Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 2.3 7A] Oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi

ODPOWIEDZ
matred
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 2.3 7A] Oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi

Post autor: matred » 02 lut 2014, 16:35

Witam.
Mam problem z którym nie moge sobie poradzić.
Otóż nie działa mi oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi. Mam z przodu jedną dużą żarówkę, do tego jeszcze 3 w uchwytach (rączkach). Gdy przełączę na pozycję I świeci światło z przodu (czyli ok), ale gdy przełączę na świecenie po otwarciu drzwi, nic się nie świeci. Otwarte wszystkie drzwi, z tyłu lampki też przełączone na ten tryb.
Krańcówki wyciągnałem aby je wykluczyć, i ręcznie dotykałem do masy. Żadnych efektów.
Nie działa także oświetlenie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. (chociaż z tego co słyszę jakiś przekaźnik po jakimś czasie klepnie raz, więc chyba ok)
Sprawdziłem czy dochodzi "-" do lampki po otwarciu drzwi, ale dochodzą do niej dwa (!) "+".
Pompkę od centralnego podmieniałem na inną, ale dalej to samo.
Ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

Awatar użytkownika
serizzi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: serizzi » 05 lut 2014, 18:55

Masz Audi 80 czy 90 i który rocznik, to sprawdzę na schemacie .

Według mnie musi być problem we wiązce która idzie po słupku przednim lewym do góry do lampki. Trzeba zdjąć półkę pod kierownicą i namierzyć tą wiązkę.
Myślę że zgnił przewód masowy z włączników drzwiowych, dlatego są dwa + na lampce: 1 zasilanie, 2 + przechodzi przez żarówkę.

matred
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: matred » 16 lut 2014, 22:14

Przepraszam za takie opoźnienie w temacie, siła wyższa.
Mam Audi 90 b3 7A z 91 roku.
Z tego co oglądałem pod kierownicą, coś chyba było kombinowane. Ten przekaźnik co jest od oświetlenia pracuje, ale na 2 przewodach są wstawione (chyba) diody jakieś (pod termokurczką wymacałem kształt) . Nie miałem bardzo czasu tego rozplątywać. Dokładny schemat bardzo by mi się przydał, bo raczej tam nie powinno być nic wstawione..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl