[B4/1.9TDI 1Z] Taki zestaw - opinie
[B4/1.9TDI 1Z] Taki zestaw - opinie
Panowie otóż mam taki zestaw .
Głośnik (tuba) MAC AUDIO RED ATTACK
Parametry techniczne:
12” (30cm) subwoofer
Moc maksymalna – 440 Watt
Moc RMS – 230 Watt
Impedancja – 4 Ohm
Pasmo przenoszenia – 20 – 1000 Hz
Frekfencja rezonansu – 26 Hz
Skuteczność – 92 dB
Średnica głośnika – 300 mm (12”)
I taki wzmacniacz
Typ: Analogowy
Liczba kanałów: 2
Moc maksymalna (Wat): 350
Moc maksymalna 2 kanałów @4 Omy (Wat): 2x110
Moc maksymalna 1 kanałów @4 Omy (Wat): 1x350
Moc maksymalna 2 kanałów @2 Omy (Wat): 2x160
Moc RMS 2 kanałów @4 Omy (Wat): 2x55
Moc RMS 1 kanałów @4 Omy (Wat): 1x160
Moc RMS 2 kanałów @2 Omy (Wat): 2x90
Stosunek sygnału do szumu przy mocy nominalnej (dB): >90
Stosunek sygnału do szumu przy mocy 1 Wat (dB): >73
Zniekształcenia harmoniczne przy mocy nominalnej (1 kHz): <0,05
Pasma przenoszenia (Hz) - 1dB: 10-25.000
Współczynnik tłumienia przy 4 Omach: >100
Czy wzmacniacz da radę . i czy nic się nie stanie jeżeli będę słuchać na max 3/4 mocy czyli np max vol mam 62 a bede słuchać na 40 nawet mniej . dałem takie pytanie na czacie ale bez konkretów . a tu wszystkie dane podane z góry dziękuje za opinie i odpowiedzi
Głośnik (tuba) MAC AUDIO RED ATTACK
Parametry techniczne:
12” (30cm) subwoofer
Moc maksymalna – 440 Watt
Moc RMS – 230 Watt
Impedancja – 4 Ohm
Pasmo przenoszenia – 20 – 1000 Hz
Frekfencja rezonansu – 26 Hz
Skuteczność – 92 dB
Średnica głośnika – 300 mm (12”)
I taki wzmacniacz
Typ: Analogowy
Liczba kanałów: 2
Moc maksymalna (Wat): 350
Moc maksymalna 2 kanałów @4 Omy (Wat): 2x110
Moc maksymalna 1 kanałów @4 Omy (Wat): 1x350
Moc maksymalna 2 kanałów @2 Omy (Wat): 2x160
Moc RMS 2 kanałów @4 Omy (Wat): 2x55
Moc RMS 1 kanałów @4 Omy (Wat): 1x160
Stosunek sygnału do szumu przy mocy nominalnej (dB): >90
Stosunek sygnału do szumu przy mocy 1 Wat (dB): >73
Zniekształcenia harmoniczne przy mocy nominalnej (1 kHz): <0,05
Pasma przenoszenia (Hz) - 1dB: 10-25.000
Współczynnik tłumienia przy 4 Omach: >100
Czy wzmacniacz da radę . i czy nic się nie stanie jeżeli będę słuchać na max 3/4 mocy czyli np max vol mam 62 a bede słuchać na 40 nawet mniej . dałem takie pytanie na czacie ale bez konkretów . a tu wszystkie dane podane z góry dziękuje za opinie i odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 06 mar 2014, 19:37 przez bazoo6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
U mnie jest jest jakiś wzmacniacz soundvawe czy jakoś tak ma niby 4x150 max i 2 x300 to w rms może ma ze 2x150 a może i nie ma i mam pod niebo suba magnata 800/250W i daje radę nigdy nie podgłaśniam pow. 30 bo się nie da wytzrzymać w środku , a mam też regulację do 62 więc myślę że da radę, zależy jaki to wzmacniacz bo żadnej firmy ani modelu nie podałeś więc ciężko coś z tego wywnioskować. Bo wzmacniacze voice craft mają i po 1000w a wrzeczywistości to i 100 nie mają mimo że napisane 1000w.
