Witam. Nie dawno kupiłem osiemdziesiątkę rocznik '92 2.0 E (ABK) i mam z nią nie lada wyzwanie. Może ktoś z Was spotkał się już z czymś takim. Otóż:
- przy wyłączonych światłach, do lewego kierunkowskazu zapala się przednie światło postojowe (z prawej strony nie ma tego problemu),
- brak świateł cofania (czaasami zadziałają ale to rzadkość)
- kosmos z tylnym światłem przeciwmgłowym! :
- na światłach pozycyjnych, po wciśnięciu przycisku zapala się podświetlenie tablic
- na światłach mijania po wciśnięciu przycisku zero reakcji
- na biegu wstecznym (bez włączonych świateł) po wciśnięciu przycisku normalna reakcja, czyli pali się światło przeciwmgłowe. Na światłach jakichkolwiek zero reakcji.
Macie jakieś pomysły ?
[B4 2.0 ABK] Pokręcone światła !
Dobrałem się do tej wiązki i wygląda na to że dwa kabelki były złamane. Problem teraz tylko taki, że jak połącze niebiesko-czerwony z powrotem to leciutko podświetla się tablica rejestracyjna nawet przy wyciągniętym kluczyku ze stacyjki. Drugi kabelek (biało szary) wykazał napięcie rzędu 0,04 V więc nie wiem do czego on służy. Może to jakaś masa. Sprawdzałem ponadto dziś te światła (z drugą osobą tym razem) i zauważyłem, że jak wrzuca się wsteczny bieg bez świateł to włącza się podświetlenie tablicy rejestracyjnej, które w ogóle nie świeci po zapaleniu świateł
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Wyglada na to, że jeszcze któreś kable nie mają przejścia. Ja moją wiązkę naprawiałem tak https://audi80.pl/b3-b4-sedan-napraw ... t12741.htm
Czytałem już miałem się za to zabierać choć brak mi czasu, ale właśnie problem się rozwiązał! wyjąłem kostkę, tą przy lewym świetle, wyczyściłem ją i okazało się też, że są zaśniedziałe styki przy lewym świetle wstecznego. Po wyczyszczeniu wszystkiego zaczęło działać. A te dwa kabelki o których pisałem to prawdopodobnie zasilanie dodatkowego (prawego) światła przeciwmgłowego.