Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL]Chcę by mój samochód odżył muzycznie! - proszę o pomoc

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Aldon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Aldon » 23 lis 2013, 19:25

w zależności czego słuchasz,
Ja jak bym miał od nowa robić to na przód wleciały by syczki HERTZ DT24.3 - 90 PLN
Mają dość ostry dzwięk,
głośniki w deskę (0no tutaj nie ma pola popisu bo tylko 10 cm) można by hertz DCX 100 ale cena 140 zł za duzo a z tego wiele nie wycisniemy wiec jakieś JBL CS-4 - 90 PLN
Coś w przednie drzwi , taszki konieczne ceny wszelakie za takie cuda od 250 do 500 chyba ze ktoś sam cos skleji i robić pod jakieś 16cm ale zostajemy w fabrycznych miejscach.
Wiec tył:
Drzwi : fabrycznie mamy 13 cm ale 16 tez upcha wiec coś takiego HERTZ DCX 165.3 - 150 PLN
Syczki tam raczej zbędne podpiąc to pod jakiś wzmak 4 kanałowy przód + tył nie bede polecał bo wybór ogromy od pizdzinga po carpowera konczać na czyms duzo lepszym około 300-400 PLN
i skrzynka to jakies 25 cm - Rockford Fosgate P1S4-10 - 400 PLN
i wzmak do tego nie drogi to CARPOWER HPB 1502 jakies 350 PLN lub Wyzsza połka co sie moze zacząć do 600 PLN
Ceny oczywiscie jak za nowe, wiadmo wzmaka mozna uzywanego kupić czasem i po fajnych cenach. jak bym miał skaładac to coś koło tego. Ale wolał bym mieć wiekszy zapas basu z tyłu jakies 800-1kw :D

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 24 lis 2013, 09:47

Dobra dzięki za rozpiskę co i jak no ceny dosyć przystępne jeszcze , patrzę sporo osób poleca tego hertz, muszę trochę poczytać o car audio i o tym jakie głośniki są w czołówce, bo szczerze to zawsze myślałem, że pionner, jbl, alpine .
To mam 2 wzmaki kupować czy jeden do głośników i do skrzynki ?
Raczej będę dawał do zrobienia komuś te thaski, bo nie będę płacił 250 za jeden, jak ktoś kto ma pojęcie zrobi to o połowę.
Czyli tak trzeba liczyć prawie 1500 tyś na całość, trochę sporo i do tego należałoby doliczyć jeszcze maty wygłuszające w drzwi.
To mówisz syczki z tyłu w drzwi tam gdzie są w ori są zbędne, no akurat nie mam,ale w planach mam zrobić.
Wiadomo, od razu wszystkiego nie będę robił tylko pomału zaczynając od przodu, radio moje chyba wytrzyma 2 ori z przodu, syczki 2 z przodu w drzwi, na razie myślę tak dać , bo kasy zabraknie na resztę, a na pewno efekt będzie odczuwalny juz,a z czasem resztą się zająć trzeba będzie.

Awatar użytkownika
Aldon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Aldon » 24 lis 2013, 10:18

Zawsze można kupić wzmaka 6 kanałowego ale taki cie kosztował bedzie wiecej (mocna 6 jest dośc droga i sredni wybór) niz po osobne po 4 i 2 bądź monoblok,
Hertz też nie jest jakiś guru względem głośników, taka niższa srednia połka w przystepnych cenach.
Taszki można kupić gotowe np: tutaj: http://www.taschki.pl/
Ceny nie małe , ale mozna podpatrzec jak wyglada mniej wiecej.
A jakie masz radio ? To ze na radiu pisze 4x50W to nijak sie ma w rzeczywistości, ono ma naprawdę 19-21 W w RMS.
Na skrzynie nie żałuj :d u mnie gra Hertz Es380 to masuje grubo ;d

