Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] problem ze skrzynia?

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klife
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 1Z] problem ze skrzynia?

Post autor: klife » 19 lut 2014, 22:36

Autko uzytkowane na codzien w super kondycji, robione na biezaco na dobrych czesciach az tu nagle wczoraj cos zaczelo stukac na dziurach w prawym kole ale w taki sposob jakby cale zawieszenie bylo rozwalone i czasami cos jakby huczy i strzela ale tylko pod obciazeniem jakby sypniety przegub. Tylko co ma jedno do drugiego, przegub wiem jak rozpoznac a tu nie bylo zadnych oznak, objawy nastapily nagle bez konkretnej przyczyny. Majac auto podniesione i jadac w powietrzu na 5 biegu slychac szum i stukanie od strony skrzyni lub przegubu wewn. Mechanik stwierdzil ze skrzynia-roznicowka a ja obstawiam przegub. Pytanie czemu cos tak mocno stuka na dziurach? Ma ktos jakis pomysl?

Podkreslam ze na luzie objaw huczenia i stukania nie nastepuje, tylko przy wjechaniu w dziure.
Pod obciazeniem huczenie i stukanie roznie wraz ze wzrostem predkosci.

Awatar użytkownika
LUPO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LUPO » 20 lut 2014, 10:17

może to być łożysko-czy przy jeździe na łuku w prawo lub w lewo szum i stukanie są mniejsze?

Awatar użytkownika
klife
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klife » 20 lut 2014, 13:03

Wlasnie nie wyglada na lozysko, kolo podniesione nie halasuje, nie ma prawidlowosci kiedy to slychac. na podniesionym aucie szum z okolic skrzyni

Awatar użytkownika
Ivanezzz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ivanezzz » 27 kwie 2014, 20:48

Podepnę się pod temat, bo też mam zdaje się problem w B4 1Z. Otóź u mnie od jakiegoś czasu zaczęło szumieć, początkowo przy wyższych prędkościach, teraz już od 40, myślałem, że to łożysko, ale nie.. Mechaniory sprawdzali na podnośniku, blokowali podobno jedno koło potem drugie i stwierdzili, że to skrzynia. Ale powiedzcie mi, czy to możliwe, bo jak rozpędzę się do 80 wrzucam na luz, wciskam sprzęgło a szumi dalej? Poradżcie coś bo jestem w biedzie,. kasy brak na kupowanie skrzyni w ciemno. Aaah przy okazji, jak już by przyszło co do czego, to się doczytałem, że skrzyń jest parę rodzajów. Jak sprawdzić najłatwiej jaką mam skrzynię i jaką kupić, żeby ci moi spece poradzili sobie bez jakiś większych problemów. .dzięki za każdą odpowiedź.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 27 kwie 2014, 22:34

Na dzwonie Skrzyni masz wygrawerowane jej oznaczenie, Najczęsciej BAA
wtedy szukaj młodszej skrzyni z Passata B5 o oznaczeniu EEN, jest deko dłuższa i każdy chwali sobie ją.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ivanezzz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ivanezzz » 27 kwie 2014, 22:52

A jak z tym szumieniem? powinno tak dawać, jak wcisnę sprzęgło jak szybciej jadę? przecież wtedy skrzynia teoretycznie jest rozłączona? :-(

Awatar użytkownika
kamsta
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamsta » 28 kwie 2014, 08:56

Ale mechanizm różnicowy dalej się kręci:-P

Awatar użytkownika
Ivanezzz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ivanezzz » 28 kwie 2014, 12:21

Dopytam się. jak bym zmienił na tą EEN to sprzęgło może zostać stare? czy liczyć jakieś ekstra koszty?

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 28 kwie 2014, 13:09

Jak sprzęgło masz w dobrej kondycji to może zostać stare. Pod łapę tylko podkładki musisz podłożyć. <ok>

Awatar użytkownika
Ivanezzz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ivanezzz » 10 cze 2014, 11:00

bozmek pisze:Jak sprzęgło masz w dobrej kondycji to może zostać stare. Pod łapę tylko podkładki musisz podłożyć. <ok>
OK, mam skrzynię BAA będę szukał w takim razie EEN, a te podkładki to jakieś specjalne? ile ich tam zapodać? muszę widziec dużo w temacie, bo moje mechaniory takie nieogarnięte czasem, muszę im palcem pokazać :-) dzięki za każde info.

Awatar użytkownika
rodzynek87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rodzynek87 » 10 cze 2014, 11:44

Panowie dwa pytania kolega z forum zakupił enw skrzynie przełożenia niby to samo co enn jednak w tabeli była średnica sprzęgła dla enn 240 oraz dla enw 228 i tu moje pytanie jakie sprzęgło tu podejdzie i jakie jest ori na skrzyni baa bo taką jeszcze posiadam. W tabeli również było srednicae flansz czy jakoś tak chodzi tu chyba o wyjście na przegob i teraz pytanie przekładać 3ba flansze czy półosie inne?

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 11 cze 2014, 00:13

2 podkładki płaskie pod łapę i pasuje super ;)

Awatar użytkownika
Wertyn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Wertyn » 26 cze 2014, 18:43

rodzynek87 pisze:Panowie dwa pytania kolega z forum zakupił enw skrzynie przełożenia niby to samo co enn jednak w tabeli była średnica sprzęgła dla enn 240 oraz dla enw 228 i tu moje pytanie jakie sprzęgło tu podejdzie i jakie jest ori na skrzyni baa bo taką jeszcze posiadam. W tabeli również było srednicae flansz czy jakoś tak chodzi tu chyba o wyjście na przegob i teraz pytanie przekładać 3ba flansze czy półosie inne?
i teraz jest problem bo flansze z b4 nie pasują, ponieważ enw ma dodatkowe łożysko na czopie flanszy i teraz mam pytanie czy jest jakaś flansza którą można zastąpić ta w skrzyni lub jakiś przegub który będzie pasował na półośkę z b4 i na flansze z enw? w b4 jest większa flansza i rozstaw śrub na przeciwko siebie różni się o 1cm. Ma ktoś jakiś pomysł?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl