[B4] światła przednie...
[B4] światła przednie...
Witam mam problem z przednimi lampami... w nocy praktycznie nic nie widać ustawione są dobrze ale świecą bardzo słabo a jak już popada deszcz to na naszych pięknych drogach odbijających światło nie widzę nic :!: . Jeżdżę też Passatem z xenonami i śmiem twierdzić że tam światła mijania to tak jak u mnie halogeny + mijania + drogowe i to nawet nie dorównuje... wiem że to xenony... ale nie wydaje mi sie żeby to było normalne... jak jade innym autem nawet taka fabia ma dużo lepsze światła jak moja audiczka... co może być przyczyną... światła zawsze są czyste a jednak prawie nic nie dają...
Co do alternatora to odpada bo ostatnio był wymieniany (złe wspomnienia) a problem pozostał... żarówki nówki te co mają 15% więcej dawać światła minimalna poprawa na nich, wiem że w audiczkach światełka słabe w poprzedniej miałem to samo ale w tej to już przegięcie to musi być wina odbłyśników... słyszałem że da sie je jakoś zregenerować ponoć nie wolno ich dotykać ale jak je w takim razie wyczyścić :?: pozostaje jeszcze kwestia rozebrania lamp ja tam widziałem jakieś magiczne zatrzaski :roll: a nie chce nic po psuć
Wszystko przeżyje ale jak nie widzę gdzie jechać to nie jest za ciekawie. Nie chodzi tu już o komfort a o bezpieczeństwo. Dużo jeżdżę po za obszarami oświetlonymi w mieście jeszcze ujdzie bo jest oświetlenie uliczne ale po za miastem katastrofa. Jeszcze jak piesi i rowerzyści nieoznakowani się poruszają to mnie szlag trafia. A oślepiać drogowymi z naprzeciwka nie chce bo to jeszcze większe zagrożenie.
Ja bym zaczął od zmierzenia woltów, ile jest na bezpiecznikach na zasilaniu,ile za bezpiecznikami w skrzynce,w końcu ile przy lampie,jeżeli spadek napięcia jest powyżej 1 wolta to będzie znaczna różnica w świeceniu.Przekaźniki dobry pomysł i łatwo w audi zrobić,przy zastosowaniu dobrych przekrojów kabli i solidnych złącz (zaciskane lub lutowane) powinno nawet do 2 wolt się podnieść na lampie.W maluchu po tej przeróbce jazda była totalnie lepsza.
-
- Forum Audi 80
Załóż przekaźniki. Jak coś mogę wyskrobać schemacik w paintcie
Problemem są zaśniedziałe łączenia w kostkach i starzenie się kabli. Założysz o troszkę większym przekroju, plus i masę z aq i będzie świeciło aż miło. Światła świecą na biało, a nie na taki mętny żółtawy kolorek. Koszt niewielki ok 30-40 zł, a to cena porównywalna z lepszymi żarówkami <ok>
Problemem są zaśniedziałe łączenia w kostkach i starzenie się kabli. Założysz o troszkę większym przekroju, plus i masę z aq i będzie świeciło aż miło. Światła świecą na biało, a nie na taki mętny żółtawy kolorek. Koszt niewielki ok 30-40 zł, a to cena porównywalna z lepszymi żarówkami <ok>