Powitać.
Drogie koleżanki i koledzy.
Jako miłośnik marek włoskich (alfa romeo) nie byłem przekonany do skupu audicy ale bardzo ciężka sytuacja finansowa i przymus sprzedania mojego ostatniego kochanego auta, zmusiła mnie do zakupu czegoś bardziej "wszechstronnego". Wszelakie Japończyki odpadły w przedbiegach, rozważałem trochę fiatów, bmw itp... Ostatecznie wytypowałem 2 samochody.
Obydwa owiane swoistą legędą niezawodności i obydwa z klasycznym smaczkiem.
Nie trudno się dmyślić że jednym było audi 80 B4 natomiast drugim Mercedes 190.
Wynikiem tej walki jest czarne B4 ABK PB+LPG.
Auto kosztowało 3'500 PLN.
Niewiele, tak więc niewiele się po nim spodziewałem.
Mimo tego narazie przyjemnie mnie zaskakuje, oby dalej.
Podsumowanie:
-Audi 80 B4 ABK
-LPG II generacja.
-Czarny
-Felgi Ronal (ory. audi)
-4 x el.szyby
-el.szyberdach
-c.zamek
I chyba nic więcej.
Po zakupie z braku czasu do pracy przy aucie oddałem do mechanika.
Wynikiem w dużym skrócie była wymiana.
-kompletnych hamulców z przodu (klocki + tarcze)
-reperaturki + 1 tłoczek
-tuleje zawieszenia i poduszka skrzyni + silnika
-nowy przegób p.strona
-nowe przewody ham. na przodzie.
Później przyszła kolej na cieknącą nagrzewnice.
-Febi
Audi kiepsko odpalało przy pierwszych przymrozkach a czujnik temp był sprawny co doprowadziło do naprawy
-wtryskiwacza rozruchowego.
Dodatkowo szyby działały jak im się chciało i przytarty był przewód zasilania LPG.
-naprawa modułu 363
-nowy przewód zasilania LPG.
-filtr LPG.
-regulacja LPG.
Z modów wpadły nowe głosniki na deske
Blaupunkt serii GT.
Oświetlenie wnęk podłogowych.
Została pielęgnacja.
Lakier jest w mocno średnim stanie ale porządne mycie i 3 krotne woskowanie troche odratowało jego stan.
Poza tym jeździ, bryka skręca.
Z problemów zostało.
Zmienić rozrząd, olej, olej w skrzyni i filtry.
Wymienić termostat
Zlokalizować wyciek/wycieki chłodziwa bo kiedy stoi to znaczy teren petrygo i sporo go ginie.
Pali mi 10l LPG i 0,5l oleju na 1600km .
Poniżej jedna fotka na zachęte, więcej w albumie picasa. Niestety fotki robiłem już przy słabym świetle bez statywu co zaowocowało nie do końca wyraźnymi fotkami.
https://picasaweb.google.com/1037575325 ... directlink
[B4 2.0 ABK] Czarne Chlebkowe B4
-
- Forum Audi 80
Audi
Pięnka B4 widać że zadbana i w oryginale Dodaj więcej zdjęć bo jest na co popatrzeć
[ Dodano: 2013-11-25, 13:27 ]
A jeżeli ci pobiera olej to też tak miałem, wymieniłem gumki pod zaworami i ani grama nie bierze tylko szukaj dobrego fachowca który ci wymieni te gumki bez ściągania głowicy ponieważ większość chce ściągać głowice i odrazu planowac itd. Ale da się tego uniknąć i wymienić same gumki poprostu musisz znaleść dobrego szpeca do tego
[ Dodano: 2013-11-25, 13:27 ]
A jeżeli ci pobiera olej to też tak miałem, wymieniłem gumki pod zaworami i ani grama nie bierze tylko szukaj dobrego fachowca który ci wymieni te gumki bez ściągania głowicy ponieważ większość chce ściągać głowice i odrazu planowac itd. Ale da się tego uniknąć i wymienić same gumki poprostu musisz znaleść dobrego szpeca do tego