[1.9TDI 1Z] Świece żarowe.
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
u mnie ten mały na zdjęciu z numerem 1 ma oznaczenie 025906041A i on w etce jest oznaczony jako sensor temperatury.jak go odłącze to wtedy kontrolka swiec swieci sie cały czas czyli on musi miec cos wspulnego ze swiecami.nie wiem za to od czego jest czujnik oznaczony na zdjeciu jako 2. MARCIN 80B4 te czujniki co ty podałeś w etce sa ale nie moge znależć w którym miejscu one sie znajduja.nazywaja sie czujnik temp i czujnik temp z przełącznikiem.nie mam pojecia co to za czujniki.
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
a wstukaj go tu
http://www.autoteile-shopping.de/default.asp?lang=pl
[ Dodano: 2007-11-23, 18:29 ]
nr1ze zdjecia w moim przypadku 4 piny
http://www.autoteile-shopping.de/default.asp?lang=pl
[ Dodano: 2007-11-23, 18:29 ]
nr1ze zdjecia w moim przypadku 4 piny
Ostatnio zmieniony 23 lis 2007, 18:41 przez MARCIN 80B4, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
hudy, i u CIebie nr 1 wg Tego zdjecia to bedzie ten od świec i nr zgadza sie z tym co Ci podałem. Jak go odpinasz i zaczyna swicić kontorlka to musi byc ten i nie ma innej opcji. Poczekacj dłużej po odpiceiu a kontolka zgaśnie po dłuższej chwili, nie bedzie swiecić sie cały czas. Ja stawiam na czujnk nr 1, dwu stykowy niebieski. :->
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
u mnie tez są 2 piny.wymieniłem ten czujnik na stary i dzis zostawie samochód na całą noc na zewnątrz i zobacze jak bedzie palił rano.a powiedcie mi jeszcze jedno bo grzanie siwec podobno zapala sie w naszych silnikach przy temp ponizej zera cos -5 jesli dobrze kojarze.to czy np jak bedzie zero to świece nie bedzą sie wogóle grzały czy bęedą sie gzrały tylko na chwile ale kontrolka sie nie bedzie zaswiecać
jeśli się nie mylę to grzanie świec jest zawsze, przy rozruchu. jedynie kontrolka świeci się raz krócej, raz dłużej. Jeśli macie wątpliwości to przekręćcie kluczyk i zwróćcie uwagę kiedy gaśnie kontrolka a kiedy wyłącza się grzanie świec (słychać).
A przy okazji to proszę o opinię odnośnie producentów świec żarowych. Oryginalnie w audi montowane są, z tego co wiem BERU, za dobre uchodzą również NGK dpower, a co w temacie LUKASA? Jak, jeśli w ogóle objawiają się różnice? Może mi ktoś wyjaśnić?
A przy okazji to proszę o opinię odnośnie producentów świec żarowych. Oryginalnie w audi montowane są, z tego co wiem BERU, za dobre uchodzą również NGK dpower, a co w temacie LUKASA? Jak, jeśli w ogóle objawiają się różnice? Może mi ktoś wyjaśnić?
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
u mnie kontrolka załancza sie tylko przy niskich temperaturach i wtedy to zależy od temp czy świeci sie dłuzej czy któcej.jak jest kilka stopni powyzej zera to nigdy jeszcze grzanie swiec sie nie zalonczyło...
co do swiec to z tego co wiem to beru są najlepsze sam takie kupiłem i jak narazie są ok.co do ngk to słyszałem różne opinie ale w wiekszości pozytywne.jeśli chodzi o lukasa to ja osobiscie nie polecam tej firmy.nie wiem jak ze swiecami ale z innymi czesciami mialem pare przykrych sytuacji z ta firmą...
co do swiec to z tego co wiem to beru są najlepsze sam takie kupiłem i jak narazie są ok.co do ngk to słyszałem różne opinie ale w wiekszości pozytywne.jeśli chodzi o lukasa to ja osobiscie nie polecam tej firmy.nie wiem jak ze swiecami ale z innymi czesciami mialem pare przykrych sytuacji z ta firmą...
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
hudy, popatrz, kiedy gaśnie kontrolka grzania i uważnie posłuchaj kiedy przekaźnik wyłącza grzanie świec. Może faktycznie powyżej +5 nie grzeje - w każdym razie kontrolka nie świeci, ale nie jestem przekonany czy czasem same świece nie grzeją.
odnośnie świec... co odróżnia te lepsze od gorszych :?: czas od wymiany do wymiany? czy może lepiej lub gorzej grzeją?
[ Dodano: 2007-11-23, 22:49 ]
jeszcze co do grzania... są takie silniki, w których w ogóle nie ma świec żarowych. Jeśli zaś silnik w naszych niuniach jest przystosowany do odpalania ze świecami to podejrzewam, że świece grzeją bez względu na temp. (nie mylić ze świeceniem kontrolki!) W takim silniku świece grzeją nawet chwilę po odpaleniu. Nie wiem tylko czy czasem prąd się nie zmniejsza.
odnośnie świec... co odróżnia te lepsze od gorszych :?: czas od wymiany do wymiany? czy może lepiej lub gorzej grzeją?
[ Dodano: 2007-11-23, 22:49 ]
jeszcze co do grzania... są takie silniki, w których w ogóle nie ma świec żarowych. Jeśli zaś silnik w naszych niuniach jest przystosowany do odpalania ze świecami to podejrzewam, że świece grzeją bez względu na temp. (nie mylić ze świeceniem kontrolki!) W takim silniku świece grzeją nawet chwilę po odpaleniu. Nie wiem tylko czy czasem prąd się nie zmniejsza.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
gonzoli może masz racje ze świece grzeją sie mimo że kontrlka sie nie zaświeca.ja zauważyłem ze u mnie kontrolka sieci sie tylko przy niskich temp.przynajmniej tak było tamtej zimy bo teraz wogóle sie nie załancza przez ten czujnik :mrgreen: co do świec to nie wiem co odużnia lepsze od gorszych.napewno to ze te lepsze dłużej będą działać.znajomy do golfa kupił ostatnio swiece ngki po założeniu sprawdzaliśmy je miernikiem.nowe świece powinnymiec ok 10A.i wyszło że każda ze świec u kumpla miała ok 7A.niektóre miały troche wiecej niektóre troche mniej.ja wymieniłem pare dni temu swiece(kupiłem beru) i po sprawdzeniu każda z nich miała po 12A.nawet sprzedawca doradzał mi kupno świec beru.mówił ze robią najlepsze świece.miał w sklepie świece które były droższe od beru o pare zł ale mimo to polecał te tensze...