[B4 1.9 1Z] Tłucze przegub ??
[B4 1.9 1Z] Tłucze przegub ??
Witam.
Od jakiegoś czasu coś lekko tłucze, w zasadzie to puka jakby od strony lewego przedniego koła.
Dzieje się to sporadycznie, niekiedy przy ruszeniu z miejsca, a czasami przy skręcie kół lewo/prawo.
Byłem na stacji diagnostycznej na trzepaku, wyszło tylko że lewy sworzeń do wymiany...
Ogółem wymieniłem sworzeń, wcześniej jeszcze koncówki drążków i łączniki stab.
Wcześniej łożyska amorków były robione, więc to wykluczam.
Niedawno jeszcze ustawiałem zbieżność, ale nadal sporadycznie coś puka.
Na myśl przychodzi właśnie lewy przegub, osłony są całe, ale jeszcze tam do wewnątrz nie zaglądałem...
Miał ktoś może podobne objawy ??
Od jakiegoś czasu coś lekko tłucze, w zasadzie to puka jakby od strony lewego przedniego koła.
Dzieje się to sporadycznie, niekiedy przy ruszeniu z miejsca, a czasami przy skręcie kół lewo/prawo.
Byłem na stacji diagnostycznej na trzepaku, wyszło tylko że lewy sworzeń do wymiany...
Ogółem wymieniłem sworzeń, wcześniej jeszcze koncówki drążków i łączniki stab.
Wcześniej łożyska amorków były robione, więc to wykluczam.
Niedawno jeszcze ustawiałem zbieżność, ale nadal sporadycznie coś puka.
Na myśl przychodzi właśnie lewy przegub, osłony są całe, ale jeszcze tam do wewnątrz nie zaglądałem...
Miał ktoś może podobne objawy ??
- Radek_ER19
- Forum Audi 80
Przeguby mają dość charakterystyczne pukanie. Do tego co napisał przedmówca spróbuj ruszyć do tyłu jeszcze na skręconych kołach. Będziesz miał wtedy pewność. Bo czasem bywa, że przeguby się odzywają np. przy wyjeżdżaniu z parkingu na wstecznym.
Przy okazji sprawdź czy masz całe sprężyny, kiedyś mi pękła i kawałek tłukł o obudowę amora.
Przy okazji sprawdź czy masz całe sprężyny, kiedyś mi pękła i kawałek tłukł o obudowę amora.
- Radek_ER19
- Forum Audi 80
Racja, nawet lepiej jak sprawdzi na wstecznym - dobrze mówiszSerus pisze:Przeguby mają dość charakterystyczne pukanie. Do tego co napisał przedmówca spróbuj ruszyć do tyłu jeszcze na skręconych kołach. Będziesz miał wtedy pewność. Bo czasem bywa, że przeguby się odzywają np. przy wyjeżdżaniu z parkingu na wstecznym.
- Radek_ER19
- Forum Audi 80
- Radek_ER19
- Forum Audi 80
Hamulce z przodu mam niemal nówki i są na pewno ok.
Nie wymieniałem tych gum na stabilizatorze..
Belka pod silnikiem, tzn. sanie ??
Poduszki silnika oraz skrzyni na szczęście są ok.
Być może rzeczywiście tuleje na wahaczu może ???
Ale, masakra, byłem przecież na 'trzepaczce' i 'pseudo'mechanik (na to wygląda) stwierdził, że tylko końcówka drążka i sworzeń do wymiany, to już wymieniłem parami..
Ale te tłuczenie wkurza, schizy są jak nic
Nie wymieniałem tych gum na stabilizatorze..
Belka pod silnikiem, tzn. sanie ??
Poduszki silnika oraz skrzyni na szczęście są ok.
Być może rzeczywiście tuleje na wahaczu może ???
Ale, masakra, byłem przecież na 'trzepaczce' i 'pseudo'mechanik (na to wygląda) stwierdził, że tylko końcówka drążka i sworzeń do wymiany, to już wymieniłem parami..
Ale te tłuczenie wkurza, schizy są jak nic
- Radek_ER19
- Forum Audi 80
Jeszcze nie, ale w sobote bede mieć czas to lukne i obczaję wszystko.
Więc podejrzewam że wkrótce wymienię tuleje sanek i wahaczy, może bedzie spokój...
Hałas też pojawia się przy kręceniu kierownicą w miejscu, takie charakterystyczne puknięcie.
[ Dodano: 2014-09-11, 18:04 ]
Wogóle jakie konkretnie są objawy zużycia przegubów ?? Zewnętrznych jak i wewnętrznych?
Więc podejrzewam że wkrótce wymienię tuleje sanek i wahaczy, może bedzie spokój...
Hałas też pojawia się przy kręceniu kierownicą w miejscu, takie charakterystyczne puknięcie.
[ Dodano: 2014-09-11, 18:04 ]
Wogóle jakie konkretnie są objawy zużycia przegubów ?? Zewnętrznych jak i wewnętrznych?