audiczkę B4 2.0 ABT. Jak to po zakupie (swojego pierwszego samochodu ) staram się wymienić wszystko co potrzeba, by na 100% cieszyć się jazdą. Dodam, że samochód ma niecałe 110 tys przebiegu (nie jest kręcony, wiele dowodów na oryginalny przebieg). Przejdę do sedna sprawy, otóż słychać stuki, prawdopodobnie popychaczy zaworów, tylko na zimnym silniku, przez około sekundę-max dwie po uruchomieniu silnika (z reguły jak uruchamiam go po 10h od ostatniej jazdy). Ostatnio wymieniałem olej, myślałem, że po wymianie stuki przejdą. Myliłem się, do tej pory takie coś się dzieje, chociaż rzadziej niż przed wymianą oleju. Zalałem 5w40 castrol magnatec, nie kombinowałem, zalałem taki jaki był przedtem. Mechanik sprawdzał czy są luzy, nic zero, brak jakichkolwiek śladów uszkodzenia, poluzowania. Czy jest jakiś sposób na usunięcie tych stuków? Nie wiem czy mam się tym przejmować czy nie, podobno w większości 80-tek takie coś się dzieje. Pozdrawiam