[80 B4 1Z] Słabe hamulce
-
- Forum Audi 80
[80 B4 1Z] Słabe hamulce
Witam mam problem ze swoją niunią, która słabo hamuje a jest po wymianie tarcz na Ate i klocków, TRW około 2tyś przelatane, no i problem w tym że muszą z dobrą siła cisnąć aby zaczęła mi hamować, hamulec kilkanaście razy podpompuje na włączonym silniku to urośnie i staje się twardy, serwo sprawdzone jest sprawne, cóż może jeszcze ją boleć? i pedał bierze praktycznie w połowie.
-
- Forum Audi 80
- damianek1234561
- Forum Audi 80
- KAROLEK22XX
- Forum Audi 80
- Imię: Karol
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
-
- Forum Audi 80
M10x1
a tutaj coś o odpowietrzaniu.
jak masz ABS róba na krzyż, tylne prawe, przednie lewe koło, Tylna lewe-przednie prawe.
a jak masz bez ABS to w naszych autach też można na krzyż, lub idąc od najdalszych kół, do najbliższycy pompie hamulcowej.
[ Dodano: 2014-01-14, 00:12 ]
https://audi80.pl/80-b4-odpowietrzen ... t83746.htm
a tutaj coś o odpowietrzaniu.
jak masz ABS róba na krzyż, tylne prawe, przednie lewe koło, Tylna lewe-przednie prawe.
a jak masz bez ABS to w naszych autach też można na krzyż, lub idąc od najdalszych kół, do najbliższycy pompie hamulcowej.
[ Dodano: 2014-01-14, 00:12 ]
https://audi80.pl/80-b4-odpowietrzen ... t83746.htm
spokojnie, w benzynie jeśli działa prawidłowo na wolnych obrotach po nagrzaniu silnika kiedy już jest optymalny skład mieszanki w kolektorze masz około 0,55-0,7bara podciśnienia, ja mam okolice 0,8bara podciśnienia z Vacu pompki, która niestety znacznei wolniej zaciąga.
powietrzew wężyku będzie lecieć cały czas, chyb że wkręcisz na smar odpowietrzniki, albo na taśmę teflonową, wtedy będziesz dokładnie widział kiedy już nie będziesz miał powietrza w układzie, ale generalnie jak się już płyn w wężyku pojawi, zakręcamy odpowietrznik i czekamy około 10-20s żeby powietrze znów się zebrało u góry po czym powoli odkręcamy i wyciągamy powietrze z zacisku,, potem zakręcamy i przenosimy się do następnego koła, ja bym proponował nie zależnie od tego czy mamy ABS czy nie odpowietrzać na krzyż ponieważ mamy tak dzielony układ, tzw "diagonalny" czyli jeden obwód pompki hamulcowej obsługuje lewy przód i prawy tył, dlatego proponuję najpierw odpowietrzyć jeden układ a dopiero brać się za drugi.
powietrzew wężyku będzie lecieć cały czas, chyb że wkręcisz na smar odpowietrzniki, albo na taśmę teflonową, wtedy będziesz dokładnie widział kiedy już nie będziesz miał powietrza w układzie, ale generalnie jak się już płyn w wężyku pojawi, zakręcamy odpowietrznik i czekamy około 10-20s żeby powietrze znów się zebrało u góry po czym powoli odkręcamy i wyciągamy powietrze z zacisku,, potem zakręcamy i przenosimy się do następnego koła, ja bym proponował nie zależnie od tego czy mamy ABS czy nie odpowietrzać na krzyż ponieważ mamy tak dzielony układ, tzw "diagonalny" czyli jeden obwód pompki hamulcowej obsługuje lewy przód i prawy tył, dlatego proponuję najpierw odpowietrzyć jeden układ a dopiero brać się za drugi.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
No dobra, słoik zrezany. W weekend postaram się sprawdzić jego działanie, tylko się tak zastanawiam:
W moim aucie (quattro) tylne hamulce zasilane sa jedną rórką, więc w/w metoda chyba się nie sprawdzi?arwam pisze:ja bym proponował nie zależnie od tego czy mamy ABS czy nie odpowietrzać na krzyż ponieważ mamy tak dzielony układ, tzw "diagonalny" czyli jeden obwód pompki hamulcowej obsługuje lewy przód i prawy tył, dlatego proponuję najpierw odpowietrzyć jeden układ a dopiero brać się za drugi.
tutaj dobra porada jak odpowietrzyć układ hamulcowy: http://www.nowe-hamulce.pl/artykuly/odp ... cowego,14/