Witam Was koledzy.
Wymieniałem przy okazji wymiany sprzęgła uszczelkę miski olejowej i powiem szczerze, że cieknie tak samo albo jeszcze bardziej. Robiłem to u mechanika - znajomego.
Uszczelkę kupiłem w dobrym zamienniku za około 100 PLN.
Mam pytanie co się mogło stać czy jest możliwe żeby mechanik spartaczył robotę czy może przy wymianie trzeba by ją posmarować sylikonem żeby lepiej przylegała. Kolejne pytanie czy jak bym chciał jeszcze raz ją wymienić to czy po robocie trzeba ustawiać zbieżność.
Proszę Was o poradę co mam zrobić.
Pozdrawiam
Marcin
[B4, ABT 2.0 90 KM ] wyciek z uszczelki miski olejowej
-
- Forum Audi 80
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
coś ten mechanik się nie postarał
Pewnie źle oczyszczone powierzchnie i coś za drogo 100 PLN. Korkowe chodzą chyba po jakieś 60-70 max.
Nie trzeba ustawiać zbieżności bylebyś nie odkręcał sworzni z wahaczy. Trzeba wyjąć sworzeń z wahaczem razem. I to wszystko.
W sumie można niby opuścić nieco sanie ale trzeba dobrze podeprzeć auto (nie może stać na kołach).
Pewnie źle oczyszczone powierzchnie i coś za drogo 100 PLN. Korkowe chodzą chyba po jakieś 60-70 max.
Nie trzeba ustawiać zbieżności bylebyś nie odkręcał sworzni z wahaczy. Trzeba wyjąć sworzeń z wahaczem razem. I to wszystko.
W sumie można niby opuścić nieco sanie ale trzeba dobrze podeprzeć auto (nie może stać na kołach).
-
- Forum Audi 80
Cześć Akurat przeglądałem forum i kolega z Waszego miasta bardzo zachwala tego mechanika hmm skoro radzi sobie z mechanicznym wtryskiem https://audi80.pl/k-jetronic-warszta ... t86322.htm Pozdrawiam
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Szkoda, że nie trafiłem tam wcześniej. Bym ich zj....ał jak należy.
ABK mi klepał, najpierw jakiś uczeń stwierdził, że to wtryski (ABK to benzyna a nie TDI ale mniejsza z tym).
Po wymianie u nich panewek korbowodowych problem dalej pozostał bo okazało się później że to sworznie tłokowe. Jeżeli chodzi o mechanikę dołu silnika odradzam i uciekać jak najdalej się da.
Zasranym obowiązkiem mechanika jest zagrzanie auta i stwierdzenie czy problem zniknął.
Ponoć pracował tam kiedyś jakiś starszy facet i miał wprawę w strojeniu mechanicznych wtrysków ale to wszystko.
Zaraz się dopiszę do linka, żeby ludzie nie pakowali się w bagno.
ABK mi klepał, najpierw jakiś uczeń stwierdził, że to wtryski (ABK to benzyna a nie TDI ale mniejsza z tym).
Po wymianie u nich panewek korbowodowych problem dalej pozostał bo okazało się później że to sworznie tłokowe. Jeżeli chodzi o mechanikę dołu silnika odradzam i uciekać jak najdalej się da.
Zasranym obowiązkiem mechanika jest zagrzanie auta i stwierdzenie czy problem zniknął.
Ponoć pracował tam kiedyś jakiś starszy facet i miał wprawę w strojeniu mechanicznych wtrysków ale to wszystko.
Zaraz się dopiszę do linka, żeby ludzie nie pakowali się w bagno.
-
- Forum Audi 80
Uszczelka nowa i leci jeszcze lepiej? Miska moze była ściągana srubokretem i odkrzywiona jest. Ja tam uzywam masy uszczelniajacej victor reinz i zawsze jest suchutko az milo. Kolega prZyjechał do mnie na taka robote tylko a6 c5 2.8 miska z dwoch czesci sie sklada upieral sie na uszczelki za ponad 100zl a ja mu udowodnilem ze ta masa jest lepsza juz rok czasu i silnik suchy jak pieprz a robi tym naprawde duzo kilometrow srednio co 3miesiące na wymiane oleju przyjezdza
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Mam owy środek i jest on raczej potrzebny w uszczelnianiu uszczelek metalowo-gumowych gdzie nie ważna jest siła dokręcania (pokrywy zaworów niektóre ABK oraz 1Z).
Przy tradycyjnych korkowych wystarczy zachować czystość, precyzję, odtłuścić. Żadne środki nie są potrzebne chociaż można coś tam posmarować dla pewności. Tyle, że tu wystarczy zwykły silikon.
Victor Reinz działa jak nie trzeba dokręcać i kiedy są przestrzenie gdzie może się rozprężyć i coś uszczelnić. W korku poza placebo nie wiele więcej zdziała.
Przy tradycyjnych korkowych wystarczy zachować czystość, precyzję, odtłuścić. Żadne środki nie są potrzebne chociaż można coś tam posmarować dla pewności. Tyle, że tu wystarczy zwykły silikon.
Victor Reinz działa jak nie trzeba dokręcać i kiedy są przestrzenie gdzie może się rozprężyć i coś uszczelnić. W korku poza placebo nie wiele więcej zdziała.