[2.0 ABK]Drażniący problem syczenia/buczenia z głośników
[2.0 ABK]Drażniący problem syczenia/buczenia z głośników
Witam. Mój problem polega na tym że pod odpaleniu silnika głośniki huczą/syczą/buczą nie wiem jak to nazwać wraz z obrotami silnika. Głośniki podpięte są pod wzmacniacz czterokanałowy blaupunkt. Głośniki nie podpięte pod niego chodzą normalnie. Myślałem że to wina słabej masy, ale dałem masę na minus na akumulator i jest to samo. Na postoju gra normalnie jak pod głoszę też nie słychać ale tak to słychać i jest to strasznie drażniące.Jeszcze teraz zapala się kontrolka ładowania, gdy włączone, jak wyłączę jest ok. Całą instalację od nowa robiłem więc nie wiem w czym może być problem
Ostatnio zmieniony 12 lut 2014, 11:12 przez Basian, łącznie zmieniany 1 raz.
- damianek1234561
- Forum Audi 80
To możliwe, że cinche są za słabe. To by się zgadzało, bo jak mówisz gdy odłączysz wzmak to chodzą normalnie bo dostają słabą moc która sobie spokojnie przez cinche przepływa, a gdy już wzmak włączysz do ta moc jest kilkakrotnie większa i cinche nie dają rady przesyłać, aż takiej mocy bo są prawdopodobnie za cienkie albo tanie chinole. Zainwestuj w porządne kable i zobacz wtedy. Albo po prostu pożycz od jakiegoś znajomego kable i sprawdź. <ok>
ja bym zaczął od sprawdzenia przewodów (chinch). Jak są poprowadzone? jeżeli są za blisko sygnałowych może się wzbudzać. Sygnałowe powinny iść inną stroną co zasilania. Jak jest u ciebie? Jakiej jakości są kable sygnałowe (ekran) ? Druga sprawa może trzeba założyć filtr przeciw zakłóceniowy do radia. Możesz też mieć problem z regulatorem ładowania lub alternatorem. Pamiętaj że audio zabiera nieźle prąd i czasami potrzeba jest zmienić alternator na większy amperarz. Ciężko powiedzieć. Sprawdź w drugiej kolejności prąd ładowania i stan akumulatora... Trzecia sprawa czy wzmacniacz jest na 100% sprawny?
Chinche są w tym samym progu co kabel 12V. Spróbuje dać dalej od siebie. Chinche nie są złe dość grube. Akumulator nówka sztuka. Pytałem o ten filtr ale nigdzie go dostać u nas nie mogę. Wzmak jest na 100 % sprawny bo od kumpla kupiłem u niego grało ładnie
[ Dodano: 2014-02-13, 15:47 ]
Problem z głowy. Chinche przepuszczone gdzie indziej niż kabel 12 V . Dzięki ! :mrgreen:
[ Dodano: 2014-02-13, 15:47 ]
Problem z głowy. Chinche przepuszczone gdzie indziej niż kabel 12 V . Dzięki ! :mrgreen: