Użyłem tego co miałem w mojej graciarni:
- jasne diody LED 3 mm czerwone 2V ((kupiłem jakiś czas temu żeby wymienić w przełącznikach)
- kilka rezystorów - mam małą kolekcje 8-)
- trochę kabla skrętki - miałem
- klej (kropelka)
- przeźroczysta rurka ø3mm - też miałem
Najpierw wymierzyłem i wytopiłem podłużną szczelinę lutownicą a nadmiar uciąłem łatwo nożem.
Następnie do rurki włożyłem diodę i wepchnąłem tak żeby znajdowała się po środku szczeliny (ciasno trzyma) a na koniec zalałem brzegi klejem. Żeby lepiej trzymało nóżki diody zatopiłem w plastiku.
Kolejny krok to rezystory. Obliczyłem, że do jednej wystarczyłoby 550Ω ale światło było zbyt mocne dlatego zastosowałem dwa rezystory o większej rezystancji: 3,3kΩ oraz 5,5kΩ . W prosty sposób podłączyłem to pod podświetlanie przełącznika jak na zdjęciu poniżej (u mnie czerwony przewód to +)
Nad rurką przykleiłem pasek foli aluminiowej a na to jeszcze szeroka taśma izolacyjna aby światło odbijało się równo i nie świeciło za boczkiem.
Troche więcej zabawy miałem z przednimi klamkami bo przełączniki są w uchwytach ale to tylko kwestia 2 kabelków wpiętych pod styki przełaczników
A oto efekt <ok>
Oczywiście w rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej.
Jeszcze mam pomysł i pracuje nad podświetlaniem krzyżyka do sterowania el. lusterkami bo praktycznie go nie widać. Wybaczcie za ubogą ilość fotostory, rzeźbiłem na szybko w święta <mikolaj>.
Pytania i/lub sugestie mile widziane.
Pozdrawiam, życzę bezawaryjnego Szczęśliwego Nowego Roku Wam i Waszym niunią !