Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[b3 1.8S PM LPG] za wysokie wolne obroty po resecie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Mowad
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3 1.8S PM LPG] za wysokie wolne obroty po resecie

Post autor: Mowad » 10 lis 2013, 21:03

Witam.
Panowie - problem jest taki - odlaczylem sonde lambda i akumulator, po kilku min podlaczylem akumulator i od tej pory mam wolne obroty na poziomie 1600-1800 niezaleznie czy jest na lpg czy pb. Po podlaczeniu sondy i ponownym resecie nic sie nie zmienilo.

Sonde odpinalem, poniewaz samochod nie chcial mi zapalac po nocnym postoju i odkad go mam to zawsze szarpal na pb po wcisnieciu pedalu gazu do deski (na lpg nie bylo problemow). Teraz problem z odpalaniem zniknal, problem z szarpaniem na paliwie tez, mam nawet wrazenie ze samochod lepiej jedzie, tyle ze nie ma normalny wolnych obrotow. I w zasadzie obecnie nie ma roznicy czy teraz sonda jest podpieta czy nie.

Jak odlacze czujnik od temp silnika krokowego to obroty spadaja troche ale nadal sa za wysokie.

Juz w akcie desperacji opoznilem troche zaplon i owszem obroty spadly, ale samochod nie zbyt chetnie przyspiesza.

Sonda lambda, czujnik temp do ecu byly zalozone nowe zeszlej zimy, wtedy tez czyscilem silniczek krokowy bo byl problem z odpalaniem na pb (tyle ze i zimnego i cieplego silnika) i wolne obroty dla odmiany byly za niskie (krokowiec wcale nie dzialal).

Masakra jakas z tym samochodem, prawie wcale eketroniki w nim nie ma, a ta namiastka co jest wiecznie cos pierdzieli.

mayster750
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mayster750 » 19 lis 2013, 22:11

Kolego odkręć pokrywę od filtra powietrza i sprawdź czy nie masz luzu na przepustnicy. To samo miałem u siebie i był luz na przepustnicy. To jest ta górna na mikserze.

Mowad
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mowad » 19 lis 2013, 22:55

Dzieki za podpowiedz ale przepustnica jest ok, sprawdzalem wszystko jak grzebalem z tymi wezykami podcisnienia. Swoja droga na schematach jest ze jeden z nichg powinien isc do gruszki przy aparacie zaplonowym, a ja mam aparat bez gruszki :/
Problem na chwile rozwiazalem, tzn na kilka dni bo dzis znow powrocil problem z odpalaniem. Po raz kolejny zmienilem czujnik temperatury do ecu i obroty sie ustabilizowaly. Chcialem kupic czujnik oem, ale w ASO uslyszalem ze kosztuje on 514zl. Nawet pan co sprzedaje czesci sie zdziwil ze taki drogi. Dal mi wlasciwe numery tego czujnika zebym sobie zobaczyl za zamiennikiem. W intercarsie uslyszalem ze byly kiedys zamienniki ale przestali je produkowac w 2007r i nie ma ich juz na magazynie. Ostatecznie w malym sklepie motoryzacyjnym kupilem jakis uniwersalny czujnik za smieszne pieniadze na probe i samochod zaczal dzialac.
Ale jak pisalem - tylko na kilka dni, dzis znow nie moglem zapalic, a jak juz chcial zaskoczyc to mial bardzo niskie obroty i gasl. Ten czujnik jest jak wrzod na dupie, jak komar brzeczacy w nocy nad glowa, mam ochote pociac to auto w pizdu...

[ Dodano: 2013-11-21, 15:02 ]
A wczoraj audi calkiem dalo popis.
Odpalal normalnie, przejechalem ok 10km pod sklep i jak wrocilem to nie odpalil wogole. okazalo sie ze nie ma iskry. Zaciagnalem do domu, podmienilem najpierw aparat, potem cewke, ale nie pomoglo, na koniec modul zaplonowy i to pomoglo - znaczy iskra wrocila. Ale auto nie zapala. Czasem strzeli w dolot, czasem w wydech. Wykrecilem swiece - cylindry zalane. Przedmuchalem wszystko, wlacznie z kolektorem, zostawilem rozebrane na noc, poskrecalem do kupy i nic. Na gazie tez nie chce zapalic (choc nie wiem czy kiedykolwiek odpalal na gazie bo nigdy nie mialem potrzeby probowac). Na benzynie chwile pokrece i znow pelno paliwa, swiece mokre. Skoro jest iskra i jest paliwo to na chlopski rozum powinno zapalac. Aparat tez jest mniej wiecej w tym samym polozeniu co wczesneij bo sobie oznaczylem, wiec zaplonu za duzo nie przesunalem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl