Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Cabrio 1.8 ADR] Nie działa zamek klapy z centralnego

ODPOWIEDZ
specu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Cabrio 1.8 ADR] Nie działa zamek klapy z centralnego

Post autor: specu » 28 sty 2014, 18:15

Siemka,

Być może ktoś z Was nakieruje mnie na odpowiednią drogę usunięcia usterki.
Po zakupie auta nie działał centralny zamek klapy.
Wymieniłem mikrostyk zamka klapy, nic to nie dało. Okazało się, że wiązka elektryczna klapy jest urwana w miejscu załamywania się podczas zamykania klapy. Po zlutowaniu, sprawdzeniu wiązki i usunięciu błędów dalej nie jest podawane napięcie na siłownik centralnego zamka.
Możliwe jest że przy zwarciu we wiązce uszkodzeniu uległa elektronika pompki centralnego zamka? Będę wdzięczny za pomysły.

Pozdr.
specu

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 28 sty 2014, 20:06

Sygnaly do zamka idą wiązką po prawej stronie (stojąc za autem i patrząc na kufer :) ) Jeśli jesteś pewny tej wiązki, to sprawdził bym siłownik tylnej klapy. Ma on 6 pinów. Jeśli dobrze pamiętam to trzy od sygnalizowania krancowych pozycji, a drugie trzy od silnika zamknij/otworz. Podasz 12v na tamte piny, to powinien się zamknąć/otworzyć/zablokować. Sprawdzone masz krancowki klapy dachu?

specu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: specu » 28 sty 2014, 22:01

Wiązki jestem pewien. Siłownik ma 6 pinów, sprawdzałem prąd na odłączonym siłowniku i zero sygnału.
Wiesz może na które piny trzeba podać prąd, żeby siłownik zadziałał?
Krańcówki dachu dawałyby raczej błąd na sterowniku dachu, a tu jest czysto.

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 28 sty 2014, 22:28

Nie pamietam dokładnie, które są które. W jednym narożniku :. były piny od krańcówek. Łatwo je namierzyć sprawdzając rezystację między nimi poruszając siłownikiem. Pozostałe 3 to zasilanie silnika siłownika na zamknij/otwórz. Gdy zmieniłem polaryzację na zasilaniu wtedy się zablokowywał.

Jeśli sterownik dachu nie zwraca błędu to krańcówki klap i dachu tak jak piszesz powinny być ok i napięcie powinno iść na siłownik.

[ Dodano: 2014-01-28, 22:53 ]
Sygnały na 4 i 5 idą z madułu dachu z D9 i D10. Nie wiem dokładnie jak to jest, czy komfort poprzez moduł dachu steruje zamykaniem bagażnika. Czy moduł dachu steruje tylko blokadą przed odwarciem. W każdym bądź razie otworzeniu klapy dachu, na 4 lub 5 powinno pojawić się napięcie do blokady zamka.

specu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: specu » 28 sty 2014, 23:15

Super, dzięki za pomoc. Sprawdzę w weekend i dam znać co wyszło.

[ Dodano: 2014-01-29, 08:26 ]
Kurczę, skojarzylem jeszcze jeden niepokojący fakt. Żarówka podświetlana bagażnika która znajduje sie w oprawce po otwarciu klapy jedynie sie zarzy. Prąd jAki do niej dochodzi to niewiele ponad 1v. Z tego co prześledziłem schemat, to dostaje ona prąd prosto z pompki centralnego, co moze wskazywać na uszkodzenie elektroniczne pompki :(

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 05 mar 2014, 15:41

Sprawdź masę tylnej klapy ( rezystancje miedzy budą a klapą).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Centralny zamek, alarm, immobilajzer.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl