[B3/B4] Naprawa centralnego zamka
-
- Forum Audi 80
centralny zamek nie dziala
Witam mam następujący problem z centralnym zamkiem.
nie dawno próbowałem zamknąć samochód centralnym zamkiem od strony pasażera i zauważyłem że od tej strony zamyka tylko te jedne drzwi przednie a resztę nie, od strony kierowcy normalnie, potem ustąpiło i zamykało wszystkie drzwi z dwóch stron. Od wczoraj samochód nie zamyka się ani z jednej strony ani z drugiej, jak samochód postal noc to rano wszystko było ok i normalnie zamykal i otwierał wszystkie drzwi (próbowałem pare razy) dojechałem do pracy i znowu nie zamyka.
Po próbie zamkniecia drzwi pompka pracuje dobrą chwile, wyciagłem wężyk od niej i chcialem zobaczyć czy dmucha lub zasysa powietrze ale prawie nic tam nie bylo czuć czy tak powinno być?
nie dawno próbowałem zamknąć samochód centralnym zamkiem od strony pasażera i zauważyłem że od tej strony zamyka tylko te jedne drzwi przednie a resztę nie, od strony kierowcy normalnie, potem ustąpiło i zamykało wszystkie drzwi z dwóch stron. Od wczoraj samochód nie zamyka się ani z jednej strony ani z drugiej, jak samochód postal noc to rano wszystko było ok i normalnie zamykal i otwierał wszystkie drzwi (próbowałem pare razy) dojechałem do pracy i znowu nie zamyka.
Po próbie zamkniecia drzwi pompka pracuje dobrą chwile, wyciagłem wężyk od niej i chcialem zobaczyć czy dmucha lub zasysa powietrze ale prawie nic tam nie bylo czuć czy tak powinno być?
-
- Forum Audi 80
przewody w zagięciach sprawdziłem i są ok, najpierw tylko od pasażera nie działało a teraz nie dziala od pasażera i kierowcy, ale pewnie jak rano podejde to bedzie ok dopóki nie przejade kawałek. A zimne luty to o przerwane ścieżki chodzi??slawe1983 pisze:Sprawdź czy na płytce w pompce nie zrobiły się zimne luty, jak również sprawdź przewody w zagięciach drzwi czy nie są przełamane. Czy tak się dzieje tylko od pasażera?
[ Dodano: 2013-06-28, 17:51 ]
okazało się że wężyk w pompce sie zsunoł
-
- Forum Audi 80
Koledzy czy któryś z przekaźników na tej stronie będzie do pompki od centralnego: http://www.wwelektronik.com.pl/przekazn ... cyjne.html
hej, mi sie udalo znalesc ori nowy o oznaczeniu: NEC EP2-N5 4L5 08, u mnie w pompce centralnego sa dwie sztuki, wg tego poradnika 3... roznica pewnie wynika z rocznika albo sam nie wiem z czego,
jak moglbym doradzic, zanim wdasz sie w wymiane, oddaj pompke do elektronika (ale naprawde kumatego goscia) i niech przeleci lutownica luty na przekaznikach, na tym bialym elemencie z plastiku (nie wiem ale moze to byc czujnik cisnienia) u mnie byl zimmny lut, w sesie stopka nie stykala sie z lutem w plytce,
a fenoment to (w moim przypadku) bezpiecznik ktory wizualnie wygladal OK ale na mierniku raz podawal prad na pompke a raz nie...
jak moglbym doradzic, zanim wdasz sie w wymiane, oddaj pompke do elektronika (ale naprawde kumatego goscia) i niech przeleci lutownica luty na przekaznikach, na tym bialym elemencie z plastiku (nie wiem ale moze to byc czujnik cisnienia) u mnie byl zimmny lut, w sesie stopka nie stykala sie z lutem w plytce,
a fenoment to (w moim przypadku) bezpiecznik ktory wizualnie wygladal OK ale na mierniku raz podawal prad na pompke a raz nie...
Koledzy proszę o pomoc, bo ja już nie wiem gdzie szukać przyczyny kilka dni temu oddałem cały sterownik z pompką do elektronika by sprawdził zimne luty i przekaźniki, ponieważ centralka świrowała niesamowicie i długo by o tym pisać.
Po podłączeniu przez chwilę było ok, a teraz za każdym razem, gdy gaszę silnik i wyciągam kluczyk ze stacyjki, to zamykają mi się drzwi. Próbowałem różnych konfiguracji, i za każdym razem się zamyka. Gdzie szukać przyczyny ? Jest jakiś restart tej pompki?
[ Dodano: 2014-02-05, 20:15 ]
Na to forum to można liczyć, nie ma co...zaraz zostanę zjechany, że nie potrafię szukać. Niestety jak się nie ma rangi, albo odpowiedniej ilości postów, to po co się wysilać i pomagać takiej osobie? Byłem na wielu forach, ale takiej obojętności nigdzie nie ma.
Pozdrawiam
Po podłączeniu przez chwilę było ok, a teraz za każdym razem, gdy gaszę silnik i wyciągam kluczyk ze stacyjki, to zamykają mi się drzwi. Próbowałem różnych konfiguracji, i za każdym razem się zamyka. Gdzie szukać przyczyny ? Jest jakiś restart tej pompki?
[ Dodano: 2014-02-05, 20:15 ]
Na to forum to można liczyć, nie ma co...zaraz zostanę zjechany, że nie potrafię szukać. Niestety jak się nie ma rangi, albo odpowiedniej ilości postów, to po co się wysilać i pomagać takiej osobie? Byłem na wielu forach, ale takiej obojętności nigdzie nie ma.
Pozdrawiam
Ten sam problem był również przed naprawą. Po naprawie było ok, a teraz znowu to samo, z tym,że wcześniej wszystko "świrowało" a teraz tylko to.Zamykanie drzwi było przed naprawą pompki czy wystąpiło dopiero po?
Ps. masz rację-niepotrzebnie się spinam, ale mam wrażenie, że lekceważy się nowych user'ów.
Pozdrawiam
Hmm ,można gdybać-pierwsze co to może pompka nie jest naprawiona porządnie i jakoś w to jestem w stanie najbardziej uwierzyć.
Drugie to pewnie do sprawdzenia cała wiązka od pompki ,najpierw zobacz czy jest dobrze wszystko podłączone ,łącznie z wężykiem.
Krańcówki też pewnie nie zaszkodzi wyczyścić i sprawdzić czy działają.
Więcej nie pomogę :oops:
A i tak auto pewnie wyląduje u elektryka, no cóż ,takie to uroki naszych babci ale nie przejmuj się kolego ,ja dwa dni jeżdzę z drzwiami tylnymi zaklejonymi taśmą zeby się nie otworzyły :lol:
Drugie to pewnie do sprawdzenia cała wiązka od pompki ,najpierw zobacz czy jest dobrze wszystko podłączone ,łącznie z wężykiem.
Krańcówki też pewnie nie zaszkodzi wyczyścić i sprawdzić czy działają.
Więcej nie pomogę :oops:
A i tak auto pewnie wyląduje u elektryka, no cóż ,takie to uroki naszych babci ale nie przejmuj się kolego ,ja dwa dni jeżdzę z drzwiami tylnymi zaklejonymi taśmą zeby się nie otworzyły :lol:
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
U mnie też centralny świruje. Czasami po otworzeniu auta sam się zamyka centralny. Z tego co mi wiadomo to częstą przyczyną tego zjawiska jest przetarta wiązka w klapie bagażnika. Kabel masowy odpowiada za zamykanie i gdy jest gdzieś przetarty może powodować zamykanie się centralki. Muszę u siebie przejrzeć wiązkę. Także może i tu tkwi problem.
I tu masz rację, może też to powodować wilgoć w owej wiązceandrzejsz23 pisze:U mnie też centralny świruje. Czasami po otworzeniu auta sam się zamyka centralny. Z tego co mi wiadomo to częstą przyczyną tego zjawiska jest przetarta wiązka w klapie bagażnika. Kabel masowy odpowiada za zamykanie i gdy jest gdzieś przetarty może powodować zamykanie się centralki. Muszę u siebie przejrzeć wiązkę. Także może i tu tkwi problem.