Witam,
Mam następujący dylemat na święta wpadną mi głośniczki o takie http://www.ceneo.pl/1767992 radyjko jakie mam w samochodzie jest takie Funkcje
Główne właściwości Pioneer DEH-2200UB
Tuner AM, FM (pamięć na 24 stacje)
Odczytuje Płyty CD (włącznie z CD-R, CD-RW)
MP3, WMA, WAV na płytach CD i USB
Urządzenie źródłowe USB przez gniazdo USB
Inne urządzenia źródłowe przez wejście aux-in
Panel przedni Zdejmowany
Połączenia DEH-2200UB
Wyjście RCA Preout 1 (tył)
Wejście USB Tak (przód)
Właściwości - Tuner DEH-2200UB
Adaptacyjny RDS Tak
Komunikaty drogowe Tak
BSM (Pamięć najsilniejszych stacji) Tak
Auto wyszukiwanie alternatywnch częstotliwości Tak
Auto/Manualne wyszukiwanie częstotliwości Tak
PTY (wyszukiwanie i alarm) Tak
Właściwości - Odtwarzacz CD DEH-2200UB
CD Text Tak
Wyświetlanie informacji tekstowych MP3 Tak
USB Text Tak
Wyszukiwanie ścieżki/Skan/Powtarzanie Tak/Tak/Tak
Pamięć ostatniej pozycji Tak
Odtwarzanie w kolejności losowej Tak
Właściwości - Audio / Wzmacniacz DEH-2200UB
Zaawansowane odzyskiwanie jakości brzmienia Tak
Zrównoważenie Tak
Miernik Bas/Treble Tak
Główne właściwości DEH-2200UB
Maksymalna moc wyjściowa MOSFET 50W x 4
Podświetlenie wyświetlacza Biały LCD (1 linijka / 10 znaków)
Podświetlenie przycisków Czerwone
Automatyczne wyciszanie dla telefonu komórkowego Tak
Połączenia DEH-2200UB
Aux-in Przód
Możliwość podłączenia fabrycznego sterowania Tak
Właściwości - Audio / Wzmacniacz DEH-2200UB
Przetwornik cyfrowo-analogowy 1-bitowy
Fader Tak
Loudness Tak
SLA (Regulacja poziomu źródła) Tak,
w przyszłości planuję dołożyć głośniczki w ori miejsce w tylne boczki i teraz nie wiem jaki mam wybrać wzmak żeby to ładnie współgrało mam fioła na punkcie muzyki,ale bez przesady,żeby pakować jakąś ogromną kasę w to. Szukam tam mniej więcej do max 400 zł jakiegoś wzmaka który to wszytko by ładnie pociągnął, no ewentualnie może jeszcze kiedyś dojdzie skrzynia,ale to nic pewnego. Muzyki jakiej słucham to pop. rock, hause, transe, techno, hip-hop, rap, polska, jakieś tam radiowe co lecą, disco polo. Wiem, że każdy ma inne preferencje dla jednego taki sprzęt będzie dobry dla innego inny. Ja po prostu prosiłbym o kierunkowanie jakiej firmy wzmacniacz kupić i ilu kanałowy. W car audio jestem laikiem więc nic nie ogarniam. U rodziców w aucie Alhambra miałem 10 głośników pod tym radyjkiem i jak dla mnie przyzwoicie to grało choć głośniki już kwalifikowały się do wymiany. Mam nadzieje,że będzie ktoś potrafił mi pomóc , z góry serdeczne dzięki
[80, B4 Sedan] dylemat przy car audio
[80, B4 Sedan] dylemat przy car audio
Ostatnio zmieniony 12 gru 2013, 23:24 przez smaqosz, łącznie zmieniany 1 raz.
temat nieokreślony.... admin cię pogoni :mrgreen:
2 linki do bani... zniknęły :mrgreen:
nie przeczytałeś na górze car audio tematów do poczytania :shock: Zresztą nie tak dawno był temat wcześniej...
