Cześć. Mam taki problem. Otóż w ostatnim czasie potrafi wyrzucić nadbieg w czasie jazdy. Mechanik wymienił czujnik obrotu wału (tak to nazwał), wymienił cały mechanizm zmiany trybu jazdy i wydawało się że jest OK. Po przejechaniu około 1000 km raz mi wyrzucił nadbieg, a teraz jest inaczej. Jeśli postoi 2 dni nie ruszany, to w ogóle nie chce uruchomić nadbiegu. Po przejechaniu 20 km nadbieg się uruchamia i działa w miarę poprawnie bez redukcji. Olej i filtr wymienione już 2 razy. Mam już trochę dość mojej 80-ki. Jakieś pomysły? Pozdrawiam
Dodano: 04.03.2014
Coś odkryłem. Widać to w nocy. Nagle światła zaczynają "falować" tak ze cztery razy i zaraz potem skrzynia robi redukcję o jedno lub dwa przełożenia. NIe ma znaczenia prędkość z jaką jadę czy ilość włączonych urządzeń. Wystarczy się zatrzymać, wyłączyć silnik i stacyjkę i ponownie uruchomić i wszystko jest OK. Jest to dziwne, ale nie wykazuje błędów w komputerze. Myślałem że alternator, ale wydaje się, że ładuje ze stałym napięciem. Ale tylko wydaje się. Możę jakieś pomysły?
[B4 1.9 TDi 93 Avant 1Z Automat] Problem z nadbiegiem...
[B4 1.9 TDi 93 Avant 1Z Automat] Problem z nadbiegiem...
Ostatnio zmieniony 04 mar 2014, 15:40 przez kisiel-1, łącznie zmieniany 2 razy.