[B4 AAZ 1994 avant] nie wchodzą biegi
[B4 AAZ 1994 avant] nie wchodzą biegi
witam.
Po przejechaniu kilku km przytrzymałem sie na skrzyżowaniu i chcąc ponownie ruszyć nie dałem rady włączyć żadnego biegu.zgasiłem silnik,następnie wrzuciłem bieg 2 i przekręciłem kluczyk, samochód szarpnął coś tam zgrzytnęło,zgasiłem szybko silnik. odczekałem jeszcze ok. 1min. znów włączyłem silnik (na biegu jałowym), wcisnąłem sprzęgło i już mogłem normalnie wrzucać biegi.
Co mogło być przyczyną takiego chwilowego zaniku sprzęgła, jakby było cały czas włączone? dodam że silnik był już rozgrzany, mrozu nie było. Jakie jest sprzęgło w B4 hydrauliczne? Gdzie znajduje się siłownik sprzęgła bo podejrzewam,że to on mógł być przyczyną?
pozdrawiam
Po przejechaniu kilku km przytrzymałem sie na skrzyżowaniu i chcąc ponownie ruszyć nie dałem rady włączyć żadnego biegu.zgasiłem silnik,następnie wrzuciłem bieg 2 i przekręciłem kluczyk, samochód szarpnął coś tam zgrzytnęło,zgasiłem szybko silnik. odczekałem jeszcze ok. 1min. znów włączyłem silnik (na biegu jałowym), wcisnąłem sprzęgło i już mogłem normalnie wrzucać biegi.
Co mogło być przyczyną takiego chwilowego zaniku sprzęgła, jakby było cały czas włączone? dodam że silnik był już rozgrzany, mrozu nie było. Jakie jest sprzęgło w B4 hydrauliczne? Gdzie znajduje się siłownik sprzęgła bo podejrzewam,że to on mógł być przyczyną?
pozdrawiam
Jak nie mogłeś wrzucic biegu to pedał sprzęgła wpadał lekko czy czuc było opór. Jeżeli wpadał i cięzko było go wysunąć to oznaka zuzytej pompy sprzęgła. Jeżeli czuc było opór na pedale i powrócił w normalne położenie to winny jest wysprzęglik w skrzyni. Jeżeli sie to nie bedie powtarzac to zapomnij o problemie
pedał sprzęgła zachowywał się normalnie tak jak przed awarią. dziś cały dzień jeździłem i to już się nie powtórzyło. :lol: WOJTEK26 gdzie znajduje się ten wysprzęglik w skrzyni,czy można go zobaczyć od strony silnika,czy trzeba na kanał? aha jeszcze jedno takie samo pytanie odnośnie pompy sprzęgła,gdzie jest ona zamontowana?WOJTEK26 pisze:Jak nie mogłeś wrzucic biegu to pedał sprzęgła wpadał lekko czy czuc było opór. Jeżeli wpadał i cięzko było go wysunąć to oznaka zuzytej pompy sprzęgła. Jeżeli czuc było opór na pedale i powrócił w normalne położenie to winny jest wysprzęglik w skrzyni. Jeżeli sie to nie bedie powtarzac to zapomnij o problemie
dzięki za odpowiedzi.
- siwusek216
- Forum Audi 80
czy w AAZ jest tak samo? może ktoś mający AAZ się wypowie.kokolino1 pisze:Wysprzęglik zamontowany jest na skrzyni biegów w pobliżu koła zamachowgo bliżej silnika a pompa sprzęgła jest na ścianie grodziowej po stronie lewej tam gzdzie są pedały. Czy natomiast można to obadać bez kanału to nie wiem jak to jest w AAZ w ABt można napewno.
ja mam to samiutko, tylko ze juz nie moge wrzucic zadnego biegu. auto zatargalem na plac i czeka na mechanika.
pedał u mnie chodzi normalnie a biegu zadnego nie mozna wrzucic.
na jakie koszta sie przygotowac? tzn ile komplet sprzęgła tzn tarcza, docisk i łożysko lub ewentualnie dodatkowo wysprzęglik?
P.S s0pe1, daj znac jak tam autko...
pedał u mnie chodzi normalnie a biegu zadnego nie mozna wrzucic.
na jakie koszta sie przygotowac? tzn ile komplet sprzęgła tzn tarcza, docisk i łożysko lub ewentualnie dodatkowo wysprzęglik?
P.S s0pe1, daj znac jak tam autko...