-
- Forum Audi 80
Sprzet noname wiec wszystko moze sie wydarzyc. Generalnie nie ma problemu z uzywaniem wzmacniacza 1kW z glosnikiem 60W o ile uzywa sie tego z glowa. Wyreguluj sobie system tak by nie bylo sluchac znieksztalcen( zwlaszcza typu charczenie, stukanie), jesli glosnik zaczyna znieksztalcac dzwiek to znaczy ze ma dosc, albo wzmacniacz ktory go zasila ma dosc.
Nie radze tez patrzec na Waty bo firmy pisza co chca, przykladowo pomiar mocy rzeczywistej czesto wykonuje sie czestotliwosci 1kHz (sinus, a nie np prostokat, bo roznica kolosalna) i glosnik powinien bez problemu przetrwac godzine bez zadnych uszkodzen utrzymujac niski poziom znieksztalcen, aby mozna bylo napisac ze ma taka moc jaka przez ta godzine byla mu dostarczana.
Inna kwestia ze w subie czestotliwosci sa duzo nizsze od 1khz, a ze wytrzymalosc zespolu glosnikowego jest zalezna od czestotliwosci, to czasami wystarczy 30W by popsuc glosnik o mocy 200W.
Wnioski z bajki sa takie:
1) jednostke W nalezy traktowac umownie
2) jesli nie chcemy uszkodzic glosnikow nalezy sluchac ich ponizej poziomu w ktorym zaczynaja znieksztalcac
3) jak ktos sie postara to uwali prawie wszystko byle czym
Nie radze tez patrzec na Waty bo firmy pisza co chca, przykladowo pomiar mocy rzeczywistej czesto wykonuje sie czestotliwosci 1kHz (sinus, a nie np prostokat, bo roznica kolosalna) i glosnik powinien bez problemu przetrwac godzine bez zadnych uszkodzen utrzymujac niski poziom znieksztalcen, aby mozna bylo napisac ze ma taka moc jaka przez ta godzine byla mu dostarczana.
Inna kwestia ze w subie czestotliwosci sa duzo nizsze od 1khz, a ze wytrzymalosc zespolu glosnikowego jest zalezna od czestotliwosci, to czasami wystarczy 30W by popsuc glosnik o mocy 200W.
Wnioski z bajki sa takie:
1) jednostke W nalezy traktowac umownie
2) jesli nie chcemy uszkodzic glosnikow nalezy sluchac ich ponizej poziomu w ktorym zaczynaja znieksztalcac
3) jak ktos sie postara to uwali prawie wszystko byle czym
-
- Audi 80 Klub
Wydawało mi się że blaupunkt to dobry sprzęt . tym bardziej że ten wzmak nie jest jakiś nowy . więc może to jeszcze "ten jeden z lepszych" . Ja nie mam zamiaru tyrać sprzętu , przy połowie vol około 30-35 . łupie już naprawdę przyzwoicie więc nie potrzebuje jeszcze bardziej tyrać . Najważniejsze dla mnie to jest to czy wzmacniacz wytrzyma . ustawienia na nim są naprawdę minimalne , gain ledwo podkręcony tak jak całą reszta , w radiu loud włączony na low , bas 4/6 . więc nie wyciskam z tego co się tylko da . w granicach rozsądku wszystko . Różne opinie chodza po internecie , jedni piszą że wzmacniacz mocniejszy o 10% od tuby , drudzy że wzmak 2/3 mocy głośnika i tak naprawdę nie wiadomo komu wierzyć ,mi się wydaje że faktycznie 2/3 mocy głośnika powinien mieć wzmiacniacz , Tak jest jak się dobiera głośniki do radia , zawsze powinny być mocniejsze trochę aby ich nie spalić , tak mówił w sklepie z car audio sprzedawca , a myślę że taki jakieś pojęcie ma .
[80 B4 1.9TDI sedan]Wygłuszeniu plastiku
Panowie Pytanie jak wygłuszyć ten plastki na tylnej klapie . ten do którego przyczepia się ramke z tablicą . odkręciłem go w miejsce śrub dałem grube gumowe podkładki i nadal denerwująca brzęczy przy słuchaniu muzyki . dajcie jakieś pomysł . może ktoś już to robił ?
- jacek199315
- Forum Audi 80