[80 b4 1,9tdi 1Z] świece żarowe nie grzeją
-
- Forum Audi 80
[80 b4 1,9tdi 1Z] świece żarowe nie grzeją
Jestem świeżym posiadaczem b4 w dizlu, okazuje się że jak spadła temperatura to ciężko zapalić, kontrolka od świec żarowych po przekręceniu kluczyka w pozycję grzania świec się nie pali.
Sprawdziłem żarówkę na desce rozdzielczej i jest dobra.
Pozostaje sprawdzić przekażnik, czujnik temperatury no i świece czy są sprawne.
Świece wiem jak sprawdzić.
Ale gdzie jest przekaźnik ( ponoc przy bezpiecznikach) ale który to,
i czujnik temperatury płynu chłodzącego dający odczyt do przekażnka i jak sprawdzić czy są dobre. Od czego zacząć?
Proszę o pomoc.
Sprawdziłem żarówkę na desce rozdzielczej i jest dobra.
Pozostaje sprawdzić przekażnik, czujnik temperatury no i świece czy są sprawne.
Świece wiem jak sprawdzić.
Ale gdzie jest przekaźnik ( ponoc przy bezpiecznikach) ale który to,
i czujnik temperatury płynu chłodzącego dający odczyt do przekażnka i jak sprawdzić czy są dobre. Od czego zacząć?
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, 22:17 przez rolandasas, łącznie zmieniany 1 raz.
świece sprawdzasz poprzez odkręcenie listwy zasilającej i podawanie kolejno 12V... jeśli iskrzy tzn ze działa i wtedy następną...
przekaźnik jest bodajże z numerem 108 albo 109... najwyższy w skrzynce bezpieczników, gdy go wyjmiesz, wtedy grzanie się nie złączy i nie będzie słychać cyknięcia...
czujnik jest 4 pinowy na króćcu wodnym, wychodzącym z prawej strony silnika (patrząc z przodu auta)... króciec wychodzący prostopadle rozdziela się na 2. Na jednym z nich jest czujnik 4 pinowy, na 2 czujnik 3-pinowy)
czujnik możesz sprawdzić, poprzez sprawdzenie czy puszcza sygnał w temp poniżej 5stC...
przykładasz omomierz i mierzysz rezystencję... styków (nie pamiętam których dokładnie).
Najłatwiej sprawdzić układ grzania świec, poprzez podłączenie miernika na 12V do listwy zasilającej swiec... jesli po zapłonie przy temp <5stC wskazuje 12V to jest ok... jeśli nie dochodzi napięcie, to prawdopodbnie winny jest czujnik...
jeśli odepniesz czujnik przy temp <5stC to swiece nie powinny się załączać...
P.S. pamiętaj że ikonka grzania świec nie pali się tylko wtedy gdy grzeją świece...
P.S.2: tu masz więcej: https://audi80.pl/viewtopic.php?t=852
przekaźnik jest bodajże z numerem 108 albo 109... najwyższy w skrzynce bezpieczników, gdy go wyjmiesz, wtedy grzanie się nie złączy i nie będzie słychać cyknięcia...
czujnik jest 4 pinowy na króćcu wodnym, wychodzącym z prawej strony silnika (patrząc z przodu auta)... króciec wychodzący prostopadle rozdziela się na 2. Na jednym z nich jest czujnik 4 pinowy, na 2 czujnik 3-pinowy)
czujnik możesz sprawdzić, poprzez sprawdzenie czy puszcza sygnał w temp poniżej 5stC...
przykładasz omomierz i mierzysz rezystencję... styków (nie pamiętam których dokładnie).
Najłatwiej sprawdzić układ grzania świec, poprzez podłączenie miernika na 12V do listwy zasilającej swiec... jesli po zapłonie przy temp <5stC wskazuje 12V to jest ok... jeśli nie dochodzi napięcie, to prawdopodbnie winny jest czujnik...
jeśli odepniesz czujnik przy temp <5stC to swiece nie powinny się załączać...
P.S. pamiętaj że ikonka grzania świec nie pali się tylko wtedy gdy grzeją świece...
P.S.2: tu masz więcej: https://audi80.pl/viewtopic.php?t=852
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Dzięki panowie bezpiecznik wymieniony na 80A pali jak nówka <ok>
[ Dodano: 2014-12-04, 09:35 ]
Witam,a mam pytanie po załączeniu świec słychać jak przekaźnik załącza ,a jak gaśnie kontrolka to też powinno słychać cyknięcie przekaźnika ?Jeżeli nie to czy świadczy o jago awarii ?Wydaje mi się,że wcześniej słychać go było przy włączeniu i przy wyłączeniu wie ktoś jak to powinno być ?
[ Dodano: 2014-12-04, 09:35 ]
Witam,a mam pytanie po załączeniu świec słychać jak przekaźnik załącza ,a jak gaśnie kontrolka to też powinno słychać cyknięcie przekaźnika ?Jeżeli nie to czy świadczy o jago awarii ?Wydaje mi się,że wcześniej słychać go było przy włączeniu i przy wyłączeniu wie ktoś jak to powinno być ?