Siemka,
Być może ktoś z Was nakieruje mnie na odpowiednią drogę usunięcia usterki.
Po zakupie auta nie działał centralny zamek klapy.
Wymieniłem mikrostyk zamka klapy, nic to nie dało. Okazało się, że wiązka elektryczna klapy jest urwana w miejscu załamywania się podczas zamykania klapy. Po zlutowaniu, sprawdzeniu wiązki i usunięciu błędów dalej nie jest podawane napięcie na siłownik centralnego zamka.
Możliwe jest że przy zwarciu we wiązce uszkodzeniu uległa elektronika pompki centralnego zamka? Będę wdzięczny za pomysły.
Pozdr.
specu
[Cabrio 1.8 ADR] Nie działa zamek klapy z centralnego
Sygnaly do zamka idą wiązką po prawej stronie (stojąc za autem i patrząc na kufer ) Jeśli jesteś pewny tej wiązki, to sprawdził bym siłownik tylnej klapy. Ma on 6 pinów. Jeśli dobrze pamiętam to trzy od sygnalizowania krancowych pozycji, a drugie trzy od silnika zamknij/otworz. Podasz 12v na tamte piny, to powinien się zamknąć/otworzyć/zablokować. Sprawdzone masz krancowki klapy dachu?
Nie pamietam dokładnie, które są które. W jednym narożniku :. były piny od krańcówek. Łatwo je namierzyć sprawdzając rezystację między nimi poruszając siłownikiem. Pozostałe 3 to zasilanie silnika siłownika na zamknij/otwórz. Gdy zmieniłem polaryzację na zasilaniu wtedy się zablokowywał.
Jeśli sterownik dachu nie zwraca błędu to krańcówki klap i dachu tak jak piszesz powinny być ok i napięcie powinno iść na siłownik.
[ Dodano: 2014-01-28, 22:53 ]
Sygnały na 4 i 5 idą z madułu dachu z D9 i D10. Nie wiem dokładnie jak to jest, czy komfort poprzez moduł dachu steruje zamykaniem bagażnika. Czy moduł dachu steruje tylko blokadą przed odwarciem. W każdym bądź razie otworzeniu klapy dachu, na 4 lub 5 powinno pojawić się napięcie do blokady zamka.
Jeśli sterownik dachu nie zwraca błędu to krańcówki klap i dachu tak jak piszesz powinny być ok i napięcie powinno iść na siłownik.
[ Dodano: 2014-01-28, 22:53 ]
Sygnały na 4 i 5 idą z madułu dachu z D9 i D10. Nie wiem dokładnie jak to jest, czy komfort poprzez moduł dachu steruje zamykaniem bagażnika. Czy moduł dachu steruje tylko blokadą przed odwarciem. W każdym bądź razie otworzeniu klapy dachu, na 4 lub 5 powinno pojawić się napięcie do blokady zamka.
Super, dzięki za pomoc. Sprawdzę w weekend i dam znać co wyszło.
[ Dodano: 2014-01-29, 08:26 ]
Kurczę, skojarzylem jeszcze jeden niepokojący fakt. Żarówka podświetlana bagażnika która znajduje sie w oprawce po otwarciu klapy jedynie sie zarzy. Prąd jAki do niej dochodzi to niewiele ponad 1v. Z tego co prześledziłem schemat, to dostaje ona prąd prosto z pompki centralnego, co moze wskazywać na uszkodzenie elektroniczne pompki
[ Dodano: 2014-01-29, 08:26 ]
Kurczę, skojarzylem jeszcze jeden niepokojący fakt. Żarówka podświetlana bagażnika która znajduje sie w oprawce po otwarciu klapy jedynie sie zarzy. Prąd jAki do niej dochodzi to niewiele ponad 1v. Z tego co prześledziłem schemat, to dostaje ona prąd prosto z pompki centralnego, co moze wskazywać na uszkodzenie elektroniczne pompki