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 24 lis 2013, 20:42

aha czyli dobrze zrozumiałem,że oddzielny wzmak na głośniki,a oddzielny na skrzynkę, a taka skrzynia hertz'a to droga ? Widziałem tę stronkę, ale jak rozmawiałem z wujkiem, który ma szwagra stolarza to powiedział mi ,że ogarnie to i zrobi mi takie więc na pewno taniej wyjdzie.
Radyjko mam pioneer nic specjalnego tutaj masz specyfikacje,
Funkcje
Główne właściwości DEH-2200UB
Tuner AM, FM (pamięć na 24 stacje)
Odczytuje Płyty CD (włącznie z CD-R, CD-RW)
MP3, WMA, WAV na płytach CD i USB
Urządzenie źródłowe USB przez gniazdo USB
Inne urządzenia źródłowe przez wejście aux-in
Panel przedni Zdejmowany
Połączenia DEH-2200UB
Wyjście RCA Preout 1 (tył)
Wejście USB Tak (przód)
Właściwości - Tuner DEH-2200UB
Adaptacyjny RDS Tak
Komunikaty drogowe Tak
BSM (Pamięć najsilniejszych stacji) Tak
Auto wyszukiwanie alternatywnch częstotliwości Tak
Auto/Manualne wyszukiwanie częstotliwości Tak
PTY (wyszukiwanie i alarm) Tak
Właściwości - Odtwarzacz CD DEH-2200UB
CD Text Tak
Wyświetlanie informacji tekstowych MP3 Tak
USB Text Tak
Wyszukiwanie ścieżki/Skan/Powtarzanie Tak/Tak/Tak
Pamięć ostatniej pozycji Tak
Odtwarzanie w kolejności losowej Tak
Właściwości - Audio / Wzmacniacz DEH-2200UB
Zaawansowane odzyskiwanie jakości brzmienia Tak
Zrównoważenie Tak
Miernik Bas/Treble Tak
Główne właściwości DEH-2200UB
Maksymalna moc wyjściowa MOSFET 50W x 4
Podświetlenie wyświetlacza Biały LCD (1 linijka / 10 znaków)
Podświetlenie przycisków Czerwone
Automatyczne wyciszanie dla telefonu komórkowego Tak
Połączenia DEH-2200UB
Aux-in Przód
Możliwość podłączenia fabrycznego sterowania Tak
Właściwości - Audio / Wzmacniacz DEH-2200UB
Przetwornik cyfrowo-analogowy 1-bitowy
Fader Tak
Loudness Tak
SLA (Regulacja poziomu źródła) Tak
w ogóle nadaje się do podłączenia pod wzmaka ? Wiem, że 10 głóśników pociągnie, bo u rodziców tyle jest

Awatar użytkownika
Vigasyu
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Vigasyu » 24 lis 2013, 21:25

kolego smaqosz nie inwestuj w produkty hertz nie było mnie ostatnio na forum wiec sie nie odzywałem ja sam w prosty sposub zrobiłem sobie taszki koszt około 70 pln max 100 zalezy za ile kupisz materiały słupki mam juz ukierunkowane ale nie miałe narazie czasu tego wykonczyc zywica i obic skayem mam zrobione zdjęcia taszek prosze

http://img405.imageshack.us/img405/1673/se8t.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/10/2pyt.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/708/zcsy.jpg/

wracajac do tematu hertza w wielu przypadkach muzyki zawodzi jego przetworniki czesto gura jest za ostra ( piszcząca ) a duł za twardy jak estrada a dzwiek ma byc przyjemny a nie meczący i drażniący słuch swoimi nie dociągnieciami siedze w tematyce audio juz od kilku lat i nie raz zjadłem zemby na tych wszystkich głośnikach a ktoś kto choć raz nie chciałeś posłuchać Mozarta, bo lubi tylko house, to niech daruje sobie wymianę sprzętu na lepszy ijakie kolwiek porady na jego temat
:-D

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 24 lis 2013, 21:44

Vigasyu, no i na to dowód,ze można tanim sposobem zrobić taszki nie płacać 250 za sztukę. Ja ogólnie wszystkiego słucham oprócz metalu z reguły jest trance, hosue, techno ale delikatne nie łup łup, pop, hip-hop, disco polo, polskie, rap, dance generalnie rytmiczne, bądź miłe dla ucha. Więc nie wymieniam sprzętu audio na lepszy, żeby było mnie słyszeć z 1km, że nic nie słychać słów piosenki tylko łup łup i sam bas. U rodziców w Alhambrze jest seria 10 głośników i wystarczało mi był bas wysoki tony wiadomo rewelki nie było,ale było znośnie.
Podobny efekt chcę w AUDI mieć, żeby był bas wysokie tony i było w miarę czysto słychać co jest w piosence, nie jestem audiofilem więc nie zamierzam kupować sprzętu z najlepszej półki, bo normalnie w świecie nie stać mnie na razie na to. Więc chcę po prawić to co zaniedbała fabryka AUDI przy wyposażeniu audio i dołożyć głośnik w przedni drzwi, słupki w desce wymienić ori, no i ewentualnie tylne drzwi w drzwi 13 lub 16 i wysokie tony obok klamki tak jak jest w ori. Na pewno taka zmiana polepszy komfort podróżowania i słuchania muzyki i podejrzewam, że na chwilę obecną mnie zaspokoi. Trochę czytam już dział car audio,ale patrzę, że muszę jeszcze posiedzieć na forum oddzielnym gdzie jest car audio, bo jest to kopalnia wiedzy która będzie potrzebna do podjęcia decyzji przy zakupie głośników. U mnie w sklepie gdzie podłączają car audio to głównie idą pionner, alpine , blaupnkt, jbl , no chyba, że ktoś chce więcej bym się musiał do nich przejść i spytać co oni by zaproponowali jaki zestaw

Awatar użytkownika
Vigasyu
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Vigasyu » 24 lis 2013, 21:50

wtym sklepie to same komercyjne zestawy z niskich modeli kture tak naprawde nie wartaja nic :-P
najwazniejsze pytanie w karzdym projekcie ile chcesz wydac na to

[ Dodano: 2013-11-24, 21:55 ]
inaczej ile mozesz na to wydac a ja postaram sie dobrac jak naj rosądniejszy zestaw

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 24 lis 2013, 21:58

radio jakie mam to już widziałeś nie jest tak super cudne i dobre, ale jak czytałem to średnia półka, no tak coś 500-1000 same głóśniki i tweetery bez wzmaka , bo radio chyba pociągnie

Awatar użytkownika
Vigasyu
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Vigasyu » 24 lis 2013, 22:06

zle myslisz radi daje ci jakies 12 w na kanał wiec sobie nie poradzi z głosnikami co potszebuja jakies 80 w rms na kanał radził bym ci zainwestowac w nagłośnienie przodu
jak chcesz to mógł bym ci opchnąć muj zestaw wraz ze wzmacniaczem sprawdzony i w dobrej kasie

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 24 lis 2013, 22:09

aha no nie za bardzo ogarniam to, wiem, że moje nie jest jakoś super wyczesane, a jaki masz zestawik i jak to gra, bo wiadomo,że używki nie grają już tak jak nowe jednak z wiekiem moc głośnika słabnie

Awatar użytkownika
Vigasyu
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Vigasyu » 24 lis 2013, 22:19

mozesz poczytac na ruznych forach ze to nie prawda ze głosniki traca na wartosci z czasem jesli sa w dobrym stanie i firmowe to nie traca nic na wartosci moje sa nie katowane słuzyły mi rok mam podobne upodobania muzyczne jak ty i zaspakajały je w 100 procętach głośniki to ground zero gzrc 165 fx dałem za nie 600 zł a wzmacniacz to tez ground zero modelu teraz nie pamietam ale zaspokaje je w zupełności kosztował mnie 400 zł

[ Dodano: 2013-11-24, 22:21 ]
musisz wiedziec ze dobre głosniki , wzmacniacz i radio nie wystarczy do dobrego dzwieku przy słabej instalacji benda grały jak peyngi za 50 zł

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 24 lis 2013, 22:23

tak zgadzam się to też już wiem no i do tego wygłuszenie też polepsza akustykę :D
aha czyli masz 16.5 i wzmacniacz, a ile byś sobie życzył za to ??

Awatar użytkownika
Vigasyu
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Vigasyu » 24 lis 2013, 22:23

wartość mojej instalacji w samochodzie to około 500 zł jest troche przesadzona jak na moje potrzeby ale do tego zestawu wystarczyła by ci taka za 200 -300 zł

[ Dodano: 2013-11-24, 22:24 ]
jako koledze z forum za cały zestaw policzył bym 600 zł głośniki + wzmacniacz

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 24 lis 2013, 22:25

czyli jak nie bardzo czaje o co chodzi trochę Tobie hehe możesz jaśniej nie myślę już :P

Awatar użytkownika
Vigasyu
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Vigasyu » 24 lis 2013, 22:29

czego nie rozumiesz to ci wyjasnie

[ Dodano: 2013-11-24, 22:38 ]
oglondałem twoją audiczke piekna sztuka mam identyczna tylko rok starsza i bez spojlera

[ Dodano: 2013-11-24, 22:40 ]
podejzewam ze nie wiesz o co chodzi z ta instalacja chodzi mi o wszystkie przewody do systemu które trochę kosztuja

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl