Witam
Mam problem z nawiewem, mianowicie piszczy przy skręcaniu w lewo od położenia "zerowego" gdzieś do 3/4 obrotu.
Wymieniałem nagrzewnice miesiąc temu, myślałem że i ten problem zniknie, no ale niestety..
Przeglądałem podobne wątki, chłopaki pisali że tam jakieś liście czy rezonansy - liści nie ma, wszystkie kanały czyste, gąbki na klapkach przy nawiewach w 99% dobre.
Wszystko jest ok gdy słucham głośno muzyki, zagłuszam ten gwizd, ale bez tego jest to bardzo uciążliwe i denerwujące.
Panowie, czy ktoś miał taki sam problem? Jak to rozwiązać?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
[80 B4 ABT] Problem z nawiewem - piszczy przy skręcaniu
Cześć Jeśli masz filtr pyłkowy ten co jest pod przednią szybą od strony pasażera to wyjmij go na chwilę i włącz na maksa nawiew.Siła powietrza będzie mocniejsza Przymknij te nawiewy z których nie dochodzi ten pisk.Może przepchnie to co wprowadza w rezonans.Żona ma to samo w lewym nawiewie i przy wymianie nagrzewnicy zapomniałem do niego popatrzyć więc nie wiem co na razie to powoduje.Jak przymknę go to przestaje więc podejrzewam że kratka nawiewu wywołuje ten dźwięk hmm może powinieneś zacząć od wyjęcia którejś jeśli dobiega tak jakby od niej.Może bez niej nie będzie tego robić i spostrzeżesz co to jest.Wybór należy do Ciebie.Pozdrawiam
Więc może coś jednak wpadło bo u Żony też nie ma.Hmm od ciepłego nie tylko metal się rozszerza.Dlatego tak ważny jest odpowiedni naciąg paska rozrządu.Ogrzewanie w audi jeśli jest sprawne to grzeje aż miło a plastik mięknie i też pęcznieje odkształcając się.Pytanie tylko gdzie? Pewnie dlatego po jakimś czasie u Ciebie piszczy.Ale ja tylko tak przypuszczam i wiesz chyba u Żony jest tak samo.Sprawdzę przy okazji kiedyś Teraz mamy zimę ale lato mamy teraz gorące co jeszcze wspomaga proces naszego ogrzewania w samochodzie.Pozdrawiam