Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Dobor akcesoriow CA - opinie

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Tomasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Dobor akcesoriow CA - opinie

Post autor: Misiek_Stce » 27 lis 2007, 18:15

Siema, z wiązku z tym ze zaczołem kompletować całe CA od podstaw mam do was pytanie...
Posiadam juz radyjko ALPINE CDA-9812RB i dwa suby z głosnikiem INFINITY REF 1250W
Teraz moje pytanie jest takie co dalej mam kupowac ? jakie piecyki i jaki zestaw na przód ? Czytałem juz duzo na forum o tym wszystkim ale i tak nie rozumiem np jak Doc pisze tak mądrze bo mi trzeba to wytłumaczyc po chłopsku zebym zrozumiał i nie kupił badziewia. Kazdy zresztą wie ze jak najprosciej wytłumaczone wchodzi w głowe szybko i zostaje na długo. Moglibyscie wszyscy lub Doc lub Audi_A6 mi doradzic do dalej ?
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 22:33 przez Misiek_Stce, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 27 lis 2007, 18:26

Znam te suby dość dobrze hehe ;-) Potrzeba dobrego wzmacniacza by to napędzić. Grajek może zostać bardzo fajny model. Suby nakarm czymś mocnym najlepiej jakaś 4 kanałówka i puśc to w dwa mostki. Zrób dobry przód, tył sobie daruj. Kup taszki, materiał na wygłuszenie drzwi, dobre 16stki i wzmak do tego. Może być jakaś stara Alpinka będzie ładnie i ekonomicznie. Dolicz do tego kable i kwestie montażu, ale przy tym mogę pomóc ;-) Nic konkretnego nie doradzę bo nie wiadomo jakie masz fundusze..

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 27 lis 2007, 18:32

Powiedzmy ze będe miec troche na to. To doradz mi jakis wzmak konkretny i zestaw na przód. Na gg lub tu wytłumaczysz mi potem jak to popodłączać. O kablach nie myślę bo bedą kiedy tylko bede chciał i jakie będe chciał. Materiał wygłuszający też będzie. Taszek nie bede zamawiac bo nie będe dawac tyle kasy za głupie panele. Sam je wykonam :-)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 27 lis 2007, 18:34

Misiek, powinieneś zacząć od budżetu i muzyki jaką preferujesz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 27 lis 2007, 18:36

To strugaj sam panele jak chcesz tanio, ale czy ładnie to zrobisz? hmm
Wzmacniacz nadal nie wiem co bo się nie określiłeś w kwocie. Chcesz tanio? Poszukaj coś z Carpowera, za 500zł możesz już dostać niezły wzmacniacz co napędzi te grajki. Lepiej szukaj czterokanałówki bo kostkując wyciągniesz więcej mocy. U mnie grały na dwukanałówce 2x200W i nieco brakowało mocy co przejawiało się ich buczeniem a nie graniem. Więc zasoby mocą muszą być.

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 27 lis 2007, 18:46

Doc pisze:Misiek, powinieneś zacząć od budżetu i muzyki jaką preferujesz.
Techno i Hip-Hop. lubie bass <ok>
Kwota ? na reszte daje jakies 1000zł.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 27 lis 2007, 18:55

Nie znając kwoty i preferencji, mogę tylko podpowiedzieć, że zestaw powinien byc odpowiednio zgrany.

Stosując tweetery powinniśmy zainstalować odseparowane zestawy.
Wzmacniacz powinien byc adekwatny do głośnika subwoofera. Za duży głośnik dużej mocy z solidnym zawieszeniem będzie powodował zniekształcenia od prądów indukowanych w cewce głośnika. Co to znaczy na chłopski rozum ? Ano cichutko sobie grając będziesz mógł usłyszeć trzeszczenie głośnika jakby był nadpalony. Z kolei grając głośno będziesz miał zupełny brak dynamiki.

Nie można stosować przerostu formy nad treścią. Jeśli włożysz wzmacniacz powiedzmy 250-300W ( tu mam na myśli faktyczną moc max, a nie głupoty chińskie ) nie powinieneś stosować głośnika typu EarthQuake DBX 10R.

Na chłopski rozum, najczęsciej ( nawet przeze mnie ) kupowany ze wzgledu na cene do jakości CarPower 602
Obrazek
Jest za słaby do napędzenia przykładowego już ( jakich wiele ) mocnego głośnika EarthQuake DBX 10R
http://www.mrcdr.com.au/Auto/images/dbxr15.jpg

Do tego wzmacniacza rozsądnie byłoby dobrać głośnik typu Pyle GEAR 104. Absolutnie nie doradzam zakupu Pyle, jeśli stać cię na więcej. Chcę tylko dać Ci pogląd na sprawę.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 27 lis 2007, 19:09

Napisalismy w tym samym czasie.
1 000 zł to nie jest szał, zatem o Hi-END'dzie zapominamy.
Moja propozycja to system z jednym subwooferem, oraz dwóch zestawach Helix bądź hertz.
Zanim jednak o takim rozwiązaniu napiszę, zacznę od zasilenia obu Twoich subwooferów.

Widzę, że faktycznie lubisz bas, skoro masz dwa subwoofery. Infinity REF 1250W nie są warte tej kwoty, ale to w tej chwili mało istotne skoro już je masz.

Do tych dwóch głośników wystarczy Ci 2 x 250W z Carpower HPB1502 a to ok 450 zł. Zostaje nam 550 zł.
Helix blue 62, są to 16,5 cm odseparowane zestawy. Jedna sztuka (kpl) to koszt 240 zł.
Zostaje Ci 310 zł, zatem z tego musisz kupić taschki ok 300 zł komplet. I to tyle, więcej tu nei zwojujemy.

Sugerowałbym Ci sprzedaż jednego subwoofera, dołożenie tej kasy do budżetu i zaopatrzenie się w drugi zestaw odseparowanych głośników na tył. Pozostawiając Carpower HPB1502 będziesz mógł napędzać nim zarówno subwoofer jak i zestawy odeseparowane. Jeśli zaś głośniki chcesz napędzać radiem, a nie jest to wcale głupi pomysł, sugerowałbym zakup mniejszego wzmacniacza stricte do subwoofera, tj carpower 602.

Wówczas jeden subwoofer w bagażniku, głosnik Infinity REF 1250W będzie w zasadzie odpowiedni do tego wzmacniacza w mostku ( carpower 602 ) + dwa zestawy odseparowane helix lub hertz + taschki na przód i jeszcze wystarczy Ci kasy na wygłuszenie drzwi.

Drugi zestaw odseparowany zamontuj centralnie w boczki tylnych drzwi, bez żadnych taschek. Tu nie ma sensu sie pałować zbytnio, a kasy na profesjonalnie zrobione boczki nie masz. Zatem zamontuj głośnik 16.5 cm nisko, a tweeter w okolicy klamki drzwi.

Jako, że lubisz muzykę techniczną dobrze by było, aby głośnik subwoofera pracował w zamkniętej skrzyni ok 30-35 litrów. Wówczas będzie dzięki poduszce powietrznej znacznie dynamiczniejszy. Zwłaszcza, że masz Avanta, a to oznacza, że subwoofer nie jest odizolowany od przedziału pasażerskiego.

Ja byłbym za ostatnią wersją, chyba, że koniecznie chcesz arytmii serca z bagażnika ;-) Nie wierzę jednak, że mając Avanta nikogo z tyłu nie wozisz i, że zależy Ci na totalnym łupaniu z bagażnika i jedynie reszcie tonów z przodu. Postaw się w sytuacji jadących z tyłu z Toba na wczasy czy w dłuzszą trasę. Nie mają żadnej możliwości posłuchania muzyki.
AUDI_A6 pisze:Zrób dobry przód, tył sobie daruj.
Nie wiem dlaczego niektórzy upierają się z darowaniem sobie tyłu przy tak dużych autach jak Audi B4 Avant. Co innego gdyby to był smart, a kierowca nigdy nikogo nie woził za sobą ;-)
Mi bardzo zależy, aby pasażerowie z tyłu, choć 80% czasu w aucie spędzam sam, mieli taki sam dźwiek jak jak. Dzieki temu mogę rozmawiać z nimi i słuchać muzyki z taką samą przyjemnością jak oni. Jeśli zawsze, wszędzie jeżdzisz samemu i nikogo nie wozisz, to owszem, tył możesz sobie odpuścić, ale to tak samo mogłbyś wyjąc tylne siedzenia, no bo po co Ci one ? ;-)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 27 lis 2007, 20:11

Ponieważ to wszystko tworzy scenę muzyczną, jak idziesz na koncert stoisz tyłem do sceny? Raczej nie ta sama zasada obowiązuje w aucie. Oczywiście sa gusta i guściki, jeden woli ładną scenę z przodu inny wypełniony cały samochód dźwiękiem. Ja należę do tych pierwszych i sam zrezygnowałem z tyłu i dołożyłem do lepszych przód i efekt jest zadowalający. Rzadko się wozi komplet ludzi w aucie. Ja robię audio pod siebie nie dla ludzi których wożę z tyłu. Oczywiście nie którzy mogą narzekać na zbyt duże ilości basu z tyłu ale ja jako kierowca dobrze się czuje z przednią sceną ;-) Poza tym Misiek raczej nie będzie woził całej rodziny ;-) Trochę głupowa z drugiej strony zostawiac dziury po starych głośnikach. Ale zamiast kupować słaby tył i przód to wiadomo że lepiej dobrze wykonać przód i cieszyć się ładnym dźwiękiem.
Misiu :mrgreen: zajmij sie przodem, czyli zestaw odseparowany, wystrugaj sobie panele wrzuć tam głośnik 16cm, zrób słupki pod tweetery i tam walnij owe głośniczki. Wiem że lubisz zabawię w takie rzeczy więc z pewnością to wykonasz. Wygłuszenie drzwi sprawa podstawowa. Kup tasme dekarską 10metrów na 15cm spokojnie starczy i wygłusz całe drzwi by nie psuły efektu drgania blachy. Pod tapicerkę podłóż gąbkę by tapicerka nie skrzypiała. Na zestaw przedni wydaj koło 300-400zł nie ma co żałować bo to najważniejszy punkt systemu audio. Po tym zakupie przelicz kasę i zobacz ile Ci zostało. Zacznij rozglądać się za wzmacniaczem na przód. Mając choćby 200zł dostaniesz jakieś klasyki Alpine, Denon lub Keenwod pozostaje tylko szukać szukać i szukać. Dla chcącego nic trudnego. Następnie kabelki tu sobie kupisz jakiś zestawik Dietza z Allegro choćby. Będziesz potrzebował na to koło 100zł nie więcej. Lub ewentualnie kup sam kabelek zasilający coś koło 20mm2 puść + od aku a masę choćby od karoserii. Do tego sygnałówki. Tu nie żałuj, bo tanie sygnałówki są tak beznadziejnie zrobione że szkoda gadać. Mając taki przód z pewnością będziesz zadowolony.

Przechodząc do subów. Wydaje mi się że przy takim niskim budżecie nie ma sensu trzymać obu subów tylko pozbyć się jednego i dołożyć do solidnego wzmacniacza. Z tamtego 1000 zł zostaje Ci koło 300zł sprzedasz suba za 300zł masz 600zł więc możesz spokojnie szukać jakiegoś mocnego dwukanałowca choć idealnie było by tu znależć jakiś fajny mocny monoblok który idealnie się tu sprawdzi.

Po takich zakupach masz już wszystko. ew. na tył potem możesz podłączyć 13stki odseparowane pod samo radio choćby bo nie potrzeba by to mocno grało. Ale narazie jeśli masz ori to zostaw. Ja bym wogole je wyłączył ja Twoim miejscu ale jak uważasz. Z tyłu taszka i wygłuszenie Ci odpadają to oczywiste przy takich głośnikach.

Potem jeszcze możesz wygłuszyć bagażnik by uniknąc jakiś niepotrzebnych drgań i wibracji bo jak napisałeś lubisz bas a chyba nie chce by ten bas zastąpiło buczenie blachy i skrzypienie tapicerki ;-)

Sprzęt to nie wszystko, skup się raczej na poprawnym montażu tych klocków bo jeśli do tego się nie przyłożysz to cała kasa pójdzie na marne bo to poprostu dobrze nie zagra. Jak to mówią poprawny montaż to połowa sukcesu. Wpadnij kiedyś do mnie to pokaże Ci jak to zmontować. Gdy kupisz klocki to coś poskładamy. ;-)

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl