Witam.
Zakupiłem automatyczny włącznik świateł. Sprzedawca oznaczył przewody gdzie mam je podłączyć. Z +12V, masą i ACC nie mam problemu, ale nie wiem gdzie szukać takich przewodów jak:
- włącznik świateł mijania
- włącznik świateł pozycyjnych
Nie wiem jakie to kolory przewodów i czy w moim przypadku mam rozdzielne światła pozycyjne?
Prosiłbym o podpowiedź gdzie szukać tych przewodów i jakie to kolory?
[B3 1.8S JN 90r B+G] Automatyczny włącznik świateł - POMOCY!
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Najprosciej dostrać sie do przewodów zaraz za włacznikiem w kostce po lewej stonie, po zdjeciu osłony tej zaraz za kierownicą (dwie śróbki krzyżakowe od dołu)- z tego co pamietam to każda pozycja siwatła postojowe, któkie i długi zasilane sa osobnym przewodem. Najprostrzy sposób próbówka w reke włanczasz siwatła i sprawdasz gdzie pojawia sie plus i nie musz znać kolorów kabli. <ok>
Dzięki za tak pomocne rady!!!
Do miernika lub próbówki sam doszedłem.
Miałem tylko nadzieję, że to forum jest do czegoś więcej niż tylko dawanie otuchy.
Liczyłem na to, że może znajdzie się choć jedna osoba z wiedzą.
[ Dodano: 2007-12-04, 12:05 ]
A teraz dla wszystkich którzy tak jak ja szukają gotowych rozwiązań:
Przewody włącznika świateł postojowych i mijania są w lewej kostce kierunkowskazów. I tak:
- gruby czerwony = +12V
- gruby żółty = światła mijania
- zielono-czerwony = światło postojowe prawe
- zielono-czarny = światło postojowe lewe
Jeśli mamy tak jak ja wpiąć się we włącznik świateł:
- mijania to: wpinamy sie jednym przewodem w przewód gruby czerwony a drugim w gruby żółty,
- postojowych to: wpinamy sie jednym przewodem w przewód gruby czerwony a drugim za pomocą diod w przewody zielono-czerwony i zielono-czarny
Zasilanie do automatycznego włącznika świateł bierzemy sobie z ACC stacyjki tj. z cienkiego czerwonego przewodu przy kostce stacyjki
Masę bierzemy z niepolakierowanego elementu karoserii pojazdu.
Mam nadzieję, że komuś tym opisem pomogłem.
Do miernika lub próbówki sam doszedłem.
Miałem tylko nadzieję, że to forum jest do czegoś więcej niż tylko dawanie otuchy.
Liczyłem na to, że może znajdzie się choć jedna osoba z wiedzą.
[ Dodano: 2007-12-04, 12:05 ]
A teraz dla wszystkich którzy tak jak ja szukają gotowych rozwiązań:
Przewody włącznika świateł postojowych i mijania są w lewej kostce kierunkowskazów. I tak:
- gruby czerwony = +12V
- gruby żółty = światła mijania
- zielono-czerwony = światło postojowe prawe
- zielono-czarny = światło postojowe lewe
Jeśli mamy tak jak ja wpiąć się we włącznik świateł:
- mijania to: wpinamy sie jednym przewodem w przewód gruby czerwony a drugim w gruby żółty,
- postojowych to: wpinamy sie jednym przewodem w przewód gruby czerwony a drugim za pomocą diod w przewody zielono-czerwony i zielono-czarny
Zasilanie do automatycznego włącznika świateł bierzemy sobie z ACC stacyjki tj. z cienkiego czerwonego przewodu przy kostce stacyjki
Masę bierzemy z niepolakierowanego elementu karoserii pojazdu.
Mam nadzieję, że komuś tym opisem pomogłem.