[1.9TDI] temperatura silnika- co powinna wskazywac wskazowka
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
maryjann jeśli powymianie termostatu nadal masz 70 stopni to albo trafiłes na zły termostat albo czujnik odpowiedzialny za wskazania na zegarze przekłamuje.
gonzoli musiał byś sprawdzić najpierw termostat bo jesli masz wskazówke na kresce poniżej 90 stopni a jak stoisz w korku rosnie do 90 to widocznie termostat puszcza.możesz sprawdzić czy to termostat czy czujnik np rozgrzawając samochód by włączyły sie wiatraki i wtedy zobaczysz co wskazuje wskaźnik.jesli wskazówka bedzie blisko kreski powyżej 90 stopni to znaczy ze to wina termostatu bo wskaźnik w takim wypadku dobrze wskazuje.jesli chodzi o wymiane to jest prosta.termostat znajduje sie przy pompie wody od spodu.wystarczy odkręcić jeden wąż nie trzeba połowy samochodu rozkręcac...
gonzoli musiał byś sprawdzić najpierw termostat bo jesli masz wskazówke na kresce poniżej 90 stopni a jak stoisz w korku rosnie do 90 to widocznie termostat puszcza.możesz sprawdzić czy to termostat czy czujnik np rozgrzawając samochód by włączyły sie wiatraki i wtedy zobaczysz co wskazuje wskaźnik.jesli wskazówka bedzie blisko kreski powyżej 90 stopni to znaczy ze to wina termostatu bo wskaźnik w takim wypadku dobrze wskazuje.jesli chodzi o wymiane to jest prosta.termostat znajduje sie przy pompie wody od spodu.wystarczy odkręcić jeden wąż nie trzeba połowy samochodu rozkręcac...
Witam. U mnie sytuacja wygląda następująco. Temperatura w czasie jazdy w trasie stoi na 70 stopniach. Wczoraj zmieniłem termostat na nowy Wahlera. Bez zmian. Temp. 70. Przy ok 78 (gazowanie w garażu) stopniach włączył się wiatrak. Podmieniałem całe zegary więc sam zegar od temperatury chyba jest ok. Na obydwu to samo. Dodatkowo zwarłem wtyczkę od szarego 3 pinowego czujnika i wskazówka poszła wartko do góry. Zostaje czujnik. Dziś wymyśliłem coś takiego. Wziąłem garnek :mrgreen: grzałkę i ugotowałem czujnik. Garnek stał pod maską a czujnik cały czas był podpięty pod zegar. 10 minut gotowania i 73-74 stopnie. Niech ktoś to skomentuje. I czy takie sprawdzenie może być wiarygodne? Mądrzejszy nowy czujnik to koszt pewnie ok 100 zł. A nie mam możliwości podmiany.