Ja Wam powiem jak jest na prawdę, a nie według teorii. Bez niczego można jeździć na oponach różnych firm/marek/nalewek itd. lecz jedynym i najważniejszym punktem odniesnienia jest TEN sam rozmiar opony. To że z przodu mamy opony X, a z tyłu Y nie ma znaczenia, różnica może być, ale tak minimalna że nie odczuwalna dla napędu. Tak samo nie należy zakładać opony tej samej szerokości ale ze skrajnie różniącymi się bieznikami, czyt. np. z tyłu starte na zero a z przodu nowe.
Natomiast co to opon różniących się o "jeden" rozmiar, przypadek autentyczny:
Kolega w Avancie 2.6Q miał z przodu 215/45/16, na tył kupił też uzywane ale 215/40/16 i do końca upierał się że rozmiar i średnica jest ta sama. Efekt był taki, ze dokładnie po 180 kilometrach zadzwonił po mnie zebym go ściągnął, torsen w skrzyni zmielony. Dlatego NIE polecam eksperymentów z różnymi rozmiarami opon bo NA PEWNO będzie źle.
[A80, B4]quattro a różne opony
życzę bezproblemowej eksploatacji ponad 15 letniego napędu z oponami różniącymi się nawet i kilka procent między producentami.sagem pisze:Ja Wam powiem jak jest na prawdę, a nie według teorii. Bez niczego można jeździć na oponach różnych firm/marek/nalewek itd. lecz jedynym i najważniejszym punktem odniesnienia jest TEN sam rozmiar opony.
mam nadzieję, że nie będę musiał tego testować ..
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Dzięki, wielkie dzięki, choć póki co po 20 tysiącach kilometrów w A4 które już kupiłem z dwoma różnymi oponami na przodzie i tyle jest wszystko dobrze, więc nie musisz już tego testowaćRychu82 pisze:życzę bezproblemowej eksploatacji ponad 15 letniego napędu z oponami różniącymi się nawet i kilka procent między producentami.
mam nadzieję, że nie będę musiał tego testować ..