Witam, kilka dni temu przestał prawidłowo mi działać centralny zamek. Dzień wcześniej, zajechałem sobie pod wieczór do garażu, jak wiadomo nie zamykałem samochodu bo nie było potrzeby, nastepnego dnia rano wyjechałem, dojechałem do szkoły, tam chciałem zamknąć i niestety ale zamykając drzwi od kierowcy nic sie dzieje, jedne drzwi się zamykają i nic więcej, przeszedłem więc na drugą stronę, zamykam i zamykają się wszystkie drzwi, włącznie z tymi od kierowcy, central zamek po prostu dziala prawidłowo jeżeli zamykamy go od strony pasażera, troche to głupie, bo juz wole aby drzwi od pasażera sie nie zamykały tamtym zamkiem, a aby drzwi kierowcy sterowały całym central zamkiem.
Elementy które zostały sprawdzone:
siłowniczek pneumatyczny w lewych drzwiach - na 1 i na 3 pinie jest prąd, po zamknięciu drzwi prąd jest na 1 i 2, czyli chyba działa w porzadku?
przewód doprowadzający powietrze w lewe drzwi - jest w porządku, nic nie ucieka, szczelność OK. no tymbardziej, ze zamykajac z prawej strony to wszystko jest ok.
I teraz pytanie czy to jest kwestia elektroniczna czy bardziej mechaniczna? ale jak mechaniczna to gdzie niby? Pierwszy raz sie spotykam z czymś takim, liczę na szybką pomoc, pozdrawiam!
[80 B3 1,8 S] Central zamek nie zamyka jednych drzwi
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Hmm... Też to obstawiałem na początku, ale po sprawdzeniu, że jak zamykam drzwi to prąd jest na innym kablu, ale to jest też dziwne, bo przeciez po podaniu jakiegos impulsu na któryś przewód powinny sie zamknąć drzwi wszystkie, chyba, że to nie dziala w ten sposób? A prawy siłownik pasuje na lewą stronę? Tak na chwile, aby przetestować?
-
- Forum Audi 80
Witam po raz kolejny. Muszę rozważyć wszystkie możliwości usterki tego central zamka, teraz po zdjęciu tego boczka jest problem z zamykaniem lewych drzwi, trzeba dość na siłę aby wskoczyło na zamknięcie, podejrzewam, że trzeba wkręcić ten drut, ale o tym kiedy indziej.
Czy jest możliwość, że kabel się uszkodził? W momencie kiedy siłownik jest w górze - drzwi otwarte. Na pinie numer 1 ( patrzymy od lewej ) jest minus, na 2 nic, na 3 plus. Gdy zamykam, na 1 dalej minus, na 2 plus, na 3 nic. Czy to znaczy, że elektronika dziala? Nie wiem juz co mam rozumieć, objeździłem wszystkie miejscowe złomy - nikt nie ma siłownika, dziś mi kazali rozmontować sobie drzwi ale niestety był elektryczny ;/
No to siłownik? Czy elektronika?
Czy jest możliwość, że kabel się uszkodził? W momencie kiedy siłownik jest w górze - drzwi otwarte. Na pinie numer 1 ( patrzymy od lewej ) jest minus, na 2 nic, na 3 plus. Gdy zamykam, na 1 dalej minus, na 2 plus, na 3 nic. Czy to znaczy, że elektronika dziala? Nie wiem juz co mam rozumieć, objeździłem wszystkie miejscowe złomy - nikt nie ma siłownika, dziś mi kazali rozmontować sobie drzwi ale niestety był elektryczny ;/
No to siłownik? Czy elektronika?