[B4 SEDAN] Pranie wnętrza - pomocy!
[B4 SEDAN] Pranie wnętrza - pomocy!
Witam. Z racji tego, że na zewnątrz coraz cieplej, mam zamiar niedługo zabrać się za pranie całego wnętrza. Auto ma swoje lata i niesie za sobą dużo różnych historii jak i zapachów.
1. Mam zamiar rozebrać fotele i wyprać ich obicia w pralce, w dobrym proszku do tapicerek samochodowych. Polecacie jakiś skuteczny środek?
2. Czyszczenie wykładziny - Nie chciałbym jej wyjmować z auta, bo po co dokładać sobie pracy. Po za tym jak wyjmę siedziska ze środka, to bez problemu powinienem wszystko wyczyścić. Tylko czym?? Zależy mi aby skutecznie odplamiało. Chciałbym jeszcze całą wykładzinę posypać jakimś środkiem, który wchłania zapachy, co polecacie do takich zabiegów?
Dodam, że wnętrze mam welurowe ciemne, ale trochę plamek się na nim niestety znajdzie ;/
1. Mam zamiar rozebrać fotele i wyprać ich obicia w pralce, w dobrym proszku do tapicerek samochodowych. Polecacie jakiś skuteczny środek?
2. Czyszczenie wykładziny - Nie chciałbym jej wyjmować z auta, bo po co dokładać sobie pracy. Po za tym jak wyjmę siedziska ze środka, to bez problemu powinienem wszystko wyczyścić. Tylko czym?? Zależy mi aby skutecznie odplamiało. Chciałbym jeszcze całą wykładzinę posypać jakimś środkiem, który wchłania zapachy, co polecacie do takich zabiegów?
Dodam, że wnętrze mam welurowe ciemne, ale trochę plamek się na nim niestety znajdzie ;/
Do pralki to ja bym tego nie pakował tym bardziej jak będziesz mieć fotele na zewnątrz można zrobić to odpowiednimi środkami,ale tu musisz spytać kolegów czego najlepiej użyć z chemii. Ja u siebie mam skórę kiedyś jak mi się cola na wykładzinę wylała to preparatem kenoteka czyściłem bardzo dobrze się sprawdził <ok>
- KAROLEK22XX
- Forum Audi 80
- Imię: Karol
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
- KAROLEK22XX
- Forum Audi 80
- Imię: Karol
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
no to trochę płynu http://kanar-customs.pl/sklep/piany-akt ... n-1-l.html i upierz tym będzie dobrze jak są plamy itp a jak tylko odświeżyć to kup http://kanar-customs.pl/sklep/wnetrze/1 ... h-1-l.html i malina będzie a ni nie kupuj karcherowskich specyfików to działa tak samo jak zwykłe płyny i proszki
Mi nie chodzi o 15-minutową wizytę u magika, tylko o generalne pranie wnętrza, żeby usunąć wszystkie zapaszki, które zagościły w środku wraz z upływem tych wszystkich lat. :mrgreen:Ja polecam odwiedziny u magików posiadających SONAX Tornador ... chwila moment i brudu brak ... a najlepsze jest to, że po tym zabiegu tapicerka jest jak nowa i sucha na dodatek
Po prostu wnętrze ma być czyściutkie i pachnące jak w kilkuletnim aucie. Nie jest zniszczone, więc liczę, że da się tam osiągnąć całkiem przyzwoity efekt. Do tego wszystkiego na dniach wymieniam filtr kabinowy, niedawno wymieniłem nagrzewnicę i wszystkie gąbki na klapkach, także z nawiewów już na pewno nie będzie przykrych zapachów. Pozostaje tylko ta nieszczęsna tapicerka do prania.
Co do środków, widzę że ile ich jest, tyle jest opinii na każdy z nich. :roll: Na coś będę musiał się zdecydować, zależy mi, aby to było coś co wchłania zapachy z tapicerki i przy okazji ją odświeża. Na plamy też coś się przyda, bo mimo ciemnego wnętrza kilka ich jest.
Gąbki dorobiłem z karimaty turystycznej - świetnie się do tego nadaje. Wkleiłem na zwykły silikon bezbarwny (przez kilka dni będzie go czuć, puki dobrze nie wyschnie) Różnica przed i po wymianie nagrzewnicy i gąbek jest prze ogromna, teraz w samochodzie po kilku kilometrach mam ogień z nawiewów. Ważne aby gąbki dociąć precyzyjnie i nakleić po obu stronach klapki (zwłaszcza na klapce ciepło/zimno) no i oczywiście oderwać świecącą folię z karimaty.pitazz pisze:Gdzie kupowales gabki na klapki nawiewu.pozdrawiam
Ja mam jedno do powiedzenia nie wolno prać siedzeń ja już dwa razy mymieniałem fotele i pofałdowało się obicie i nie można naciągnąć póżniej tylko zwykły odkurzacz i nie zaplamić używałem w szystkich płynów i zawsze to samo po namoczeniu materiał odchodzi od gąbki pojechałem do tapicera powiedział mi cenę i odechciało mi się prania skórzane można materiał nie