[80 B3 PM] Odma zatkana na maksa :/
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Panowie, podmienilem dzisiaj pokrywe na nowa :-> ... olej sie leje zaraz po uruchomieniu zimnego silnika. Takze krzywa pokrywa odpada :roll: . Co robic dalej? Juz probowalem z uszczelkami korkowymi, gumowymi... i zawsze to samo. Do montazu uzywam jako dodatek silikonu wysokotemperaturowego (od -40 do +260'C). Rece opadaja. A juz czwarta uszczelka poleciala do kosza. Powierzchnie dokladnie odtluszczane, nakretki pokrywy dociagane wg. zasad z momentem 10Nm. A i dalej olej sie leje po kolektorze :-x . Juz po 30 :evil: s pracy olej przelewa sie z kolektora na reszte silnika. Co robic?
- damianek1234561
- Forum Audi 80
a jak sciagasz pokrywe to te uszczelki sa uszkodzone? albo czy widac na nich slady przelewajacego oleju? ktoredy ucieka czyli pod uszczelka czy nad nia?
[ Dodano: 2014-02-25, 22:53 ]
rozpisze sie troszke bardziej zrob tak zwal pokrywe wez poziomice badz jakas plaska prosta deske i przyloz do gory glowicy zeby sprawdzic czy prosta (ale pewnie tak) druga sprawa moze blacha bo nie pamietam czy w naszych audi to jest ale jesli sa tuleje prowadzace pokrywe to nie ma dwoch w tym samym miejscu mam nadzieje? i kolejna zecz jesli wszystko powyzsze sprawdzone to mozez dac podkladki pod sruby co by troszke bardziej dociagalo pokrywe
[ Dodano: 2014-02-25, 22:54 ]
a i sorki za brak polskiich znakow (telefon)
[ Dodano: 2014-02-25, 22:53 ]
rozpisze sie troszke bardziej zrob tak zwal pokrywe wez poziomice badz jakas plaska prosta deske i przyloz do gory glowicy zeby sprawdzic czy prosta (ale pewnie tak) druga sprawa moze blacha bo nie pamietam czy w naszych audi to jest ale jesli sa tuleje prowadzace pokrywe to nie ma dwoch w tym samym miejscu mam nadzieje? i kolejna zecz jesli wszystko powyzsze sprawdzone to mozez dac podkladki pod sruby co by troszke bardziej dociagalo pokrywe
[ Dodano: 2014-02-25, 22:54 ]
a i sorki za brak polskiich znakow (telefon)
- damianek1234561
- Forum Audi 80
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
GerB3, no własnie chciałem tutaj o tym napisać. Dzisiaj po "wielkiej naradzie" z majstrem u którego praktykowałem...
Wyróżniamy własnie dwa rodzaje szpilek tj.
Ja mam typ. 8mm. Wg. ASO kazda 80-tka B3 z 1989 powinna mieć uszczelkę gumowa np. http://www.4cars.pl/img/10/mid/470280.jpg . Ale one własnie w miejscu otworów na szpilki maja zatopione tulejki metalowe o średnicy 6mm, także niemożliwym jest założenie takiej uszczelki na szpilki z tulejkami 8mm.
Co do montażu, całkowicie sie zastosowalem do wskazowek mojego mistrza.
A mianowicie:
wszystko dobrze poczyszczone z resztek starego silikonu i odtłuszczone;
montaż nowej uszczelki bez silikonu (niezależnie czy gumowa czy korkowa)
nowe nakrętki (dla pewności) dokręcić wg. schematu (mojego autorstwa )
U mnie sucho! <ok> Ahh nie liczę z radości już nawet tych zmarnowanych uszczelek.
Wyróżniamy własnie dwa rodzaje szpilek tj.
Ja mam typ. 8mm. Wg. ASO kazda 80-tka B3 z 1989 powinna mieć uszczelkę gumowa np. http://www.4cars.pl/img/10/mid/470280.jpg . Ale one własnie w miejscu otworów na szpilki maja zatopione tulejki metalowe o średnicy 6mm, także niemożliwym jest założenie takiej uszczelki na szpilki z tulejkami 8mm.
Co do montażu, całkowicie sie zastosowalem do wskazowek mojego mistrza.
A mianowicie:
wszystko dobrze poczyszczone z resztek starego silikonu i odtłuszczone;
montaż nowej uszczelki bez silikonu (niezależnie czy gumowa czy korkowa)
nowe nakrętki (dla pewności) dokręcić wg. schematu (mojego autorstwa )
U mnie sucho! <ok> Ahh nie liczę z radości już nawet tych zmarnowanych uszczelek.