Rada: głośniki 2-way pod wzmacniacz w drzwi + wytłumienie . Nie będziesz potrzebował suba. Tyły sobie odpuść całkowicie... Jeżeli chodzi o wzmacniacz to kup sobie używany mocny 4 kanałowy. 2 kanały wrzucisz na przód a (kiedyś) jak ci mało będzie mało to 2 sobie zmostkujesz i dołożysz skrzynię z mdf-u z nie wymagającym głośnikiem np. 25cm.
Jeżeli chodzi o wzmacniacze trzymaj się renomowanych firm, omijaj Sonixy, Pierdingi i inne badziewia
2 linki do bani... zniknęły :mrgreen:
nie przeczytałeś na górze car audio tematów do poczytania :shock: Zresztą nie tak dawno był temat wcześniej...
Rada: głośniki 2-way pod wzmacniacz w drzwi + wytłumienie . Nie będziesz potrzebował suba. Tyły sobie odpuść całkowicie... Jeżeli chodzi o wzmacniacz to kup sobie używany mocny 4 kanałowy. 2 kanały wrzucisz na przód a (kiedyś) jak ci mało będzie mało to 2 sobie zmostkujesz i dołożysz skrzynię z mdf-u z nie wymagającym głośnikiem np. 25cm.
Jeżeli chodzi o wzmacniacze trzymaj się renomowanych firm, omijaj Sonixy, Pierdingi i inne badziewia
temat nie określony czyli co jest nie tak, bo nie za bardzo wiem ocb. Czytałem, ale jakoś nie znalazłem odp. w swoim problemie. Link z głośnikami po prawiony. Dlaczego mówisz,że w tylne drzwi nie ma sensu nie będzie to grało dobrze ?
Pierdingi czyli mam rozumieć, że chodzi Ci o Peiying ?
Renomowane czyli Sony, JBL, Blaupunkt itp ?
Z przodem to będę chciał podpiąć to co mam plus dystanse no i wytłumienie oraz jeszcze podpiać ori głośnik, bo pod moje radio chyba da radę podpiąć większą ilość głośników u rodziców w aucie chodziło na 10. Wiadomo wzmaczniacz jak przyjdzie to lepiej to będzie grało.
Pierdingi czyli mam rozumieć, że chodzi Ci o Peiying ?
Renomowane czyli Sony, JBL, Blaupunkt itp ?
Z przodem to będę chciał podpiąć to co mam plus dystanse no i wytłumienie oraz jeszcze podpiać ori głośnik, bo pod moje radio chyba da radę podpiąć większą ilość głośników u rodziców w aucie chodziło na 10. Wiadomo wzmaczniacz jak przyjdzie to lepiej to będzie grało.
@ smaqosz musisz zadać konkretne pytanie czy temat
Radio które masz na pewno nie pociągnie ci głośników JBL, ponieważ są to głośniki typowo pod wzmacniacz a o podłączeniu pod samo radio 10 głośników to możesz zapomnieć :shock: W starszych Audi... BOSE system wielogłośnikowy jest opary na mini wzmacniaczach na każdym głośniku osobno. Jedynie tylko przody są zasilane z radia gamma. I tylko wtedy radio da radę pociągnąć np 10 głośników. W nowszych autach są odrębne wzmacniacze które zasilają głośniki.
Tak jak pisałem kup sobie te głośniki jak chcesz ale koniecznie musisz je podpiąć pod wzmacniacz. A same głośniki zamontować po przez dystanse w drzwi które musisz wygłuszyć. Jak to się robi poczytaj w necie. Nie jest to trudne ale pracochłonne. Na zasilanie przodów poszukaj sobie używany wzmacniacz np. Alpine V12 jest to klasyk, ma ładną barwę. Blaupunkt na przody tak na zasilanie suba nie... Inne fajne to: Velocity, Hertz, no i perełki :mrgreen: Audison, DLS, STEG Te 3 ostatnie są drogie nawet w używce ale czasami można coś fajnego ustrzelić szczególnie na Ebay... Pierdingi sobie odpuść :mrgreen:
Na razie suba sobie odpuść. Chyba że nie chcesz iść w jakość tylko w łupankę... To
Wtedy podepnij głośniki ( współosiowe 10mm) w deskę z radia ewentualnie wrzuć wysoko-tonówkę w słupki. Kup 2 kanałowy wzmacniacz, który zmostkujesz i podłączysz suba 25 -30cm. Oczywiście skrzynka z MDF-u obliczona pod parametry fs głośnika :mrgreen:
Radio które masz na pewno nie pociągnie ci głośników JBL, ponieważ są to głośniki typowo pod wzmacniacz a o podłączeniu pod samo radio 10 głośników to możesz zapomnieć :shock: W starszych Audi... BOSE system wielogłośnikowy jest opary na mini wzmacniaczach na każdym głośniku osobno. Jedynie tylko przody są zasilane z radia gamma. I tylko wtedy radio da radę pociągnąć np 10 głośników. W nowszych autach są odrębne wzmacniacze które zasilają głośniki.
Tak jak pisałem kup sobie te głośniki jak chcesz ale koniecznie musisz je podpiąć pod wzmacniacz. A same głośniki zamontować po przez dystanse w drzwi które musisz wygłuszyć. Jak to się robi poczytaj w necie. Nie jest to trudne ale pracochłonne. Na zasilanie przodów poszukaj sobie używany wzmacniacz np. Alpine V12 jest to klasyk, ma ładną barwę. Blaupunkt na przody tak na zasilanie suba nie... Inne fajne to: Velocity, Hertz, no i perełki :mrgreen: Audison, DLS, STEG Te 3 ostatnie są drogie nawet w używce ale czasami można coś fajnego ustrzelić szczególnie na Ebay... Pierdingi sobie odpuść :mrgreen:
Na razie suba sobie odpuść. Chyba że nie chcesz iść w jakość tylko w łupankę... To
Wtedy podepnij głośniki ( współosiowe 10mm) w deskę z radia ewentualnie wrzuć wysoko-tonówkę w słupki. Kup 2 kanałowy wzmacniacz, który zmostkujesz i podłączysz suba 25 -30cm. Oczywiście skrzynka z MDF-u obliczona pod parametry fs głośnika :mrgreen:
Rozumiem myślałem,że da radę no właśnie kiedyś gdzieś czytałem o tych wzmacniaczach na głośniki,ale nie wiedziałem,że to ma takie znaczenie, aż będąc w sklepie nie za bardzo błysnęli wiedzą i nie powiedzieli mi wszystkiego co teraz się dowiedziałem. Jak się uda to będę miał boczki tylne z miejscem na głośniki i tam właśnie bym wsadził BOSE to tylko te jbl bym musiał napędzać wzmacniacz,a BOSE jakbym miał wzmacniacz 2 kanałowy to też by mogły być,a tylko te w podszybiu by szły z radia chyba tak można by było podpiąć ? Ewentualnie kupić 4 kanałowy i wtedy będzie na lepszy sprzęt bądź skrzynie.
w Audi80 BOSE masz tylne głośniczki aktywne NOKI
http://obrazki.elektroda.pl/8164124400_1380106750.jpg
przody są pod radio GAMMA jak i GAMMA BOSE
jak to się podłącza zobacz na:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 8#12775578
A w sklepie ja kto w sklepie: chcieli po prostu sprzedać
,
http://obrazki.elektroda.pl/8164124400_1380106750.jpg
przody są pod radio GAMMA jak i GAMMA BOSE
jak to się podłącza zobacz na:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 8#12775578
A w sklepie ja kto w sklepie: chcieli po prostu sprzedać
,
no i takie chyba będę miał razem z boczkami tylko będe musiał jeden głośnik dokupić, bo niedziała no i wzmacniacz jakiś,żeby to napędził jak trzeba
[ Dodano: 2013-12-14, 00:57 ]
czyli tak i wzmak http://allegro.pl/wzmacniacz-alpine-mrv ... 75206.html, by wystarczył na zasilenie tych jbl co będę miał no i całego tyłu plus ewentualnie sub ??
[ Dodano: 2013-12-14, 01:04 ]
a taki 4 kanałowy wzmak w miarę dobry średnia pólka,bo te co podałeś to ponad 600 zł trzeba dać, a tak do 400 nowy byłby dobry cze lepiej dać za używkę tyle ? Tylko ile ta używka pochodzi ?
[ Dodano: 2013-12-14, 01:06 ]
tutaj na forum były takie zestawienia wzmaków,ale dość stare więc dużo się zmieniło w tej kwestii więc dlatego pytam,
[ Dodano: 2013-12-14, 00:57 ]
czyli tak i wzmak http://allegro.pl/wzmacniacz-alpine-mrv ... 75206.html, by wystarczył na zasilenie tych jbl co będę miał no i całego tyłu plus ewentualnie sub ??
[ Dodano: 2013-12-14, 01:04 ]
a taki 4 kanałowy wzmak w miarę dobry średnia pólka,bo te co podałeś to ponad 600 zł trzeba dać, a tak do 400 nowy byłby dobry cze lepiej dać za używkę tyle ? Tylko ile ta używka pochodzi ?
[ Dodano: 2013-12-14, 01:06 ]
tutaj na forum były takie zestawienia wzmaków,ale dość stare więc dużo się zmieniło w tej kwestii więc dlatego pytam,
niestety chyba z tą Alpiną ktoś cię ubiegł :-|
To fajny wzmacniacz miałem wiele lat temu takiego, to fajny piecyk (4 kanały). Bardziej nadaje się na przody, tyły a na suba trochę słaby. Ale do napędu JBL to dobry wybór Tym bardziej że w razie czego możesz sobie zmostkować na 2 kanały i będzie ogień...
Z tymi wzmacniaczami starymi jest tak jak z samochodami, stary czasami lepszy niż nowy. Ważna jest budowa wewnętrzna, użyte elementy a nie dizajn Nowe są oszczędnie robione szczególnie te do 500 pln. A Alpinkę V12 dorwiesz jak masz szczęście za 250-300pln
http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... gory-20204
To fajny wzmacniacz miałem wiele lat temu takiego, to fajny piecyk (4 kanały). Bardziej nadaje się na przody, tyły a na suba trochę słaby. Ale do napędu JBL to dobry wybór Tym bardziej że w razie czego możesz sobie zmostkować na 2 kanały i będzie ogień...
Z tymi wzmacniaczami starymi jest tak jak z samochodami, stary czasami lepszy niż nowy. Ważna jest budowa wewnętrzna, użyte elementy a nie dizajn Nowe są oszczędnie robione szczególnie te do 500 pln. A Alpinkę V12 dorwiesz jak masz szczęście za 250-300pln
http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... gory-20204
No niestety na razie też nie mam kasy na wzmaka, bo zaopatruje się w boczki ori z tyłu wraz z miejscem na głośniczki chyba nokia tam siedzi, jeden nie działa to będę musiał dokupić, więc taki wzmak na razie, by wystarczył mówisz to tego zestawu jaki będę miał ? Zmostkować czyli zrobić tylko na 2 czy coś, bo nie za bardzo łapie o co chodzi ?
No wiadomo jeszcze będę musiał dać wygłuszenie na drzwi przód i tył żeby lepiej to tłumiło i wydaje mi się,że na razie bez suba powinno to ładnie grać, audiofilem nie jestem
[ Dodano: 2013-12-27, 08:47 ]
Może ktoś doradzić co włożyć w tylne drzwi, bo mam dostęp do głośników z audi A4B5 w tylne drzwi czy lepiej kupić nowe ?
No wiadomo jeszcze będę musiał dać wygłuszenie na drzwi przód i tył żeby lepiej to tłumiło i wydaje mi się,że na razie bez suba powinno to ładnie grać, audiofilem nie jestem
[ Dodano: 2013-12-27, 08:47 ]
Może ktoś doradzić co włożyć w tylne drzwi, bo mam dostęp do głośników z audi A4B5 w tylne drzwi czy lepiej kupić nowe ?